logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zabezpieczyć porty I/O uC (AVR, ATmega) przed ESD na liniach 1wire i i2c?

piterek-23 29 Cze 2016 06:44 1809 7
  • #1 15775099
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Witam.
    Mam krótkie pytanie...
    Jakim prostym sposobem zabezpieczyć porty I/O uC (AVR, ATmega) gdzie będzie podłączone:
    - 1x i2c (2 piny)
    - 6x 1wire (6 pinów)
    przed przepięciami/ESD itd?

Zasilanie wszystkiego 3V3

Dać diody, rezystory czy może istnieje jakiś "scalaczek" który potrafi zabezpieczyć 8 linii I/O przed ESD? Fajnie jakby był w obudowie DIP :)
  • Pomocny post
    #2 15775156
    elbud
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Scalaki w kolejności od najtańszego do najdroższego:
    USBLC6
    USB6B1
    DS9503P - niewygodny w lutowaniu
    Wszystkie SMD. Dostępne np. w TME. Dla mnie SMD lepiej się montuje niż przewlekane, poza tym nie trzeba wiercić.
  • #3 15776148
    piterek-23
    Poziom 33  
    elbud napisał:
    Scalaki w kolejności od najtańszego do najdroższego:
    USBLC6
    USB6B1
    DS9503P - niewygodny w lutowaniu

Śliczne dzięki za listę scalaków :)
    elbud napisał:
    Wszystkie SMD. Dostępne np. w TME. Dla mnie SMD lepiej się montuje niż przewlekane, poza tym nie trzeba wiercić.

Tu jest trochę problem bo nie mam doświadczenia z SMD i dobrej lutownicy brak, ale...

To teraz dodatkowe pytanie. Czy jeżeli wybrałbym USBLC6-2sc6 to takie połączenie będzie OK?
    Jak zabezpieczyć porty I/O uC (AVR, ATmega) przed ESD na liniach 1wire i i2c?
  • Pomocny post
    #4 15776484
    elbud
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Rezystory podciągające to przeważnie 4,7k ale 3,3k też mogą być. Lepiej je dać od strony uC a nie zacisków.

Obecnie lutowanie elektroniki transformatorówką jest bez sensu. Wszystko małe i cienkie ścieżki od razu się przepalą. Jakąś małą i tanią, kilkadziesiąt zł, grzałkową o mocy minimum 40W, choćby z AVT jest tam dość duży wybór.

Montaż SMD
    dać trochę cyny na 1 pole
    ustawić dokładnie element i przylutować tę nóżkę
    sprawdzić czy wszystkie końcówki są dokładnie ułożone na polach lutowniczych
    skorygować błędy, ewentualnie nieraz trzeba podgrzać to jedno nogę
    gdy wszystko dobrze przylutować 1 nogę po przekątnej
    sprawdzić jeszcze raz i jak dobrze lutować resztę

Dobrze jest mieć powiększenie , jakąś lupę nagłowną.
  • #5 15776544
    piterek-23
    Poziom 33  
    elbud napisał:
    Rezystory podciągające to przeważnie 4,7k ale 3,3k też mogą być. Lepiej je dać od strony uC a nie zacisków.

Przy 1wire i i2c tak?
    elbud napisał:
    Obecnie lutowanie elektroniki transformatorówką jest bez sensu.

Aż tak źle ze mną nie jest. Używam lutownicy kolbowej-coś takiego:
    Niestety nie jest to cud techniki, ale jakoś daje radę...
    Cały czas przymierzam się do zakupu jakieś stacji, ale cały czas kaski brak :(
    elbud napisał:
    Montaż SMD

Parę elementów SMD już w życiu przylutowałem, ale tak jak mówię brak doświadczenia. Jak widzę większe elementy z dużą ilością nóg to nie bardzo widzę mojego lutowania, ale kiedyś będzie trzeba zacząć :)
  • Pomocny post
    #6 15776721
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15776820
    piterek-23
    Poziom 33  
    Kolego @niveasoft szacun, ja zawsze myślałem, że transformatorówka służy do "grubego" lutowania-kable itp.
    Od dziś zmieniam zdanie. Ja nawet miałbym mega wypasioną stację to nie dałbym rady tak polutować PCB
  • #8 17253402
    piterek-23
    Poziom 33  
    Elektroda poprosiła o zamknięcie tematu więc zamykam ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie zabezpieczenia portów I/O mikrokontrolerów AVR (ATmega) przed przepięciami i ESD, szczególnie w kontekście interfejsów 1-Wire i I2C. Użytkownicy sugerowali zastosowanie różnych układów scalonych, takich jak USBLC6, USB6B1 oraz DS9503P, które mogą chronić linie sygnałowe. Wskazano również na konieczność użycia rezystorów podciągających (4,7k lub 3,3k) oraz na preferencje dotyczące lutowania elementów SMD, z uwagi na ich małe rozmiary. Użytkownicy wymienili różne techniki lutowania oraz narzędzia, podkreślając znaczenie regulacji temperatury w lutownicach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA