Arduino Leonardo które zamierzam wykorzystać będzie korzystało z yun shieldu, 6 czujników temperatury ds18B20 jednego DHT22, dwóch modułów 4 przekaźników podłączonych do wyjść PCF8574 oraz z modułu PCA9685 do sterowania 12 driverami power led DW8501 i 4 modułami mosfet do obsługi 3 kanałów wentylatorów i pompy wody, oraz moduł zegara RTC3231, całość zasilana z zasilacza ATX
Mimo że wcześniej nie miałem z elektroniką czy programowaniem nic wspólnego udało mi zakończyć pierwszą część tzn doprowadzić do tego że arduino po wpisaniu "komendy" w serial monitorze przesyła wynik pomiaru bądź, ustawia wybrane wyjście zadaną wartością np. wpisując:
a4096 - "ustawia" wybrany kanał power ledów aby świeciły z pełną mocą
e2058 - zasilanie silnika pomp na 6V
l1 -zwraca odczyt jednego z termometrów
h - wilgotność powietrza, itp:
powstało to jako zlepek kilku podpatrzonych przykładów/tutoriali etc i mimo że pewnie nie wygląda zbyt ciekawie o dziwo działa.
Niestety nie wiem jak zabrać się za drugą część tzn właściwy sterownik po stronie Yun.
Zależało by mi na pomocy tzn nakierowaniu na jakieś materiały jak to zrealizować aby tym zarządzać.
chiałbym aby program działający na linuksie przy pomocy serial monitora:
-zbierał odczyty
- przedstawiał je na stronie www
- sprawdzał je na podstawie wartości zadanych (i możliwych do zmiany z poziomu www)
- ustawiał wyjścia na podstawie odczytów
tzn np. włączał światło o odpowiedniej godzinie czy wentylatory po przekroczeniu jakiejś temperatury.
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
i pomoc w wybraniu języka / programu do zrealizowania projektu. (dla laika,dyletanta, profana
)
Chciałbym się również dowiedzieć ile może kosztować zlecenie takiego projektu.
Mimo że wcześniej nie miałem z elektroniką czy programowaniem nic wspólnego udało mi zakończyć pierwszą część tzn doprowadzić do tego że arduino po wpisaniu "komendy" w serial monitorze przesyła wynik pomiaru bądź, ustawia wybrane wyjście zadaną wartością np. wpisując:
a4096 - "ustawia" wybrany kanał power ledów aby świeciły z pełną mocą
e2058 - zasilanie silnika pomp na 6V
l1 -zwraca odczyt jednego z termometrów
h - wilgotność powietrza, itp:
powstało to jako zlepek kilku podpatrzonych przykładów/tutoriali etc i mimo że pewnie nie wygląda zbyt ciekawie o dziwo działa.
Kod: C / C++
Niestety nie wiem jak zabrać się za drugą część tzn właściwy sterownik po stronie Yun.
Zależało by mi na pomocy tzn nakierowaniu na jakieś materiały jak to zrealizować aby tym zarządzać.
chiałbym aby program działający na linuksie przy pomocy serial monitora:
-zbierał odczyty
- przedstawiał je na stronie www
- sprawdzał je na podstawie wartości zadanych (i możliwych do zmiany z poziomu www)
- ustawiał wyjścia na podstawie odczytów
tzn np. włączał światło o odpowiedniej godzinie czy wentylatory po przekroczeniu jakiejś temperatury.
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
i pomoc w wybraniu języka / programu do zrealizowania projektu. (dla laika,dyletanta, profana
Chciałbym się również dowiedzieć ile może kosztować zlecenie takiego projektu.