logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Fiesta 1.3 - silnik gaśnie na luzie podczas hamowania, co sprawdzić?

mmzajcu 30 Cze 2005 00:43 10606 29
REKLAMA
  • #1 1617338
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    co może być przyczyną takiego zachowania się silnika,mianowiie gasnie on czasami jak wyrzucam go na luz podczas hamownia.nie dzieje się tak zawsze ale dość czesto
    jak ktoś ma jakies sugetie to prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1617459
    shaft
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam. Moze sprobuj podkrecic mu lekko obroty?
  • #3 1617825
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Może to być silnik regulacji biegu jałowego
  • #4 1617900
    Skolmi
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Pomijąc kwestię gaśnięcia, to co ma na celu wrzucanie na luz podczas hamowania? Bo na pewno nie oszczędność paliwa.
  • #5 1618349
    JariP
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    mmzajcu napisał:
    co może być przyczyną takiego zachowania się silnika,mianowiie gasnie on czasami jak wyrzucam go na luz podczas hamownia.nie dzieje się tak zawsze ale dość czesto
    jak ktoś ma jakies sugetie to prosze o pomoc

Wyrzucanie na luz podczas hamowania , gdzie uczyli Cię jeździć. Hamujemy silnikiem zmieniając przełożenie na coraz niższe dopiero w ostatniej chwili wyrzucamy na jałowy (prawie stojąc). Zaoszczędzisz w ten sposób na paliwie , okładzinach, klockach hamulcowych, blacharzu i przede wszystkim na zdrowiu swoim i innych. Gaśnięcie silnika przy wyrzucaniu na luz podczas jazdy nie jest niczym niezwykłym, tak się poprostu dzieje i już. Chciałbym podkreślić, że taki styl jazdy jest niedopuszczalny. Przepraszam za ostre słowa , ale naucz się hamować silnikiem , a efekt jeso gaśnięcia zniknie bezpowrotnie. Pozdrawiam
  • #6 1618391
    robkom
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    "JariP"...."mmzajcu" nie pytał jak się jeździ, tylko dlaczego gaśnie silnik po wrzuceniu na luz!! po to jest bieg jałowy silnika żeby na nim silnik pracował jak mam taką potrzebę...nie wszyscy hamują silnikiem, a poza tym nasz rację mniej zużywają się klocki,okładziny...ale nie ma nic za darmo..skrzynia też się zużywa szybciej..większe przeciążenia,synchronizatory..nic nie jest wieczne.. a sądzę że wymiana klocków jest prostsza i tańsza od remontu skrzyni...i nie oceniaj nikogo czy umie jeździć bo może sam nie jesteś rewelacyjnym kierowcą.... a stwierdzenie cytuję "Gaśnięcie silnika przy wyrzucaniu na luz podczas jazdy nie jest niczym niezwykłym, tak się po prostu dzieje i już" jest śmieszne!!! nowe samochody też gasną na luzie??? jeżeli się nie znasz to się nie wypowiadaj!!!
  • #7 1619120
    kgflanela
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    A masz może gaz?
  • REKLAMA
  • #8 1619178
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1638300
    jp16
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jeżeli to wtrysk wielopunktowy to prawdopodobnie IAC zawór biegu jałowego-sprubuj podnienić
  • #10 1638895
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Sugeruję TPS do wymiany.
  • REKLAMA
  • #11 1640159
    Kwasu20
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Jesli to silnik z wielopunktowym wtryskiem paliwa to podejrzany moze byc zawor biegu jalowego lub czujnik predkosci jazdy (umieszczony na wyjsciu ze skrzyni biegow linki predkosciomierza)
  • #12 1647384
    monterek3
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    TPS lub krusząca się izolacja na przewodach do niego...

Pozdrawiam
  • #13 1649084
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Bardzo częstym przypadkien jest czukjnik prędkości jazdy jak wcześniej kolega pisał ponieważ sterownik tego nie widzi i często silnik gśnie jeszcze sprawdz jeszcze sondę dokładnie.
  • #14 1710942
    napioo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jeżeli to wtrysk jednopunktowy to zresetuj komputer (odłącz wtyczkę i podłącz po kilku minutach) powinno pomóc na jakis czas, miałem ten sam problem w 1,4i
  • REKLAMA
  • #15 1892381
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Silnik w tej fieście to 1,3kat o mocy 37kw. Mam pytanie gdzie szukać tego TSP bo nie jestem orłem w elektromechanice
  • #16 1925945
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    tps to czujnik połozenia przepustnicy jak sama nazwa wskazuje bedzie obok przepustnicy do której dochodzi linka od gazu . ida do niego 3 przewody . jest to zwykły potencjometr . a jak go sprawdzić najlepiej starym analogowym miernikiem . wpinasz omomierz pod dwa przewody i dodając gazu (tzn ruszając przepustnica szukasz nagłego uskoku lub jakiejś diametralnej zmiany w oporze. wtedy wiesz ze jest do śmieci .
  • #17 1947076
    zorro20
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    witam
    panowie ja miałem taki sam przypadek w fordzie escorcie 1,3 CFI albo jak kto woli BL dignozy były róże byłem nawet w serwisie nic nie znaleźli powiedzieli ze była zanieczyszczona przepustnica pomogło na chwile.
    Tylko u mnie była troszeczkę wygniecina śrubka podtrzymująca przepustnicę i przy wyluzowaniu i puszczenia nogi z gazu odcinało całkowicie dopływ paliwa i auto gasło.
    może to ten sam przypadek warto popatrzeć

Dodano po 3 [minuty]:

polecam jeszcze zatkać dopływ powietrza do filtra powietrza i spróbować czy bedzie gasło. może go dławić szybkie powietrze wpadające do silnika i co za tym idzie zmiana mieszanki.
  • #18 3054009
    kasa22
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam mam ten sam problem fiesta 94 1.3 jednopunkt benzyna przy odpalaniu wszystko jest ok, ale po przejechaniu pewnej odleglosci i hamowaniu auto gasnie na wolnych lub odwrotnie szaleje na 2.500 do 3000 obrotow.Silnik <krokowy> byl wymieniany pomoglo na 3-4mce ale problem znow sie pojawil wiec teraz juz niemam pojecia co sie dzieje
  • #19 3092385
    napioo
    Poziom 14  
    ja już się do tego przyzwyczaiłem żaden mechanik nie pomógł sprawdziłem wszystko łącznie z modułem elektronicznym, jeszcze trochę i oddam na złom
  • #20 3092554
    dejajnik
    Poziom 11  
    Dziwnee

Moim zdanie to albo coś z wlotem powietrza albo cos w ukłądzie elektrycznymm
  • #21 3093120
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    napioo napisał:
    ja już się do tego przyzwyczaiłem żaden mechanik nie pomógł sprawdziłem wszystko łącznie z modułem elektronicznym, jeszcze trochę i oddam na złom

opisz dokladnie objawy.

Dodano po 52 [sekundy]:

dejajnik napisał:
    Dziwnee

Moim zdanie to albo coś z wlotem powietrza albo cos w ukłądzie elektrycznymm
    nie pie__dol.
  • #22 3098447
    napioo
    Poziom 14  
    Podczas jazdy nagle zwiekszają się obroty do 3000 gdy wcisne sprzegło (czasami) obroty pływają 2500-3200, po zatrzymaniu pojazdu stopniowo maleją do normy, czasami podczas zatrzymania obroty spadają poniżej 500, wtedy noga na gazie zeby nie zgasł i hamowanie ręcznym, tak dzieje sie od kilku lat obserwacje nic nie dały sprawdziłem cała wiązkę modułu elektronicznego. mechanik stwierdził, że moduł jest uszkodzony bo nie dostaje sygnału z czujnika prędkości., Moduł sprawdzony przez fachowca w Sopocie, który stwierdził że moduł jest sprawny. potencjometr przepustnicy wyminiony, silnik krokowy sprawny, na przewodach które podłączone są do kolektora ssącego założyłem opaski, ostatni dwudniowy pobyt w warsztacie kilka latr temu nic nie dał mechanik rozłożył ręce nawet nic nie skasował. Ale po tym pobycie ok 3 miesiące pojazd pracował poprawnie, od tamtego czasu przyzwyczaiłem się do tego. Planuje pozbyć się problemu z pojazdem
  • #23 3098485
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    A może fałszywe powietrze ponowie
  • #24 3099590
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    napioo napisał:
    Podczas jazdy nagle zwiekszają się obroty do 3000 gdy wcisne sprzegło (czasami) obroty pływają 2500-3200, po zatrzymaniu pojazdu stopniowo maleją do normy, czasami podczas zatrzymania obroty spadają poniżej 500,

probowałeś jazdy z odpietym czujnikiem prędkości ?
  • #25 3114168
    napioo
    Poziom 14  
    sorki nie było mnie, nie próbowałem ale sprawdzę
  • #26 3115610
    marving
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    kasa22 napisał:
    Witam mam ten sam problem fiesta 94 1.3 jednopunkt benzyna przy odpalaniu wszystko jest ok, ale po przejechaniu pewnej odleglosci i hamowaniu auto gasnie na wolnych lub odwrotnie szaleje na 2.500 do 3000 obrotow.Silnik <krokowy> byl wymieniany pomoglo na 3-4mce ale problem znow sie pojawil wiec teraz juz niemam pojecia co sie dzieje

No tutaj ewidentnie kolego do wymiany czujnik prędkości toczenia umieszczony przy skrzyni pod linką prędkościomierza. Odłącz wtyczkę a problem zniknie. Jeśli tak wymień to lub w ogóle odłącz na stałe.
  • #27 3115776
    trabicek
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    marving napisał:
    No tutaj ewidentnie kolego do wymiany czujnik prędkości toczenia umieszczony przy skrzyni pod linką prędkościomierza. Odłącz wtyczkę a problem zniknie. Jeśli tak wymień to lub w ogóle odłącz na stałe.

Czy jazda z odłączonym czujnikiem prędkości ma jakieś skutki uboczne, tzn: więcej pali itp.?
  • #28 3115778
    napioo
    Poziom 14  
    dzisiaj odłączyłem czyjnik predkości, czas na testowanie
  • #29 3123854
    napioo
    Poziom 14  
    po odłączeniu czujnika prędkości jazdy obroty są normalne, czasami spadają poniżej 500 ale już nie wariują na granicy 3000, zarówno jazda po mieście jak i poza miastem zrobiłem pond 200 km i na razie widac róznicę, zauważyłem że ma lepsze przyspieszenie. Dalsze spostrzeżenia wkrótce
  • #30 3166178
    napioo
    Poziom 14  
    odłączenie czujnika prędkości jazdy pomogło, silnik już nie "wariuje"

Podsumowanie tematu

✨ Problem gaśnięcia silnika Ford Fiesta 1.3 podczas wrzucania na luz w trakcie hamowania może mieć różne przyczyny, w zależności od wersji silnika (gaźnik, wtrysk jednopunktowy lub wielopunktowy). Najczęściej wskazywane są usterki związane z układem regulacji biegu jałowego, takie jak zawór IAC (Idle Air Control), czujnik położenia przepustnicy (TPS) oraz czujnik prędkości jazdy umieszczony przy skrzyni biegów. Problemy mogą wynikać także z nieszczelności układu dolotowego (fałszywe powietrze) lub zanieczyszczenia przepustnicy. W przypadku wtrysku jednopunktowego pomocne bywa zresetowanie komputera silnika. Odłączenie czujnika prędkości jazdy często eliminuje problem niestabilnych obrotów i gaśnięcia, choć może mieć wpływ na zużycie paliwa. Wymiana lub diagnostyka TPS wymaga pomiaru rezystancji analogowym miernikiem. Styl jazdy, polegający na hamowaniu silnikiem zamiast wrzucania na luz, jest zalecany i może zapobiegać gaśnięciu. Wskazane jest także sprawdzenie stanu przewodów elektrycznych i modułu sterującego. W niektórych przypadkach problem jest trudny do usunięcia i wymaga kompleksowej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA