logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik w zabudowie Amica EBP 8752, nie wyłącza się wentylator

bastek2972 30 Maj 2016 21:08 6528 3
REKLAMA
  • #1 15710066
    bastek2972
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Piekarnik elektryczny Amica w zabudowie. Po wyłączeniu w trakcie wychładzania słychać, że pracuje wentylator. Mijają dwie godziny, a wentylator nadal pracuje, temperatura bardzo powoli się obniża. To znaczy wnętrze jest zimne, ale wyświetlacz po włączeniu pokazuje 68°C. O co chodzi, wyłaczyłem go w końcu z sieci bo tego buczenia miałem dość. Takie długie wychładzanie trwa już od około roku, ale była to kwestia 30-40 minut z temp. 180-200°C, a dzisiaj jakaś masakra. Dziękuję za wszelkie rady.
  • REKLAMA
  • #2 15710355
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 939
    Masz czym zmierzyć temperaturę - aby porównać z wyświetlaczem? Jeżeli pokazuje prawdę to może coś z odprowadzeniem ciepła z obudowy - zakurzone, pozapychane otwory wentylacyjne - zabudowa. Jeżeli kłamie - to albo czujnik , albo sterownik.
  • REKLAMA
  • #3 15710756
    bastek2972
    Poziom 2  
    Tak jak napisałem wieczorem, odłaczyłem od sieci. Dzisiaj rano niby wszystko ok, ale gdy uruchomiłem go normalnie z dotykowego panelu, tak jakbym chciał coś przyrządzać to wyświetla temperaturę 70-69°C mimo, że wnętrze zimne i nic nie pracuje. Piekarnik zimny, a po włączeniu od razu pokazuje 69-70°C co to jest, gdzie szukać przyczyny?
  • #4 16842551
    bastek2972
    Poziom 2  
    Witam ponownie.
    Po zakończeniu pracy nie wyłącza się nawiew górnego chłodzenia,
    Wyświetlacz cały czas, nawet po 24h pokazuje temperaturę 50-60°C. Co mam wymienić? Zresztą w trakcie pracy termo obiegu tez potrafi "przeskakiwać" temperatura w zależności od wybieranej opcji grzałki. Czy to może być czujnik temperatury?
REKLAMA