logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie kabli w puszce - wago / skrętka? Jak to wygląda teraz?

Diesslay 11 Lip 2016 19:19 32082 8
  • #1 15801206
    Diesslay
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam.
    Szykuje mi się mała modernizacja instalacji elektrycznej w domu mojej babci. Z racji że jest tam stara instalacja trzeba wymienić praktycznie wszystko co jest poza licznikiem.

Dobrałem już bezpieczniki (z firmy Moeller):
    1. 16A na gniazdka (1 pokój / 4 gniazdka = 1 bezpiecznik + kuchnia i łazienka osobno), przewód 3x2,5mm2 YDYt,
    2. 10A na oświetlenie (1 piętro = 1 bezpiecznik), przewód 3x1,5mm2 YDYt / 2x1,5mm2 (jeśli nie będzie klinkietów),

Teraz problem mam innej natury, gdyż przez cały czas kable w puszkach łączyłem na skrętkę, dodatkowo lutowałem i zakładałem rurki termokurczliwe. Ostatnio z wujkiem zeszliśmy na temat instalacji elektrycznych i przekonywał mnie abym zastosował szybkozłączki firmy wago, wiedziałem o nich wcześniej ale używałem ich zaledwie kilka razy i wyłącznie do okablowania oświetlenia.

Czy bezpiecznie używać Wago do okablowania gniazd, jeśli tak to jakiego rodzaju użyć (bo Wago ma cały katalog z tymi złączkami)? Pytam bo w sumie o wiele szybciej uciekł bym z robotą a waham się bo zdania są podzielone. Instalacja musi być na lata, żeby babulinka problemów nie miała przez wnuka ^^
  • Pomocny post
    #2 15801229
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    Nic się nie zmieniło w kwestii gniazd obsługiwanych przez laików, gniazd i oświetlenia w łazienkach- obligatoryjność stosowania uzupełnienia ochrony podstawowej w przypadku nieskutecznego działania innych środków ochrony przed dotykiem bezpośrednim lub w przypadku nieostrożności użytkowników. Kolega oczywiście wie co mam na myśli...
    W kwestii połączeń na tzw. knypa (skrętka) też nic się nie zmieniło- należy używać odpowiednich/ markowych- połączeń.
    Diesslay napisał:
    2x1,5mm2 (jeśli nie będzie klinkietów),

Proszę projektowanie instalacji pozostawić osobie która ma choćby minimalne pojęcie o wymogach oraz choćby minimalne pojęcie z zakresu norm 60364 (ochrona przeciwporażeniowa).

Proszę skorzystać z wyszukiwarki.
  • Pomocny post
    #3 15801281
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Diesslay napisał:
    2x1,5mm2 (jeśli nie będzie klinkietów)

Dlaczego 2x ?
    Kinkiety czy nie, nie ma znaczenia. Żyła ochronna ma być i basta.
    Nawet tam, gdzie w tej chwili wydaje się to niepotrzebne, w tym również do łączników.

Co do skrętów (zwanych też "knypami", "baranami", "petami" itd.) - czasy ich świetności były wtedy, gdy albo nic innego nie było, albo to co było dostępne, było fatalnej jakości.
    Dzisiejsze złączki zapewniają zarówno szybkośc jak i pewność montażu.
  • Pomocny post
    #4 15801407
    rafi84
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Co do Wago (i tylko oryginalne firmy Wago)to stosuje je z powodzeniem od paru lat. Jeśli podłączenia dokonasz zgodnie z instrukcją na kartoniku to nie ma bata żeby coś się wydarzyło.
    A korzystam głównie z tych.
    Łączenie kabli w puszce - wago / skrętka? Jak to wygląda teraz?
  • #5 15801486
    Diesslay
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za porady :)
    Co do 2x - dobrze wiedzieć, dziękuje ślicznie - będa 3x.

A jakie są Wasze opinie na temat Moellera? W sumie sam w domu mam wszystkie bezpieczniki z tej firmy i nigdy żadnych problemów nie było. Chyba, że są jakieś lepsze firmy? Zastanawiałem się też nad Hagerem - są tańsze od Moellera a cieszą się podobną opinią.

A więc jutro jadę zaopatrzyć swój ekwipunek w złączki firmy Wago ;)
  • Pomocny post
    #6 15801524
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Diesslay napisał:
    Zastanawiałem się też nad Hagerem - są tańsze od Moellera a cieszą się podobną opinią.

I jeden i drugi producent to dobry wybór.
  • #7 15801545
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    Może zanim udasz się na zakupy, przedstaw nam schemat instalacji i rozdzielnicy.
    Coś mi się zdaje, że obwody określiłeś przypadkowo, a w rozdzielnicy nie będzie tego czego potrzeba.
  • Pomocny post
    #8 15801627
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 507
    Diesslay napisał:
    Dobrałem już bezpieczniki (z firmy Moeller):
    1. 16A na gniazdka (1 pokój / 4 gniazdka = 1 bezpiecznik + kuchnia i łazienka osobno), przewód 3x2,5mm2 YDYt,
    2. 10A na oświetlenie (1 piętro = 1 bezpiecznik), przewód 3x1,5mm2 YDYt / 2x1,5mm2 (jeśli nie będzie klinkietów),

Źle dobrałeś, gdzie obwody dedykowane, gdzie ochrona uzupełniająca?
    Kuchnia na 1 obwodzie?. Będzie pralka, zmywarka, piekarnik, kuchnia elektryczna.....?

Moeller to obecnie Eaton, polecam bo stosuję je od ....zawsze. Cena /jakość akceptowalna.

Skrętki kolego to nie najlepszy pomysł. Pewnie nigdy nie zdarzyło Ci się szukanie usterki w takiej instalacji i rozłączanie obwodów. A Wago polecam do gniazd jak najbardziej. Sprawdzą się w prawidłowo wykonanej instalacji. Mówię tu o oryginalnych, firmy Wago.
    Tutaj filmik dla sceptyków bo wielu elektryków nie dowierza.
  • #9 15801779
    Diesslay
    Poziom 9  
    Nie, nie panowie po prostu źle to opisałem :)

Na samym początku wyłącznik RCD, później kolejno bezpieczniki dla każdego obwodu. Na 4 kontakty przewiduje jeden bezpiecznik 16A, dodatkowo kuchnia jak i łazienka będą na całkowicie innych obwodach. Co do oświetlenia 1 piętro = 1 bezpiecznik 10A. Na kuchnie przewiduje 3 / 4 obwody z tego względu że w kuchni jest tylko pralka, czajnik i kuchenka. Bez sensu byłoby żeby po włączeniu wszystkich urządzeń waliło po bezpiecznikach :)

Na początku tematu zaznaczyć chciałem jedynie przekrój przewodu i firmę z której chce zakupić bezpieczniki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat modernizacji instalacji elektrycznej w starym budynku, w tym wybór metody łączenia kabli w puszkach. Użytkownik zastanawia się nad zastosowaniem złączek Wago zamiast tradycyjnej skrętki. Odpowiedzi wskazują, że złączki Wago są bezpieczne i efektywne, pod warunkiem ich prawidłowego użycia zgodnie z instrukcją. Uczestnicy podkreślają, że skrętka nie jest najlepszym rozwiązaniem, a oryginalne złączki Wago zapewniają pewność montażu. W kontekście bezpieczników, użytkownik rozważa produkty firmy Moeller, a także Hager, które są tańsze, ale cieszą się dobrą opinią. Wskazano również na konieczność odpowiedniego zaplanowania obwodów w instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA