logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku zewnętrznego Toshiba 750 GB po scaleniu partycji?

Chlebuś 08 Cze 2016 20:49 1662 26
REKLAMA
  • #1 15729297
    Chlebuś
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam, mam dysk zewnętrzny Toshiba o pojemności 750 GB, podzielony na dwie partycje (same dane, bez systemu), w którym początkowo dostęp do partycji był zablokowany komunikatem "struktura dysku uszkodzona i nieczytelna". Programem DiskGenius próbowałem jakoś to naprawić i teraz mam jedną partycję tak jakby scaloną i z dziwnymi nazwami plików, których nie da się normalnie odczytać
    Jak odzyskać dane z dysku zewnętrznego Toshiba 750 GB po scaleniu partycji? Jak odzyskać dane z dysku zewnętrznego Toshiba 750 GB po scaleniu partycji?

Sam dysk skanowałem HD Tune'm i nie wykazał żadnych bad sectorów. Dodatkowo CrystalDisk też nic niepokojącego nie pokazuje

Co mogę zrobić żeby odzyskać te dane, które są dla mnie bardzo ważne. Format nie wchodzi w grę. Poradźcie coś proszę :(
  • REKLAMA
  • #2 15729394
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 15729521
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    DriverMSG napisał:
    Program DMDE widzi poprzednie partycje i pliki?

A dokładniej zamieść screen z DMDE z widoku okna partycje po wyborze dysku z urządzeń fizycznych. Nie wiem, co wykonałeś w tamtym programie, ale wygląda to gorzej niż przed "naprawą".
  • REKLAMA
  • #5 15729580
    Chlebuś
    Poziom 13  
    Nie wiem czy o to chodziło Jak odzyskać dane z dysku zewnętrznego Toshiba 750 GB po scaleniu partycji?
  • #6 15729616
    mati211p
    Nie to, bo zamknąłeś okno partycje, z którego miałeś wstawić screen. Musisz kliknąć w ikonkę takich 3 kwadracików na sobie - druga od lewej.
  • #7 15729617
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    W jakiś sposób uszkodzony został MBR, który normalnie wygląda jak na przykładowym zrzucie:
    Jak odzyskać dane z dysku zewnętrznego Toshiba 750 GB po scaleniu partycji?Zrzut przy...ad MBR.png (24.27 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Wystarczyło go naprawić i już by był dysk czytelny. Genius prawdopodobnie odtworzył MBR ale widocznie nie wskazałeś mu, że tam były dwie partycje :!:
    - przyjął jedną partycje na cały dysk i w trybie RAW próbował poszatkować ("odzyskać") Twoje zasoby danych.

Teraz już namieszał dodatkowo bo zapewne nadpisał boot sectory obu dysków logicznych (na pewno pierwszego), oraz nadpisał tablice MFT (co najmniej pierwszego dysku) :cry:

Proponuje Ci sprawdzić ten dysk programem DMDE - przeskanować go (TYLKO skanować !) w trybie RAW i jeśli odtworzy jakieś struktury plików - to kopiować je stopniowo na inny dysk.

IMHO do odzyskania są wszystkie pliki z drugiej partycji, a z pierwszej chyba trzeba będzie odzyskiwać wszystko po sygnaturach.
  • REKLAMA
  • #8 15729644
    Chlebuś
    Poziom 13  

Włączyłem skanowanie, tylko leci to jak krew z nosa :/
  • #9 15729650
    mati211p
    Daj screen z okna partycje, może wcale nie trzeba skanować. Masz jak nic NTFS 0, ze swoimi danymi mającą 200GB.
  • #10 15729653
    Chlebuś
    Poziom 13  
    Ogólnie dziękuję za podsunięcie tego programu. Zazwyczaj to Recuva i jakieś inne podobne były w moim użytku.

Dodano po 3 [minuty]:

Druga ikonka od lewej tak jak pisałeś.

Dodano po 1 [minuty]:

Teraz pytanie jak przywrócić taki stan folderów i partycje by były widoczne normalnie w Windowsie. Nie znam jeszcze tego programu, a nie chcę czegoś pokręcić. Ktoś mnie pokieruje?
  • #11 15729691
    mati211p
    Tą możesz na razie zwyczajnie wstawić jako podstawową, zobaczymy, czy system ją wykryje poprawnie w eksploratorze (możesz to nawet zrobić przed dalszymi czynnościami, choć chyba patrząc po wynikach będzie RAW - być może nawet była), druga ma 200GB. Tak jak skanowałeś, po przeskanowaniu 200GB (zawężenie obszaru skanowania) otwórz NTFS 0 - początek od sektora 2048 i wejdź na nią, następnie przejdź tak samo, tym samym przyciskiem do okna partycje i pokaż screen, możesz też przedtem zapisać do pliku wyniki skanowania.
  • REKLAMA
  • #12 15729701
    Chlebuś
    Poziom 13  
    Przeskanowałem 2%, więc chyba trzeba jeszcze raz przeskanować.
  • #13 15729704
    mati211p
    Do wstawienia tej większej partycji nie potrzeba nawet skanować, możesz ją już z okna partycje wstawić jako podstawowa w MBR, zastosować zmiany, zapisać plik do wycofywania zmian, odłączyć i podłączyć dysk zewnętrzny jeszcze raz. Jeśli będzie problematyczna i brakuje na niej danych to wtedy skanować. W sumie jeśli chcesz możesz przeskanować cały dysk, ale ważne, byś po tym zapisał log ze skanowania do pliku - to pozwoli wczytywać wyniki skanowania, bez konieczności ponownego skanowania dysku po wyłączeniu programu i ponownym włączeniu. W tym programie w wersji darmowej, jeśli będzie trzeba ręcznie kopiować dane, to nazwy katalogów musisz ręcznie na dysku kopii odtwarzać. Jeśli będziesz miał pełną płatną wersję, nie ma takiego ograniczenia.
  • #14 15729722
    Chlebuś
    Poziom 13  
    OK, czyli wystarczy kliknąć "Wstaw partycję" aby przywrócić ją?

