logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć kurek od kranu?

majkel13 01 Lip 2016 17:43 36228 18
REKLAMA
  • #1 15780461
    majkel13
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Nie ma śrubki tylko okrągły otwór głęboki na ok 7mm, w którym nie widzę gwintu; próbowałem kurek ściągnąć, zbić w górę młotkiem, obruszać bijąc młotkiem po bokach, nalałem do otworu WD40 i wszystko bez rezultatu.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 15780486
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Bo to germański kurek.
    pokrętło sciągasz odkręcając całą głowicę.
    Dodaj fotkeę z boku...
    W
  • #3 15780490
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    Tam powinna być śrubka. Jeśli nie ma to znaczy ze jest wykręcona a kurek się zapiekł na wielowypuscie. Jako, ze jest to wszystko delikatne to polecam zakroplić otwór płynem penetracyjnych np WD i poczekać kilka godzin.
    Potem powinno być łatwiej.
  • #4 15784349
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    sanfran napisał:
    kurek się zapiekł na wielowypuscie.
    Zapiekł i pokrył kamieniem. Najpierw spróbować rozpuścić kamień kwasem, potem WD40. Na koniec zrobić dźwignię i podważyć.
  • REKLAMA
  • #5 15784484
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1631
    majkel13 napisał:
    próbowałem kurek ściągnąć, zbić w górę młotkiem, obruszać bijąc młotkiem po bokach

Aż nie wierzę że to widzę, czy naprawdę poza młotkiem nie masz innego narzędzia?
    Jeśli nie młotek to spróbuj siekiery - na pewno go zdejmiesz :-)
    A tak na poważnie to ten kurek jest przykręcony, zamieść zdjęcie tego "otworu" a sprawa się wyjaśni.
    Bijąc młotkiem po chromowanym kurku bezpośrednio, pewnie nadaje się do ponownej galwanizacji..
  • #6 15784495
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    A ja w dziurze kurka widzę rozprasowaną oś ;) Wykręca się całość razem z głowicą :)
  • REKLAMA
  • #7 15784511
    GanCegall
    Poziom 38  
    Niewiele widać na fotce, wygląda na imbus.
  • #8 15784571
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    GanCegall napisał:
    niewiele widać na fotce, ale ja tam widzę normalnego "imbusa"
    Nie spotkałem jeszcze imbusa w takim miejscou. Możesz podać ,,wzorzec"?
  • #9 15785183
    majkel13
    Poziom 10  
    ToJestNick napisał:
    A ja w dziurze kurka widzę rozprasowaną oś ;) Wykręca się całość razem z głowicą :)

dokładnie wygląda to jak rozprasowana oś i nie jest to rzecz jasna na imbus tylko otwór jak pisałem jest okrągły
    całość z głowicą, to rozumiem, że trzeba odkręcić te dwie duże śruby pod kurkami i coś mi to da...
  • #10 15785188
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    majkel13 napisał:
    duże śruby pod kurkami i coś mi to da...
    Wtedy odkręcisz baterię od zlewozmywaka.
    Jeżeli faktycznie jest tam rozprasowana oś, to musisz wykręcić GŁOWICĘ razem z kurkiem. Nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć.
  • #11 15785210
    majkel13
    Poziom 10  
    telecaster1951 napisał:
    Jeżeli faktycznie jest tam rozprasowana oś, to musisz wykręcić GŁOWICĘ razem z kurkiem

Jak to zrobić? kręcąc kurkiem na maksa w lewo zabierze ze sobą głowicę?
  • #12 15785218
    marcin55246
    Poziom 25  
    Ocena: 168
    majkel13 napisał:
    kręcąc kurkiem na maksa w lewo zabierze ze sobą głowicę?

Powinno, bądź jeśli jest mocno przykręcony, to obrobi się raczej kurek. Ale zawsze pozytyw, bo przynajmniej zejdzie :)
    Tylko jak masz to łapać jakimś kluczem, czy żabą, to weź szmatą obłóż, bo do końca to porysujesz.
  • REKLAMA
  • #13 15799098
    GanCegall
    Poziom 38  
    Minęło prawie 10 dni. Czy kurek ściągnięty?
    Jeśli tak, ciekawi mnie jakim sposobem.
  • #14 15799148
    supchem
    Poziom 21  
    Ocena: 211
    Można by też rozwiercić tą zaprasowaną część osi i zdjąć, a następnie nałożyć kurek na kleju.
  • #15 15799191
    GanCegall
    Poziom 38  
    supchem napisał:
    a następnie nałożyć kurek na kleju.

Można też zalać betonem, wtedy na pewno nie "puści". :-)
    Bardziej zastanawia mnie dlaczego autor tematu, nie wezwał po prostu hydraulika, który zapewne zrobiłby to w czasie krótszym niż założenie tego tematu na forum.
  • #16 15799219
    supchem
    Poziom 21  
    GanCegall napisał:
    Bardziej zastanawia mnie dlaczego autor tematu, nie wezwał po prostu hydraulika, który zapewne zrobiłby to w czasie krótszym niż założenie tego tematu na forum.

Może potrzeba zdjęcia kurka nie była bardzo pilna, autorowi nigdzie się nie spieszyło, przy tym lubi coś sam naprawić w domu i nie chce płacić hydraulikowi 100 zł tylko za to że zdejmie kurek bo wie jak. Czasem wystarczy zapytać w jaki sposób coś się rozmontowuje i dalsza naprawa już nie stwarza problemu, a jednak trochę pieniędzy się zaoszczędzi.
    Ja też o wiele rzeczy pytam na forum, czasem fachowiec wiedziałby co jest zepsute jeszcze przed przyjazdem do mnie, a ja przekopuje Internet i naprawiam 2 dni, ale dzięki temu zawsze coś się nauczę i zaoszczędzę. Ponadto naoglądałem się programu "Usterka" i teraz jakoś nie mam ochoty wzywać żadnego fachowca. Nie wiem czy słusznie, być może ten program jest ustawiony.
  • #17 15799324
    GanCegall
    Poziom 38  
    Masz absolutną rację, Polacy są hydraulikami, mechanikami, elektronikami etc. wystarczy oglądnąć filmik na youtube lub założyć temat na forum i już wiemy jak to zrobić, ale niestety to nie jest dobre dla koniunktury,
    wyobraźmy sobie że każdy sobie szyje ubrania, robi buty, piecze chleb , naprawia zepsutą pralkę, wymienia klocki hamulcowe w samochodzie itd...
    W tym czasie który autor stracił na założenie tematu, czytanie odpowiedzi analizowanie ich i już nie wspomnę o waleniu młotkiem w chrom, mógłby zrobić to co umie robić najlepiej i zarobić grubo więcej niż te np. 100zł, no chyba że jest na bezrobociu to już inna sprawa :-)
  • #18 15799377
    supchem
    Poziom 21  
    GanCegall napisał:
    Masz absolutną rację, Polacy są hydraulikami, mechanikami, elektronikami etc.

Tak już po prostu u nas jest. Są kraje w których ludzie pracują w zawodach których się wyuczyli lub wykonują pracę którą się interesują, dzięki temu są dobrzy w tym co robią, chętnie poszerzają wiedzę więc są na bieżąco, a co za tym mają dużo zadowolonych klientów i niezłe zarobki. Nie muszą znać się na innych rzeczach- jak coś się popsuje to wzywają fachowca który też wie co robić i płacą.
    Ale u nas i o zaufanego fachowca ciężko i o pracę we własnym zawodzie. Każdy sam kombinuje.
    Wydaje mi się że wśród tego całego bałaganu elektrycy są jeszcze w całkiem dobrej sytuacji- wiele osób jednak boi się prądu, nie chce siebie ani nikogo zabić, nie znają się na tym (prąd to nie woda że widać gdzie kapie i gdzie naprawiać), dzięki czemu elektrycy jeszcze pracę mają. Bo za hydraulikę to byle majsterkowicz się zabierze.
  • #19 15799841
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    GanCegall napisał:
    W tym czasie który autor stracił na założenie tematu, czytanie odpowiedzi analizowanie ich i już nie wspomnę o waleniu młotkiem w chrom, mógłby zrobić to co umie robić najlepiej i zarobić grubo więcej niż te np. 100zł, no chyba że jest na bezrobociu to już inna sprawa :-)

Nie zawsze jest możliwość wzięcia nadgodzin w pracy i nie zawsze za nie płaca.
    Cała przyjemność z prac hobbystycznych polega na tym, ze nie jesteś w pracy i zajmujesz sie czymś innym. Myślenie takie jak prezentuje kolega moze nas doprowadzić do społeczeństwa specjalistów w wąskiej dziedzinie, ale zupełnie nie radzącej sobie w życiu codziennym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem ze zdjęciem kurka od kranu, który nie ma widocznej śrubki, a otwór jest okrągły i głęboki na około 7 mm. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak użycie płynów penetracyjnych (np. WD40) oraz próba odkręcenia całej głowicy kurka. Wskazano, że kurek może być zapieczony lub pokryty kamieniem, co wymaga użycia kwasu do rozpuszczenia osadu. Użytkownicy podkreślają, że należy być ostrożnym, aby nie uszkodzić chromowanej powierzchni kurka. W końcu, niektórzy sugerują, że wzywanie hydraulika mogłoby być szybszym rozwiązaniem, ale autor woli samodzielnie rozwiązywać problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA