logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B3 1.6 TD szarpie przy zmianie biegów – wpływ mocowania silnika i sprzęgła

bb57 01 Sty 2026 10:38 123 3
REKLAMA
  • #1 21795392
    bb57
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Witam was, moje audi 80 B3 1.6 TD z jedną poduszką skrzyni niemiłosiernie i okropnie szarpie przy przyspedszaniu, hamowaniu silnikiem. Aż wyrwało poduszkę z pasa przedniego. Zmieniłem do tej pory:
    -Przeguby wewnętrzne
    -Przeguby zewnętrzne
    -Poduszki silnika (3)
    -Poduszkę skrzyni, jest jedna
    -Tuleje sanek - wszystkie
    -Gumy wahaczy

Pytanie do was brzmi, czy usytułowanie silnika na sankach wymusza takie rąbanie przy każdorazowej zmianie biegów? Szarpie strasznie, już mam go z całego serca dosyć!!

Sprzęgło, czyli te sprężynki lub luz na skrzyni może być przyczyną takiego zachowania?
  • REKLAMA
  • #2 21807112
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21809091
    bb57
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Cześć, problem w tym że nic nie widać, silnik delikatnie się przemieszcza ale nie jest to jakieś nadmierne. W dodatku na jedynce nie szarpie przy takim ruszaniu na postoju z zaciągniętym ręcznym. Podczas jazdy dopiero zmiana z jedynki na dwójkę to mega szarpnięcie, inne biegi też
  • Pomocny post
    #4 21809097
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 566
    Podnieś jedną stronę,wsadź 1 bieg i spróbuj podniesionym kołem poszarpać w przód i tył.Potem to samo zrób na piątym.
    Wyłapiesz wszystkie luzy w przekazaniu napędu.Usłyszysz nawet ten na tarczy sprzęgła.
    Jak nie wiadomo od czego,to trzeba zacząć od luzów.
REKLAMA