logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak automatycznie na trwałe wyłączyć prąd w obwodzie

Władysław Majewski 31 Maj 2016 11:55 1233 13
REKLAMA
  • #1 15711144
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Hydrofor na działce korzysta z wody w studni z kręgów. Przed suchobiegiem został zabezpieczony pływakiem kontraktorowym w studni. Pływak jest na obwodzie 12 V z zasilacza, a obwód zasila cewkę przekażnika który w momencie zadziałania pływaka rozłącza obwód w pompie. Ale problem w tym ,że pływak nie rozłącza od razu bo woda w studni faluje i mam zjawisko że co sekundę pompa włącza się i wyłącza. Jak powinien wyglądać prosty układ, który po prostu po pierwszym podaniu sygnału z pływaka od razu trwale rozłączy obwód z pompy i aby go ponownie załączyć trzeba np. użyć zwykłego przycisku dzwonkowego. Czy taki układ jest możliwy do zrobienia. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 15711154
    piotrd76
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 67
    Najprostszy przekaźnikowy układ start-stop wystarczy. Styk rozwierny przekaźnika od pływaka jako "stop".
  • #3 15711185
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Do obecnego układu wykorzystaj w obwodzie cewki przekaźnika (tam gdzie pływak) dodatkowy zestyk NO tego przekaźnika (jeśli posiada, jeśli nie to kolejny przekaźnik) i równolegle do niego zestyk łącznika dzwonkowego.
  • #4 15711203
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Może jakiś schemat, bo przecież jak styki się rozejdą bo dojdzie prąd do cewki to za moment znowu nie ma prądu w cewce i styki jako normalnie zamknięte znowu wpuszczą prąd zpływaka do cewi i tak na okrągło. Chyba że źle zrozumiałem ale chodzi chyba o to aby przewód zwrotny z pływka podłaczyć do styków w przekaźniku które normalnie są zwarte, bo do tych normalnie rozwartych to przecież nie może bo jak sygnał z pływaka dojdzie do cewki
    Prosze o wyjaśnienie
  • REKLAMA
  • #5 15711223
    dedito
    Poziom 39  
    Władysław Majewski napisał:
    Może jakiś schemat
    Pokaż swój obecny.
  • REKLAMA
  • #6 15711256
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Przekazuję może niudolnie narysowany obecny układ jaki mam przy pompie. Chodzi teraz o to że jak raz kontraktor załączy obwód to drugi raz już nie ma prawa chyba że ręcznie załączę pompę
    Załączniki:
    • 201605311251.pdf (180.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 15711282
    dedito
    Poziom 39  
    W obecnym układzie ta pompa średnio jest zabezpieczona przed suchobiegiem, bo pompa jest na zestyku NC.
    Ja narysuję jak ja to widzę, a kolego sobie najwyżej przerobi pod siebie.
    Jak automatycznie na trwałe wyłączyć prąd w obwodzie
  • #8 15711331
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Przepraszam jestem totalnym amatorem i nie rozumiem tego schematu. Z tego co widzę to przekaźnik z cewką na 12 V i dwa obwody NC jeden idący na pompę drugi w obwodzie kontaktora. Jesli kontaktor poda napięcie to oczywiście cewka zadziała i rozłaczy oba obwody i w tym momencie do cewki tez nie dojdzie napięcie i znowu obwody załączą się i tak w nieskończoność
  • #9 15711343
    dedito
    Poziom 39  
    Założenia:
    Kontaktron otwarty - brak wody w studni
    Kontaktron zamknięty - jest woda w studni

Jeśli jest woda w studni to kontaktron będzie zamknięty.
    Wciśnięcie przycisku dzwonkowego załącza przekaźnik, który swoim zestykiem prawym załącza pompę i zestykiem lewym podtrzymuje załączenie bo mostkuje zestyk dzwonkowy.
    Gdy zabraknie wody kontaktron się rozewrze przerywając obwód cewki. Zestyki lewy i prawy przełączają się do swoich pierwotnych położeń.
  • #10 15711355
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Bo oczywiście to co napisałem na wstępie kontaktor pływakowy niestety przy pewnym poziomie wody w studni zaczyna pracować niestabilnie czyli ciągle włącza się i wyłącza bo woda lekko faluje i tym samym pompa ciągle włącza się i wyłącza. Chodzi więc o to aby spowodować, bo już przy pierwszym zadziałaniu kontaktora czy w momencie jak on połączy obwód nie pozwolić mu aby ponownie załączył obwód i tym samym pompę. Dopiero zalączenie pompy byłoby możliwe ręcznie najpierw po kontroli czy woda w studni ponownie napłynęła
  • #11 15711368
    dedito
    Poziom 39  
    Władysław Majewski napisał:
    Chodzi więc o to aby spowodować, bo już przy pierwszym zadziałaniu kontaktora czy w momencie jak on połączy obwód nie pozwolić mu aby ponownie załączył obwód i tym samym pompę. Dopiero zalączenie pompy byłoby możliwe ręcznie najpierw po kontroli czy woda w studni ponownie napłynęła

I tak działa układ przeze mnie przedstawiony, nawet lepiej bo nie trzeba sprawdzać czy jest woda w studni.
  • #12 15711383
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Chyba pojąłem. Po prostu muszę odwrócić układ, czyli startuję od tego że cewka musi być cały czas pod napięciem jeśli w studni jest woda czyli wówczas cały czas oba obwody są zwarte. Jeśli wody nie ma to kontaktor rozwiera się i wówczas także oba obwody rozwierają się i pompa wyłącza się. Aby ponownie załączyła się trzeba poprzez przycisk dzwonkowy podać napięcie na cewkę (z tego obwodu który wchodzi z kontaktora). Jak już jest napięcie to znowu oba obwody są zamknięte i cewka pracuje pod warunkiem że jest woda w studni i kontaktor jest zamknięty. Jak znowu się kontaktor otworzy się operacja jest powtarzana, znowu ręcznie trzeba zasilić cewke od strony obwodu kontaktora. Czy dobrze ten pomysł zinterpretowałem. Jeśli tak to z góry dziękuję koledze za cierpliwość i znakomite rozwiązanie problemu
  • Pomocny post
    #13 15711393
    dedito
    Poziom 39  
    Wygląda, że kolega zrozumiał ideę działania układu.
    Z naciskiem na ideę, bo trzeba to potem przenieść na fizyczny układ, dostosować do tego co jest, uwzględnić zabezpieczenia itp.
  • #14 15711527
    Władysław Majewski
    Poziom 11  
    Temat rozwiązano zgodnie z ostatnią propozycję zgłoszoną w tym poście

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania problemu z automatycznym wyłączaniem pompy w obwodzie hydroforu, który korzysta z wody ze studni. Obecny system z pływakiem kontraktorowym nie działa stabilnie, ponieważ pompa włącza się i wyłącza z powodu falowania wody. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przekaźnika z zestykami NO i NC, które pozwolą na trwałe rozłączenie obwodu po pierwszym sygnale z pływaka. Użytkownik zrozumiał, że cewka przekaźnika powinna być zasilana tylko wtedy, gdy woda jest w studni, a ponowne uruchomienie pompy wymaga ręcznego wciśnięcia przycisku dzwonkowego. Ostatecznie temat został rozwiązany zgodnie z zaproponowanym schematem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA