logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EDBS2300 - pompkę słychać-brak pary- jak sprawdzić pompkę solenoidową

Stopergo 14 Cze 2016 02:25 2589 6
REKLAMA
  • #1 15741108
    Stopergo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Pozdrawiam forumowiczów.

w skrócie:
    Jak sprawdzić pompkę solenoidową?

W stacji parowej Electrolux EDBS2300 nie pojawia się para.

Rozkręciłem żelazko i naprawiłem przycisk, który uruchamiał pompkę, przewód był przerwany. Niestety to nie pomogło, okazało się, że pompka w dalszym ciągu nie pompuje.
    Ponieważ jest na 230V/AC 50HZ podłączyłem ją przewodem bezpośrednio do gniazdka i nie pobiera wody, ani ze zbiorniczka, ani z węża do którego wlałem wodę.
    Stwierdziłem, że to pewnie pompka jest uszkodzona, więc zakupiłem nową.
    Zamontowałem ją do stacji parowej, niestety tylko wydaje dźwięk, ale nie pobiera wody.
    Znowu podłączyłem ją na krótko do gniazdka i niestety nie pobiera wody.

Gdzie popełniam błąd, czy może nowa pompka też jest uszkodzona?

Dziękuję za wszelkie wskazówki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15741109
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Zwyczajnie. Jeżeli ją słychać, to mogły się zawiesić zaworki kulkowe, czy jakie tam są. Chyba potrafisz sprawdzić, czy pompuje wodę ? Z pompkami elektromagnetycznymi akurat mam sporo do czynienia w praktyce laboratoryjnej. Przy okazji ciekawostka, nie wiem, czy akurat ten typ pompki jest wyposażony w diode, szeregowo z solenoidem, by spowolnić ruch mieszka do 25 Hz. Sprawdź to, bo przebicie się tej diody, to ,,podstępne :cry: " uszkodzenie - brzęczy, zawory sprawne, a nie pompuje, bo jej amplituda (skok) mieszka zmalał, ze względu na bezwładność przy 50Hz.
  • REKLAMA
  • #3 15741110
    Stopergo
    Poziom 12  
    Dzięki za szybką odpowiedź, niestety przy poprawianiu tematu popełniłem błąd i za szybko nacisnąłem przy temacie Enter, co spowodowało wysłanie tematu zanim zakończyłem go pisać.
    Użyłem funkcji Zmień, a w tym czasie Krzysztof Kamieński zdążył mi odpisać, na mój niepełny post.
    Ponowne proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #4 15741111
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Napisałem wszystko, przeczytaj raz jeszcze. Acha, dmuchnij w kierunku pompowania, i przeciwnym, by zaworki sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 15741113
    Stopergo
    Poziom 12  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    dmuchnij w kierunku pompowania, i przeciwnym, by zaworki sprawdzić.

Pomogło :spoko:
    Wcześniej też przedmuchiwałem, ale z mniejszą mocą, teraz pociągnąłem do momentu, aż puściło.
    Po podłączeniu do prądu pompka ładnie pociągnęła wodę. Myślałem, że nówka ruszy z kopyta, ale jednak trzeba jej było pomóc :D

Czyli oryginalną pompkę można naprawić wymieniając diodę, czy po prostu już się zużyła?
  • REKLAMA
  • #7 15741128
    Stopergo
    Poziom 12  
    Problem został rozwiązany.

Oryginalna pompka do naprawy.

Nowa pompka przed montażem powinna była być przedmuchana z dość dużą siłą, aż do poczucia przepływu powietrza w kierunku przepływu wody.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum miał problem z brakiem pary w stacji parowej Electrolux EDBS2300, mimo że pompka solenoidowa wydawała dźwięki. Po rozkręceniu urządzenia i naprawie przycisku, który uruchamiał pompkę, problem nie został rozwiązany. Użytkownik podłączył pompkę bezpośrednio do gniazdka, ale nie pobierała wody. Po zakupie nowej pompki, sytuacja się powtórzyła. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie zaworków kulkowych oraz przedmuchanie pompki, co ostatecznie pomogło. Użytkownik odkrył, że oryginalna pompka mogła być naprawiona przez wymianę diody, a nowa pompka wymagała przedmuchania przed montażem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA