Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xsara Picasso 2.0 hdi - Nie załacza się klimatyzacja.

emswisnia 08 Jun 2016 19:15 5481 3
    emswisnia
    Level 15  
    Witam,

Mam problem z załączeniem klimatyzacji w Xsarze Picasso.
    Pierwszym problemem było nie działanie klimatyzacji - brak chłodnego powietrza.
    Druga po wyłączeniu stacyjki brak całkowitego działania klimatyzacji.

Zamówiłem nową wiązkę która okazała się że ma odwrotnie zamontowane przewody niż ta w aucie. Odwrotnie były przewód żółty i czerwony. Rozebrałem nową wtyczkę i przemieniłem miejscami przewody.
    Podłączyłem nowy przewód stacyjki i nawiewy zaczęły działać bez problemu, regulacja działa bez problemu. Niestety po wciśnięciu przycisku klimatyzacji nie słychać charakterystycznego pyknięcia i nie słychać aby załączała się sprężarka tym bardziej wentylator od chłodnicy nie działa.

Niestety nie wiem gdzie dalej szukać problemu/rozwiązania.

Czynnik jest po naciśnięciu środka zaworku ucieka czynnik.

Dodam że zwierajac piny 1 i 4 na wtyczce przy chłodnicy wentyaltor się załącza bez problemu i słychać charakterystyczne pykniecie ale oczywiście podczas takiej pracy i ustawieniu najniższej temperatury nie ma chłodnego powietrza.
    złowrogi_boncur
    Level 27  
    To teraz kontrolka w dłoń i sprawdź czy dochodzi prąd do kompresora, najlepszym rozwiązaniem jest zrobić diagnostykę komputerową, będzie wiadomo o co chodzi np. czujnik ciśnienia albo coś, obejrz przy kompresorze czy nie zgniła wtyczka.
    darfur5
    Level 34  
    Lub padło uzwojenie cewki sprzęgła sprężarki .
    emswisnia
    Level 15  
    Byłem tam gdzie została nabita klimatyzacja i na dole chłodnicy wody po założeniu okularów ukazała się wielka plama koloru żółtego. Wychodzi na to że żywot swój zakończyła chłodnica klimatyzacji.

Dodam zdjęcie w którym to miejscu dokładnie się stało.
    Xsara Picasso 2.0 hdi - Nie załacza się klimatyzacja.