• #15 15729729
    mati211p
    Zacznijmy od początku, bo sytuacja zgoła inna. Najpierw pokaż obecny screen, bo sporo uległo zmianie. Na dzień dobry do usunięcia $Noname 01.
  • #16 15729740
    Chlebuś
    Poziom 13  
    To log który wcześniej zapisałem i teraz otworzyłem z przebiegu ostatniego skanowania, które potem zatrzymałem
  • #17 15729744
    mati211p
    Tak to jest jak robi się kilka rzeczy na raz. Zrestartuj DMDE i wybierz dysk z urządzeń fizycznych. Pokaż screen okna które się pojawi. Opcja znajdź ma być zaznaczona.
  • #18 15729748
    Chlebuś
    Poziom 13  

Po zresetowaniu programu
  • #19 15729761
    mati211p
    Po kolei zgodnie z instrukcją. W DMDE:
    - kliknąć na $Noname 01 EBC -->Usuń (z przycisków na dole)
    - kliknąć na Asia BCF -->Wstaw (z przycisków na dole), następnie z okna któro się pojawi wybierz Partycja podstawowa (MBR)
    - kliknąć na Kuba BCF -->Wstaw (z przycisków na dole), wybrać partycja podstawowa
    - Zastosuj (z przycisków na dole), zapisz plik do wycofywania zmian o który poprosi program
    - Po zapisaniu zmian odłącz i podłącz ponownie dysk zewnętrzny

Jeśli system zażąda formatowania, to nie wykonuj go, bo być może utracisz dane.
    Sprawdź, czy obie będą jako RAW, czy jedna z nich, czy jak eksplorator wykryje partycje.
  • #20 15729765
    Chlebuś
    Poziom 13  
    Usunąć partycję? :O
  • #21 15729772
    mati211p
    Tak, bo nie wstawisz swoich partycji z danymi, to ta utworzona przez Ciebie.
  • #22 15729783
    Chlebuś
    Poziom 13  
    OK, sytuacja wygląda teraz tak jak napisałem na początku (przed tym całym cyrkiem ze scaleniem partycji i dziwnymi plikami).

Po próbie otworzenia dowolnej partycji pojawia się taki o to komunikat:
  • #23 15729796
    mati211p
    Możesz sprawdzić pod GParted jaki jest błąd przy próbie zamontowania dowolnej partycji? Powinien zostać wskazany obszar uszkodzeń systemu plików, jeśli jest na tyle niewielki, że możliwy do naprawienia.
  • #24 15729811
    Chlebuś
    Poziom 13  
    GParted w Hirens'ie był? Bo jeśli to nie musiałbym ściągnąć :/

Dodano po 1 [minuty]:

Ew jakaś alternatywa zamiast GParted
  • Pomocny post
    #25 15729820
    mati211p
    Parted Magic możesz spróbować sprawdzić, czy pokaże jaki jest błąd. Na pewno GParted informuje o błędach, z tego co wiem. I tak potrzeba drugiego dysku minimum 750GB, by mieć kopię w razie niepowodzenia naprawy. Dlatego, że można spróbować użyć CHKDSK, jeśli uszkodzenie jest do naprawienia, ale równie dobrze może to zaszkodzić danym, więc przed tym warto wiedzieć z jakimi problemami na partycji mamy do czynienia oraz mieć zabezpieczoną aktualną kopię dysku z czasu przez użyciem CHKDSK.
  • #26 15730204
    Chlebuś
    Poziom 13  
    Witaj ponownie,
    Nie mogę w żaden sposób poradzić sobie z odzyskaniem dostępu do partycji więc przez DMDE odzyskuję dane po kolei. Zobaczę co z tego wyjdzie i najwyżej dam znać.

Dodano po 3 [godziny]:

Spróbowałem najprostszej metody, ale też ryzykując utratę danych, mianowicie w CMD chkdsk /f i dostęp do partycji znowu jest możliwy. Dzięki za porady w kwestii odzyskiwania danych. Nowe doświadczenie na pewno zaprocentuje w przyszłości ;)

Jeszcze raz dzięki :)
  • #27 15731013
    mati211p
    Tak, ale nie zawsze działa, bowiem musi być praktycznie sprawne MFT i tutaj tak było.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odzyskaniem danych z zewnętrznego dysku Toshiba 750 GB, który po scaleniu partycji stał się nieczytelny. Początkowo dysk był podzielony na dwie partycje, ale po użyciu programu DiskGenius, dostęp do danych został utracony, a pliki mają dziwne nazwy. Użytkownik próbował skanować dysk programami HD Tune i CrystalDisk, które nie wykazały błędów. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu DMDE do skanowania w trybie RAW oraz przywrócenia partycji. Po kilku próbach i wskazówkach, użytkownik zdecydował się na użycie polecenia chkdsk w CMD, co przywróciło dostęp do partycji. Użytkownik planuje kontynuować odzyskiwanie danych za pomocą DMDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA