logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wspomaganie elektryczne z Renault Clio II (D.A.E X65) w ciągniku?

marek2012r 31 Maj 2016 18:03 8385 7
  • #1 15711877
    marek2012r
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Witam. Mam zamiar zamontować wspomaganie elektryczne z clio II i mam do Was kilka pytań. Znalazłem schemat podłączenia. Według tego schematu powinno się podłączyć +12 V ze stacyjki( pin 10) ale ten pin jest wolny, czujnik kąta obrotu (pin 3,13) pin 13 także jest wolny. Czy do takiego wspomagania trzeba coś jeszcze podłączyć(wiadomo oprócz masy czujnika obrotu zasilania i silnika) ? Sterowanie ma być zamontowane w ciągniku. Z góry dziękuję za odpowiedź.

PS. Jeżeli temat zamieściłem w złym dziale to proszę o przeniesienie i przepraszam :)

Jak podłączyć wspomaganie elektryczne z Renault Clio II (D.A.E X65) w ciągniku? Jak podłączyć wspomaganie elektryczne z Renault Clio II (D.A.E X65) w ciągniku?
  • Pomocny post
    #2 15712021
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5125
    Bez sygnału pracującego silnika(sygnał prostokątny) wspomaganie nie ruszy.
    W Clio II czujnik kata obrotu kierownicy jest w maglu, bez niego też nie ruszy.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #4 15712058
    milejow

Poziom 43  
    Masz w opisie-engine speed.
    W opisie pinologii jest błąd, piny są numerowane od lewej czyli dolny rząd to 1-10 a górny 11-20 zaczynając od lewej.Żołty kabel we wtyczce to zapłon(pin 10) a pusty pin to pin1.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 15712161
    marek2012r
    Poziom 9  
    milejow napisał:
    Masz w opisie-engine speed.
    W opisie pinologii jest błąd, piny są numerowane od lewej czyli dolny rząd to 1-10 a górny 11-20 zaczynając od lewej.Żołty kabel we wtyczce to zapłon(pin 10) a pusty pin to pin1.

Czyli z tego co zrozumiałem to aby wspomaganie działało muszę podłączyć: pin 2 masa czujnika kąta obrotu, pin 3 sygnał 1 czujnika kąta obrotu, pin 4 to z niego wychodzi 12V do czujnika kąta obrotu pin 10 zapłon, pin 13 drugi sygnał czujnika kąta obrotu i pin 19 czujnik prędkości silnika i nic więcej nie jest potrzebne tak? Tylko pytanie odnośnie tej 19. Ten sygnał to ma mieć 12V tak ? I jak można to zrealizować w ciągniku?

A co z tymi pinami 5,15,17 a także do czego służą piny 6-8 i 17 ?
  • #6 15712408
    milejow

Poziom 43  
    Kup wspomaganie z Megane II(zasilanie i działa, jest na forum o tym cała litania) bo tego co masz, nie uruchomisz do końca roku.
    marek2012r napisał:
    Tylko pytanie odnośnie tej 19. Ten sygnał to ma mieć 12V tak ? I jak można to zrealizować w ciągniku?

Poczytaj w sieci o sygnałach prostokątnych a od biedy taki sygnał można wyciągnąć z uzwojenia stojana w alternatorze (o ile taki w ciągniku jest)
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 15716034
    marek2012r
    Poziom 9  
    A jeszcze takie pytanie mam odnośnie tego wspomagania. Te 4 przewody co wychodzą z kolumny kierownicy to je trzeba podłączyć do tymi pinami opisanymi jako torque tak? Tylko co oznaczają te piny 17,7,8

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować wspomaganie elektryczne z Renault Clio II w ciągniku i ma pytania dotyczące podłączenia. Wskazano, że do prawidłowego działania wspomagania niezbędny jest sygnał z czujnika kąta obrotu oraz sygnał prędkości silnika. Użytkownik zidentyfikował piny do podłączenia, ale ma wątpliwości co do ich funkcji oraz dodatkowych wymagań. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że lepszym rozwiązaniem byłoby użycie wspomagania z Megane II, które jest łatwiejsze w instalacji. Użytkownik potwierdza, że ma już zestaw z Clio i chce go złożyć, a także pyta o podłączenie przewodów z kolumny kierownicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA