logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podwójne gniazdko w układzie TNS(?) – faza po lewej i prawej, czy to poprawne?

thesarlysec 08 Lis 2025 19:54 375 11
REKLAMA
  • #1 21745582
    thesarlysec
    Poziom 6  
    Witam,

Układ TNS, trójżyłowy, miedź 2,5 mm śr.
    Napotkałem w domu dziwny problem. Otóż zaczęło się od sprawdzenia w gniazdku obok czy działa probówka — wyszło, że to podwójne gniazdko jest podłączone jakby w 8-kę. Czyli na pierwszym faza jest po lewej stronie, na drugim po prawej. Oba wychodzą z jednej żyły (zdj.).

Zdziwiło mnie to, bo z tego, co rozumiem, powinny być podłączone identycznie? Tzn. zawsze faza po lewej. A tutaj normalnie połączona faza z neutralnym w ten sposób.
    Czy jest szansa, że jest to prawidłowo podłączone? Z tego, co rozumiem, każde gniazdko, nieważne czy z jednej żyły, powinno być podłączone identycznie. Faza do fazy, neutral do neutralnego i PE-PE.
    Czy jest układ, w którym miałoby to jakikolwiek sens?
    Oczywiście dom kupiony kilkanaście lat temu, w trakcie boomu od szemranego dewelopera, więc spodziewać się można wszystkiego. Znalazłem również 3 inne miejsca, gdzie takie podwójne gniazdka mają przeciwnie podłączone fazy — więc wygląda to albo celowo, albo jakby jakaś małpa szyła tu instalację?

W przeszłości dostrzegaliśmy problemy z wywalaniem korków przy kilku większych urządzeniach jednocześnie podłączonych, ale było to bagatelizowane stwierdzeniem, że "przeciążyliśmy widocznie korek".

Otwarte gniazdka elektryczne z widocznym chaotycznym okablowaniem trójżyłowym
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21745587
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1371
    Obróć gniazdo i też będzie poprawnie... A jakby było podwójne w jednej puszcze to też fazy będą w górnym i dolnym z lewej i z prawej i też będzie poprawnie... A jak gniazdo podwójne będzie w poprzek, to faza także będzie na dole w jednym jak i u góry w drugim i też będzie poprawnie...
  • Pomocny post
    #3 21745589
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6621
    thesarlysec napisał:
    W przeszłości dostrzegaliśmy problemy z wywalaniem korków przy kilku większych urządzeniach jednocześnie podłączonych, ale było to bagatelizowane stwierdzeniem, że "przeciążyliśmy widocznie korek".

Nie miało to nic wspólnego z różnymi stronami fazy w gniazdach.
  • REKLAMA
  • #4 21745591
    thesarlysec
    Poziom 6  
    >>21745587 Czyli to bez znaczenia, że na jednym korku, często po jednym kablu, gniazda mają po losowej stronie fazę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21745592
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Nie ma normy która przewiduje co ma być po której stronie.
  • Pomocny post
    #6 21745594
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2890
    thesarlysec napisał:

Czy sugerujesz problemy z wyzwalaniem zabezpieczeń z fazą w gniazdkach po różnych stronach?
    Skoro mieszkasz tam kilkanaście lat, to masz pewnie protokół z badania instalacji elektrycznej nie starszy niż 5 lat. Co jest w nim zawarte na temat "kontrowersyjnych" gniazd?
  • Pomocny post
    #7 21745596
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1371
    Możesz jednak zamienić przewody gdy masz tester RCD aby potem podczas testów mieć wszystko jednakowo w całym mieszkaniu i nie zastanawiać się czemu w jednym gniazdku tester pokazuję inaczej (zależy jaki masz tester)... Pozdrawiam...
  • #8 21745615
    thesarlysec
    Poziom 6  
    Protokół z badania instalacji – zakładam, że nic albo brak, skoro zostało tak zostawione. Sugerowałem się takim pokrojem schematu "zasady", że względem bolca PE u góry, faza powinna być po lewej. Ale skoro mówicie, że bez znaczenia, to chyba rozwiało moje zmartwienia.

Schemat podłączenia przewodów w gniazdach jedno- i podwójnym w instalacji trójprzewodowej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21745701
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 527
    Jakieś tam znaczenie ma, ale nie ma norm. Weź choćby przedłużacz z wyłącznikiem "chińskim" w ramach oszczędności dają wyłącznik pojedynczy, czy nasze przedłużacze polskie jak i niemieckie z bezpiecznikiem termicznym, który też wyłącza tylko pojedynczo i te przedłużacze są konstrukcji, że faza po lewej. Więc jak zadziała zabezpieczenie w przedłużaczu, czy wyłącznikiem, to w przypadku, że faza po prawej wyłącza neutralny, więc urządzenie ciągle ma fazę. Co i tak w przypadku Niemiec gniazda schuko można włożyć w każdą stronę ;) i wszystko legło w gruzie.
  • Pomocny post
    #10 21745709
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2653
    elktrod napisał:
    A jak gniazdo podwójne będzie w poprzek, to faza także będzie na dole w jednym jak i u góry w drugim i też będzie poprawnie...

Jak się obróci do poziomu, to wtedy będzie jednakowo: w obydwu gniazdach fazy będą na dole lub u góry.
    Wniosek: należy gniazda podwójne montować poziomo... ;)
  • #11 21745712
    thesarlysec
    Poziom 6  
    >>21745701
    Zdałem sobie właśnie sprawę i zastanawiałem się, że w sumie laickie pytanie, bo nawet używając urządzenia oczekującego uziemienia czy w przypadku starszych listew bez lub oberwanym bolcem właściwie nikomu włos z głowy nie spadł. Działały normalnie. Dokładnie tak samo z tymi gniazdami Niemieckiego (?) standardu które i tak jest dwukierunkowe. :D

Added after 5 [minutes]:

>>21745594
    A sugerowałem się, bo wiele rzeczy w budynku zrobione na fuszerkę czy niezbędne minimum przez majestat dewelopera...

Added after 4 [minutes]:

>>21745709 Wtedy wszystko byłoby prostsze od razu, :v to zamykam temat dziękuję za odrobinę douczenia w temacie.
  • #12 21745724
    thesarlysec
    Poziom 6  
    Byłem nieświadomy i mnie nauczono.

Podsumowanie tematu

✨ W układzie TNS z przewodem trójżyłowym miedzianym 2,5 mm² zaobserwowano nietypowe podłączenie podwójnego gniazdka elektrycznego, gdzie faza jest po lewej stronie w jednym gniazdku, a po prawej w drugim, mimo że oba są zasilane z tej samej żyły fazowej. Zwykle w instalacjach elektrycznych faza powinna być podłączona jednolicie po jednej stronie (zazwyczaj po lewej), neutralny przewód po drugiej, a przewód ochronny PE osobno. Taka zmiana położenia fazy między gniazdkami jest nietypowa i może wskazywać na błędne lub celowe, ale niezgodne z normami wykonanie instalacji. W domach budowanych przez niepewnych wykonawców takie niestandardowe rozwiązania mogą się zdarzać. Nie istnieje standardowy układ instalacji, w którym zmiana strony podłączenia fazy między gniazdkami byłaby prawidłowa lub miała techniczny sens. Wskazane jest sprawdzenie i ewentualna korekta podłączenia, aby zapewnić zgodność z normami elektrycznymi, bezpieczeństwo i poprawne działanie urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA