logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung - CTN364E004 - wyłączające się pola kilka sekund po włączeniu

Tuseras_09 11 Cze 2016 20:03 1248 5
REKLAMA
  • #1 15736005
    Tuseras_09
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam

Mam problem z płytą CTN364 dwa moduły + zasilacz. Mianowicie zaraz po ustawieniu mocy na którekolwiek pole, załączają sie przekaźniki zasilające, wszystkie napięcia prawidłowe a mimo to po chwili się wyłączają. Wszystkie kondensatory ok, większość elementów sprawdzona, z tranzystorami problemów nigdy nie było. Na co jeszcze zwrócić uwagę, co może być nie tak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15737257
    widaw
    Poziom 17  
    Ocena: 173
    Jeżeli usterka pojawia sie na wszystkich polach - szukałbym błędu w module zasilania, stabilizacji napięć. Zacznij od kontroli linii zasilającej płytę.
  • REKLAMA
  • #3 15737498
    Tuseras_09
    Poziom 12  
    Ni i właśnie tutaj jest problem, a raczej jego brak 😀 Napięcia 5VDC i 12VDC, oraz masa są w porządku. Płyta zachowuje się tak, jakby moduły pól nie były podłączone. Nie mam możliwości podmiany panelu sterowania, ale obawiam się uszkodzenia panelu sterowania. Wie ktoś jakie sygnały odpowiadają za komunikację panel<=>zasilacz
  • REKLAMA
  • #4 15744225
    Tuseras_09
    Poziom 12  
    Witam ponownie Panel podmieniłem z takiej samej płyty, jest sprawny. Przewody laczeniowe sa ok. Zostaje jeszcze zasilacz i dwa moduły. Ma ktoś jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #5 15856882
    Jericho24
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Tuseras_09 napisał:
    Witam ponownie Panel podmieniłem z takiej samej płyty, jest sprawny. Przewody laczeniowe sa ok. Zostaje jeszcze zasilacz i dwa moduły. Ma ktoś jakieś sugestie?
    Udało ci się naprawić płytę?
  • #6 19527501
    pepe__75
    Poziom 11  
    Ocena: 49
    Cześć
    Podbijam temat. Pojawił się u mnie ten sam problem, przy takiej samej płycie. Płyta wyłącza się po kilku - kilkudziesięciu sekundach od włączenia bez jakiegokolwiek błędu. Niezależnie od "palnika". Ponowne jej uruchomienie możliwe jest dopiero po odłączeniu i ponownym załączeniu zasilania. Być może to istotne ale nie uruchamia się wentylator w ciągu tych kilku sekund, tylko nie pamiętam czy przy sprawnie działającej płycie załączał się on od razu po włączeniu czy po jakimś czasie. Wizualnie elektronika nie nosi żadnych śladów uszkodzenia (przepaleń), kondensatory elektrolityczne wizualnie bez anomalii. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, istnieje możliwość naprawy urządzenia z takimi objawami?
REKLAMA