logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie podwójne gniazdko zasilające z krzyżowym układem fazy wybrać?

Setesh 12 Cze 2016 09:55 3819 7
REKLAMA
  • #1 15736898
    Setesh
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

byłem w OBI i w Castoramie i niestety Panowie nie są Mi w stanie pomóc. Liczę na Waszą pomoc.

Obecnie robię remont w mieszkaniu i pozbywam się kabli aluminiowych na rzecz miedzianych. W ślad za tym idzie zmiana gniazdek elektrycznych i tu zaczynają się schody po potrzebuję podwójne gniazdko zasilające które będzie wyglądało jak to co pokazane na obrazku. Panowie z obu sklepów twierdzą, że w Polsce taki standard nie obowiązuje i, że takich gniazdek nie dostanę tak łatwo.

Jakie podwójne gniazdko zasilające z krzyżowym układem fazy wybrać?

Z uwagi na to, że nie znam się na nich to może ktoś z Was może zaproponować który model i markę zakupić aby miały zmienną fazę :(
  • REKLAMA
  • #2 15736913
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    Takich gniazd podwójnych u nas nie ma. Jedyna rada to dwa gniazda pojedyncze, ale to znowu jest nie zgodne z normami? ((przewód L po lewej stronie)
  • REKLAMA
  • #3 15736914
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3519
    Kolego, nie znajdziesz takiego modelu z podwójnym gniazdem i połączeniami wewnętrznymi takimi, jak pokazałeś na rysunku.
    (Temat rozebrany swojego czasu na ise.pl)
  • REKLAMA
  • #4 15736915
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    To gniazdo nie ma zmiennej fazy. Utartą praktyką elektryka jest taki montaż gniazd, aby faza była z lewej strony. Być może chodzi tu o bezpieczeństwo dzieci, których większość jest praworęczna, więc paluszki wkładają do tej "dziurki" bliżej rączki.

Generalnie tego typu gniazdo można uzyskać w większości natynkowych gniazdach, w których mostki są robione linką.

Panowie w obi nie wiedzieli czym jest przewód LGY... A do żyrandola polecił mi 3x1,5 na dwa klawisze. Tylko zastrzegł aby na niebieskiej żyle fazy nie puszczać....
  • #5 15736917
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3519
    zubel napisał:
    Takich gniazd podwójnych u nas nie ma. Jedyna rada to dwa gniazda pojedyncze, ale to znowu jest nie zgodne z normami? ((przewód L po lewej stronie)
    Jakimi normami, jeżeli kolega będzie raczył przytoczyć ?
    Bo ja takich nie znam.
  • REKLAMA
  • #6 15736919
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Też bym chciał się dowiedzieć o owych normach, gdyż chyba coś w życiu przeoczyłem ;)
  • #7 15736926
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6601
    Setesh napisał:
    Panowie z obu sklepów twierdzą, że w Polsce taki standard nie obowiązuje i, że takich gniazdek nie dostanę tak łatwo.

Panowie w sklepach mają rację.
    Kolego, ktoś ci kit wcisnął. Ten kit jest namiętnie propagowany na różnych forach przez rozmaitych magików.
    W polskich przepisach nie ma żadnego słowa by faza była po tej lub drugiej stronie.

Ile razy trzeba ten temat wałkować...? To już nudne się robi do porzygania :cry:

A kurek z ciepłą wodą to ma być po prawej czy lewej stronie ? Ustawę, rozporządzenie, normę proszę mi podać...
  • #8 15736936
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Setesh napisał:
    potrzebuję podwójne gniazdko zasilające które będzie wyglądało jak to co pokazane na obrazku.

Nie potrzebujesz do niczego. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje podwójnego gniazdka zasilającego z krzyżowym układem fazy, jednak napotyka trudności w znalezieniu takiego modelu w polskich sklepach, takich jak OBI i Castorama. Odpowiedzi wskazują, że w Polsce nie ma standardowych gniazdek z takim układem, a zaleca się stosowanie dwóch pojedynczych gniazd. Wiele osób podkreśla, że nie ma przepisów regulujących, po której stronie powinna znajdować się faza, co prowadzi do nieporozumień. Dyskusja dotyczy również praktyk montażowych oraz norm elektrycznych, które nie są jednoznacznie określone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA