logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ściemniacz RS-6; zapala światło samoistnie po wyłączeniu/włączeniu energii

doromik 20 Lip 2018 20:52 1944 5
REKLAMA
  • #1 17340779
    doromik
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Niemal zawsze po wyłączeniu zasilania przez energetykę i ponownym załączeniu, a także czasem po burzy, czasem bez powodu (w wilgotne dni) zastaję w pokoju zaświeconą lampę sterowaną ściemniaczem RS-6.
    Czy jest sposób na zapobieżenie temu? Dzieci źle to znoszą.
    Czy np. podwyższenie pojemności kondensatora 220nF na wejściu do sieci dało by coś. Może jakiś filtr... proszę o radę.
    To samo zjawisko mam w innym pokoju ze ściemniaczem którego typu nie znam. Ma charakterystyczną regulację: natężenie oświetlenia reguluje się długością czasu dotyku płytki czołowej a nie potencjometrem.
  • REKLAMA
  • #2 17341135
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    Czy jest ona rozświetlona na maxa czy tylko trochę na minimum. Egzemplarz który mi sie trafił parę lat temu miał takie objawy, ale żarzył sie na minimum. Po wymianie triaka jak ręką odjął.
  • REKLAMA
  • #3 17341271
    doromik
    Poziom 12  
    Świecą zawsze na max.
    A ten drugi ściemniacz to S3D prod. Univex Kraków. Nie mam do niego schematu.
  • REKLAMA
  • #4 17341277
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    doromik napisał:
    Niemal zawsze po wyłączeniu zasilania przez energetykę i ponownym załączeniu, a także czasem po burzy, czasem bez powodu (w wilgotne dni) zastaję w pokoju zaświeconą lampę sterowaną ściemniaczem RS-6.

Ściemniacz RS-6; zapala światło samoistnie po wyłączeniu/włączeniu energii

Zaznaczony kondensator odpowiada za początkowy (wyłączny) stan po załączeniu zasilania. Jeśli nie pomoże zamiana przewodów na zaciskach ściemniacza to sprawdź jego stan, załóż ewentualnie większy (22nF).
  • REKLAMA
  • #6 17341292
    doromik
    Poziom 12  
    Dziękuję, schemat RS-6 mam. A podłączenie jest zgodne z instrukcją.
    Nie mam natomiast schematu ściemniacza S3D.

Spróbuję zmienić kondensator jak radzi Kolega jdubowski. Opiszę rezultat.
REKLAMA