logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon AVR-1612 - Bardzo cichy dźwięk z HDMI i Spdif

wojjaskula 02 Cze 2016 09:49 4896 3
REKLAMA
  • #1 15715249
    wojjaskula
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,

W poniedziałek odebrałem Amplituner Denon Avr 1612 z serwisu ponieważ nie działało radio i cały czas się resetował (pisałem o tym na forum ale postanowiłem stworzyć nowy temat ponieważ dotyczy czegoś innego). Amplituner został naprawiony , podłączyłem go w domu i rzeczywiście tuner działa, wejście v-aux , usb oraz i-pod dock też działają. Problem pojawia się przy podłaczeniu telewizora lub ps4 przez spdif lub przez hdmi. Dźwięk z amplitunera jest bardzo cichy , tak jak by miał przycięte dość mocno pasmo , po rozkręceniu amplitunera do maksymalnej głośności , gdy głośniki już bardzo szumią jest słyszalny dźwięk z ps4 i telewizora.

Podejrzewam , że nie jest to problem ustawień ponieważ resetowałem procesor kilka razy , próbowałem zmienić dekodowanie cyfrowe na dts na ps4 co amplituner zauwazył ponieważ na ekranie widziałem symbol dts . Próbowałem również połączyć ps4 do ampltunera a amplituner do telewizora , również dźwięk był bardzo cichy.

Czy spotkał się ktoś z taką usterką i wie jak to naprawić ? Może jest to coś z ustawieniami a nie potrafię tego znaleźć ? Nie chciałbym już go zawozić do serwisu ponieważ spędził tam więcej czasu niż go mam więc na początek chciałbym sprawdzić wszystko. Czy może być to wina złego połączenia któregoś z podzespołów ? Serwis twierdzi , że testowali dźwięk przez HDMI i wszystko działało . Przed poprzednią naprawą wejście cyfrowe jak i hdmi działały.
  • REKLAMA
  • #2 15993603
    jeffer150
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Zauważyłem post i mam niemalże podobny problem. Czy znalazła się przyczyna?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16154288
    wojjaskula
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Problem rozwiązany , trzeba było docisnąć prawą płytkę do której podłącząne są wszystkie wejścia/wyjścia do płyty głównej.
    Pamiętajcie o odłączeniu prądu przy zabawach z amplitunerem ;)
  • #4 16735999
    leonsocio
    Poziom 28  
    Ocena: 125
    Miałem identyczne objawy i identyczne rozwiązania przyniosło poprawę, więc jeśli u kogoś się pojawi taki problem, nie panikować i przede wszystkim sprawdzić płytę łączącą tor analogowy z cyfrowym (płytka skrajnie prawa w pionie).
REKLAMA