logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ściemniacz RS-5 - nie reaguje na włącznik ani regulator, świeci z pełną mocą

sSQNn 15 Cze 2016 22:23 984 3
REKLAMA
  • #1 15745768
    sSQNn
    Poziom 1  
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Mój problem z ww. ściemniaczem polega na tym, iż nie reaguje on ani na włącznik, ani na regulator.
    Cały czas świeci z pełną mocą (dobrze, że bezpiecznik jest tak łatwo dostępny...).

Co to może być?
    Patrzałem już na forum, ale takiego problemu nie znalazłem.
    Podobny był opisany tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1785964.html
    (gaszenie tylko do 50% mocy - padnięty triak)

Cóż, postanowiłem spróbować, jak się domyślacie, triak wymieniony (zastosowałem ten sam co był wcześniej), poprawy (i jakiejkolwiek zmiany) brak.

W poniższym temacie (ktoś celowo potrzebował włączyć ściemniacz na stałe):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2217378.html#10529333
    poradzono by zewrzeć diody z mostka by uzyskać taki efekt, jaki ja mam obecnie.

Pytanie czy właśnie taki efekt mógł zaistnieć u mnie? Zwarcie diod?
    Na płytce nie widziałem żadnych przepaleń - jedynie neonówka jest faktycznie przepalona, ale czy ona ma jakikolwiek wpływ na układ?

P.S.
    Swego czasu gdy jeszcze działał (ale miał już blisko do awarii) to trochę się grzał - może to jakaś podpowiedź?
    Zdjęcia ściemniacza są w pierwszym linku - własne dorzucę jutro po południu, nie chcę robić tego teraz po ciemku;)
  • REKLAMA
  • #2 15746066
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1859
    Wylutować rezystor 220K (podłączony do bazy BC148B), jak zgaśnie jest uszkodzenie przy BC158A/BC148B, które tworzą tyrystor
  • REKLAMA
  • #3 15748261
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    Sprawdź przejście 1 i 2 nogi triaka. Jeśli jest -załóż nowy.
  • #4 15748293
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    sSQNn napisał:
    Cóż, postanowiłem spróbować, jak się domyślacie, triak wymieniony (zastosowałem ten sam co był wcześniej), poprawy (i jakiejkolwiek zmiany) brak.

Jeśli triak wymieniony (uwaga - czeskie KT mają inny układ wyprowadzeń od innych) to albo masz gdzieś zwarcie na ścieżkach albo któryś z elementów uszkodzony:
    - kondensator 47nF
    - tranzystory lub inne elementy w układzie zastępczym diaka
    - diody mostka
REKLAMA