Witam,
czy można coś tutaj poradzić?
Dostałem do testów taki zestaw:
Huawei B315 + antena Dipol pokazuje 3 kreski LTE cały czas, lecz internetu praktycznie nie ma :/
Do nadajnika mam w linii prostej 7,14km. Nadajnik:
Speedtest:
Screeny z LTE Watch:
Auto:
1800:
800:
Czy jest możliwość poprawienia parametrów poprzez zastosowanie jakiejś może mocniejszej, innej anteny?
A kto w takiej sytuacji bierze antenę logarytmiczną która ma znikomy zysk na 800MHz( z 10m kablem H155 może ze 2-3dBi ) a na LTE1800 z takim kablem to właściwie tłumik. Kto ci to polecił? Na LTE800 masz znośny sygnał ale prędkości marne i BTS przeciążony.Ale to norma w Plusie na LTE800ze Sferii. Plus to lider LTE ale w reklamach. Łączysz się faktycznie z tym Oblęcinem.Podobnie jak na LTE1800 z Aero2. Tutaj parametry sygnału kiepskie ale nic dziwnego na tej antenie do wszystkiego czyli do niczego. Jakie masz prędkości na tym LTE1800. Inwestowanie w LTE800 bez sensu. Trzeba sprawdzić jak działa LTE1800Aero2 z Oblęcina w pobliżu BTS-a. Jeśli będą OK to warto rozważyć zakup anteny Dual LTE1800MHz. Skąd jesteś?
Antenę z modemem dostałem na testy z salonu Plusa. Nie znam się na antenach GSM, dlatego tu pisze. Rozglądam się za jakimś w miarę internetem, zastępstwem za dotychczasową radiówką.
Na LTE 1800 internetu praktycznie nie ma. Ano właśnie nie chcę też za bardzo tutaj inwestować w ciemno, bo wziąć umowę w Plusie + kupić antenę ok 200zł to mi się nie bardzo kalkuluje.
A ten cały IDU-ODU z tą dziwną niby anteną też raczej o kant d*** potłuc?
Generalnie widzę, że raczej tutaj nie ma co pokładać większych nadziei na ten internet.
Miejscowość w której obecnie przebywam to Rzeczyca Ziemiańska.
Idioci z salonu Plusa pewnie zaproponują ci IDU-ODU, który będzie działał gorzej niż ten B315 z tą anteną szerokopasmową. Do BTS-a LTE1800Aero2 w Oblęcinie 7-8 km więc bez problemu można z niego korzystać na sprawdzonej antenie Dual LTE1800MHz. Tylko tak jak pisałem trzeba sprawdzić obciążenie BTS-a i uzyskiwane prędkości przy prawidłowym sygnale LTE czyli bliżej BTS-a. Koszt 200 zł i można w razie czego zwrócić. Fakt, ze poszedłeś do salonu Plusa zamiast skorzystać z promocji, która była do 6.06 na stronie Plusa e której było 100GB za 59,99 zł ( w smartDom 30 zł) wskazuje ze nie masz dużej wiedzy na ten temat. Promocja była tez m-c temu i moze będzie w przyszłości. W niej kupowało się router E5186 za 3 zł. To dużo lepszy sprzęt od B315. W sklepie internetowym sprzęt kupuje się za 3 zł od razu na własność. Nikt zorientowany nie idzie do salonu Plusa tylko kupuje on line. Sam kupiłem 3 oferty 100GB za 59,99 i E5186 za 3 zł , w SmartDom zapłacę 24x30 zł=720 zł , sam E5186 wart 600-700 zł . I tak się robi interesy .Nie rozumiem twojego pojęcia, ze zakup anteny się nie kalkuluje, człowieku mieszkasz w takim miejscu że od zakupu anteny na wybrane pasmo powinieneś zacząć niezależnie od wyboru operatora. Masz zasięg LTE u wszystkich ale do tego potrzebny odpowiedni sprzęt i zakup anteny Dual LTE1800 to warunek konieczny. Chyba że masz możliwość innego dostawcy( kabel, radiówka) lub internet ci niepotrzebny.
Co do promocji i interesów raczej nie wchodźmy w ten temat, ponieważ nie mam czasu siedzieć na necie 24/7 i oglądać promocje czy to w Plusie, Diversie na majtki czy Bytomiu na garniaki.
Sprzedaję około 20 ciągników siodłowych miesięcznie, kilka naczep - tak się robi interesy. Ale bez napinki - do rzeczy.
Potrzebuje internetu i tyle. Inaczej nie pisałbym w temacie.
Czy Dual 1800 LTE jest pierwszym krokiem. Coś na Cybertechu dorwę w takim razie.
Jeszcze jedno pytanie. W tym Olbięcinie jest jeszcze maszt Orange 26003. Niby odległość ta sama tylko oni mają więcej częstotliwości. Warto wogóle internetem mobilnym od Orange się interesować?
Tu nie chodzi tylko o koszta, w salonie Plusa, Orange czy innego operatora z reguły oferty gorsze od tych przez internet. Na dodatek konsultanci "doradzają" kiepski sprzęt. Z reguły nie maja pojęcia o własnej sieci , technologiach i antenach.No i przez internet jest 14 dni na zwrot i rezygnację z umowy( dla indywidualnych nie dla firm). Co do Orange to zasięg LTE jest obecnie realizowany z BTS-a Networks w Kraśniku na LTE1800, do ciebie nie dociera. BTS Orange w Obięcinie- Trzydniku działa tylko na UMTS900 z HSPA+ i obsługuje 3G. Pozwolenie na LTE1800 nie działa, prędzej uruchomią to LTE800. Trzeba zapytać na http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=85256&start=525 kiedy zostanie uruchomiona. Play podobnie , tylko 3G z UMTS900 w Kraśniku. Reasumując ten Plus jest dobrym wyborem, tylko zmieniłbym router na E5186. Powód prosty, B315 to bardzo awaryjny router. Poczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3212852.html Mój też padł po roku. Poza tym E5186 to nowszy modem i obsługuje LTE-A. Kosztuje drożej ( w promocji do 6.06 przez internet kosztował 3 zł w taryfie za 59,99). Na E5186 można wymusić też jak na B315 pasma LTE( program Huawei E5186 Toolbox). Do tych routerów pasuje antena http://www.cybertech.com.pl/p140,antena-dualna-lte-4g-15dbi-mimo-do-huawei-b315.html , kabel maksimum 10m. Wymusisz LTE1800, ustawisz antenę na Oblęcin i powinno działać. Na LTE1800 z prawidłowym sygnałem powinno być szybciej niż z LTE800Sferii.
Ok, czyli plan jest taki: zamawiam na stronie plusa internet LTE (99,99zł - 100GB) + Huawei E5186 (3zł). Do tego dokupuję sobie antenę. Kabla mi trzeba maksymalnie 5m. I będę testował, tak jak piszesz mam 14dni na zwrot czy to internetu czy to anteny.
Tylko jeszcze prośba - czy mógłbyś dać poprawny link do anteny? Ponieważ Twój przekierowuje mnie do tematu z awaryjnym B315.
Osobiście wybrałbym niższy abonament np. 50GB za 59,99zł a za E5186 zapłacił 199 zł. ( ewentualnie 80GB za 79,99 i 99 zł router). Szkoda, ze nie odezwałeś się wcześniej jak była promocja 100GB za 59,99 i E5186 za 3 zł( poprzednia była na 1maja, druga na 1 czerwca, może coś za m-c). Te limity dotyczą 3G a ty będziesz korzystał z LTE. Teraz FUP w Plusie działa mniej restrykcyjnie i 200-300GB można pobrać. Pierwsze 3 m-ce opłata 0 zł. Router od razu twój bez żadnych rat. Jak masz coś w Plusie lub TV Sat CP to możesz uzyskać rabat , nawet 50% na internet w ramach SmartDom. 14 dni na testy i zwrot. Antena już poprawiona, możesz zawsze skorzystać ze zwrotu konsumenckiego.
✨ Użytkownik zgłasza problem z niską jakością sygnału LTE przy użyciu routera Huawei B315 oraz anteny Dipol, mimo że sygnał wskazuje na 3 kreski. Odległość do nadajnika wynosi 7,14 km. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana anteny na model Dual LTE1800MHz oraz zmiana routera na Huawei E5186, który jest bardziej niezawodny. Użytkownik rozważa również ofertę internetu mobilnego od Orange, ale dowiaduje się, że ich zasięg LTE w okolicy jest ograniczony. Wskazano na możliwość testowania usług z 14-dniowym okresem zwrotu. Wygenerowane przez model językowy.