logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1118SE - brak kanałów po zmianie softu i kluczy, problem z listą kanałów

rkonik 01 Lip 2005 23:05 9935 11
REKLAMA
  • #1 1622261
    rkonik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam mały a może wielki problem.

Po wgraniu jakiś czas temu softu $ i odpowiednich kodów wszystko było ok słońce świeciło itd.

Natomiast niedawno znowu zgasło więc zmieniłem na odpowiedni soft i klucze i nic słońce nadal nie świeci. Odbieram jedynie małą ilość kanałów.

Zmieniłem soft na orginał i wszystko było ok ładnie odbierało.

Spowrotem zmieniłem na $ i klucze i nic nic nie widze. Co może być przyczyną że mam taki problem. Poza tym jest jeszcze jeden nie moge wgrać listy kanałów nie wiem dlaczego. Gdy wgrywam ogrinalny soft lista jest razem z softem, natomiast przy wgraniu softu $ nie ma kanałów i nie moge ich wgrać. Co w tym przypadku może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 1622428
    inatel
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam!
    Listę wgrywa się osobno (Ariter 2N).Tutaj znajdziesz wszystko na ten temat. http://www.robi.bo.pl/
  • #3 1622471
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Napisz coś więcej. Z twojego opisu nic nie wynika. Co miałeś, co wgrałeś. Jaka jest ver. Database, etc.?
    Jak ci pomóc? Tu chyba nie ma jasnowidzów!

-Panie doktorze pies mnie ugryzł.
    - Gdzie?
    - Na dworcu w Warszawie!
    ###
    Napisz więcej konkretów!!!
  • #4 1624548
    rkonik
    Poziom 12  
    Może i zamieszałem. Przyznaje moja wina zaczne od początku.

Kiedy kupiłem owego fergusona to zmieniłem soft na $ i wgrałem odpowiednie klucze wszystko było ok. Słońce ładnie świeciło. Liste kanałów zrobiłem sobie sam poprzez ustawianie pilotem w dekodeże.

Minoł jakiś czas oczywiście trzeba było zmienić soft i klucze. Tak robiłem kilka razy i było ok. Ale do czasu.

Dokładnie słońce zgasło w przedostatni weekend czerwca. Więc zaczołem robić to co zwykle. Wszystko poszło ok, podłanczam dekoder a tu nic. Tylko wyświetla się napis "wymiana oprogramowania" i tak cały czas się świeci i nic nie widać.
    Myśląc że coś jest z dekoderem zmieniłem soft na orginał i odbierałem kanały ok. oczywiście te niekodowane. Więc ponownie zmieniłem soft na $ z kodami i nic nadal ten dziwny napis.
    Poza tym jednym mam problem z wgraniem listy kanałów, w zasadzie od początku dlatego je ustawiałem ręcznie. Używałem programu Ariter w wersji polskiej i angielskiej ale zawsze wyskakiwał napis brak odpowiedzi ze strony odbiornika. Co dla mnie było wielkim zaskoczeniem bo wgrywałem soft i klucze i nie było problemów.

Dla jasności dodam że mam Win XP
    dekodem 1118SE
    oczywiście kabel z przeplotem

Prosze o pomoc bo naprawdę nie wiem co może być przyczyną że słońce nie chce zaświecić

Soft ściągałem ze strony:
    http://laki.dvhk.pl/fredka.htm

natomiast klucze z:
    http://www.e-tv.pl/upload/

natomias programy i liste kanałów z strony:
    http://polaris.dvhk.pl/
  • REKLAMA
  • #5 1629492
    inatel
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Wystarczy dokładnie poczytać tą strone,tam wszystko jest dokładnie opisane.Trzeba ściągnąć program "Super Fergi" i go zainstalować.Są tam gotowe programy do Fergusona a także aktualne softy i listy kanałów.Jest to sprawdzone, super program.
    Wcześniej trzeba sprawdzi jaki zainstalowny jest BOOT(nac.MENU-potem INFORMACJE)musi być przynajmniej 15.1
    A może jest to Ferguson 1118 (OLD)?
  • REKLAMA
  • #6 1630180
    Nowas
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Sprawdż w menu czy masz dodatkowe gry. Jeżeli nie to wpisz w po naciśnięciu MENU wpisz 19370, a gdy pojawi sie nowe okienko wpisz 2486
  • #7 1691806
    rkonik
    Poziom 12  
    Po pewnej przerwie ściągnołem nowy soft i problem za słoneczkiem zginoł.
    Nie wiem czym była moja sytuacja spowodowana.

Wielkie dzięki wszystkim którzy chcieli mi pomóc.

Został mi jedynie problem z wgraniem listy kanałów. nie wiem co jest grane czy soft do wgrywania jest zły czy coś o czym nie wiem. Jeżeli ktoś jest w stanie mi o jakoś to wyjaśnić będe wdzięczny
  • REKLAMA
  • #8 1693659
    pomylek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Musisz wgrać listę kanałów tym samym programem co soft czyli Arionerem.
    1. Włączasz tuner do prądu ale w trybie stand-by.
    2. Wklepujesz 24680
    3. Otwierasz Arionera, dajesz Open i otwierasz listę kanałów (jeśli nie będzie widział listy musisz zmienić typy plików na Wszystkie)
    4. Dajesz wyślij

Aha i jeszcze coś: nowy soft wymaga listy kanałów z bazą 8209, np takiej:

http://laki.dvhk.pl/pliki/Arion/Ferguson/=%5b%20LiStY%20(no-test)%20%5d=/fajna_lista_z_8209_8209_8209_5474_LakiOnline.rar
  • #9 1746943
    rkonik
    Poziom 12  
    Niestety nie wczytuje sie lista Arionerem. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Czy tylko w tych modelach moga byc problemy? Moze ktoś rozwiazal ten problem. Nawet jak zczytałem liste z innego tunera tez 1118. To ładnie zczytał ale spowrotem nie był w stanie go wgrac.
    Czy ktoś ma na to rozwiazanie?
  • #10 1747070
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Listę wgrywa się programem Ariter 2N_15 i po daniu wyślij do STB trzeba wpisać z pilota: 24680 (tuner na stanby)
    Program jest tu:http://laki.dvhk.pl/>Powodzenia.
  • #11 1747134
    rkonik
    Poziom 12  
    Niestety nie przesyła listy kanałów, jedynie non stop wyswietla sie napis:

Waiting connect request ack

i nic sie nie dzieje.
    Dziwna sprawa nadal nie moge sobie poradzić z tą listą kanałów

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dekodera Ferguson 1118SE, który po zmianie oprogramowania (softu) i kluczy na wersję nieoryginalną ($) przestał poprawnie odbierać kanały oraz wyświetlał komunikat "wymiana oprogramowania". Po powrocie do oryginalnego softu odbiór kanałów był prawidłowy, jednak próby ponownego wgrania softu $ i kluczy skutkowały brakiem kanałów i niemożnością załadowania listy kanałów. Lista kanałów wgrywana była programem Ariter (Arioner) 2N, jednak pojawiały się problemy z połączeniem i komunikatem "Waiting connect request ack". Zalecano użycie programu "Super Fergi" do instalacji softu i list kanałów oraz sprawdzenie wersji bootloadera (minimum 15.1). Do wgrywania listy kanałów konieczne jest wprowadzenie kodu 24680 na pilocie przy tunerze w trybie standby. Problem z wgrywaniem listy kanałów utrzymywał się mimo stosowania różnych wersji softu i programów, a także prób z innymi tunerami tego samego modelu. Wskazano również na konieczność użycia list kanałów kompatybilnych z bazą 8209. Ostatecznie problem z odbiorem kanałów po aktualizacji softu $ został rozwiązany przez pobranie nowej wersji oprogramowania, natomiast problem z wgrywaniem listy kanałów pozostał nierozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA