Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modernizacja instalacji antenowej w trudnym terenie

mkpl 26 Jul 2016 21:53 1878 9
    mkpl
    Level 37  
    Witam.
    Chcę odnowic instalację antenowa w domku letniskowym. Obecnie są tam zamontowane dwie anteny jedna przypomina konstrukcyjnie yagi a druga jest podobno paraboliczna. W obu antenach sa przedwzmacniacze i każda podlaczona do osobnego dekodera dvbt manty.

Anteny sa na wysokości około 2 piętra. Teren jest mocno zalesiony (Wola Nieszkowska obok Bochni).

Tyle pamietam z mojej ostatniej wzyty w tamtym miejscu. Jak co roku sa problemy z odbiorem tv.

Chcialbym w docelowej instalacji zastosować jedną antenę z przedwzmacniaczem (jaki najlepiej wybrać?) i aktywnym rozdzielaczem sygnału najlepiej z wbudowanym zasilaniem dla przedwzmacniacza (co warto wybrać?).

Przewodu antenowego dla całej instalacji jest około 50m.

Pozdrawiam
    antek1cza
    Level 31  
    Witam
    mkpl wrote:
    Chcialbym w docelowej instalacji zastosować jedną antenę z przedwzmacniaczem
    Jeżeli sygnał nadawany jest z jednego nadajnika to tak.
    mkpl wrote:
    aktywnym rozdzielaczem sygnału najlepiej z wbudowanym zasilaniem dla przedwzmacniacza
    Tu proponowałbym wzmacniacz już z rozgałęźnikiem lub prosty (4 wyj.) multiswich mimo , że nie ma satelity a może w przyszłości być.
    Jak wzmacniacz to z regulacją wzmocnienia i możliwością podania zasilania na przedwzmacniacz antenowy.
    Jeżeli chodzi o w.w.przedwzmacniacz to lepszym rozwiązaniem jest zamontować antenę maksymalnie wysoko jak jest możliwe i dobrą z dużym zyskiem energetycznym.
    Przedwzmacniacz to zastosowałbym już jako ostateczność jak w.w.próby nie dadzą oczekiwanego rezultatu.
    Czasami danie sygnału z przedwzmacniacza + wzmacniacz lub aktywny rozgałęźnik powoduje niezłe zamieszanie w sygnale dawnym analogowym jak i aktualnie cyfrowym.
    mkpl
    Level 37  
    Satelity tam nigdy nie będzie bo dla kilku dni w roku się słabo opłaca.
    Myslalem by zastosować przedwzmacniacz o tak dobranym wzmocnieniu by skompensowac jedynie straty na łączeniach i w kablu a główne wzmocnienie zostawic dla rozdzieacza aktywnego z regulaca tak by nie przesterowac wejść odbiorników.

Anteny jakie tam mam do dyspozycji są takie jak w linkach poniżej. Pierwsza i druga są obecnie w użyciu przy czym taz drugiego linku sprawdza się stosunkowo słabo (nie ja ją montowałem). Nalepiej sprawdzała się antena z ostatniego linku ale po 20 latach jest w opłakanym stanie .
    https://dvbsklep.pl/pl/p/Telmor-ASR-classic,-szerokopasmowa-antena-TV/349
    blogs.rediff.com/gleamelahor1982/2015/04/12/download-antena-tv
    https://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-antene-tv-do-dvb-t-i-satelitarnej/712/

Jako krotkofalowec mam dosyć słabe rozeznanie w antenach tv bo te maja obecnie oraz to dziwniejsze kształty i trudno mi się odnieść do parametrów podawanych przez producentów.
    Adi01
    Level 19  
    Nie podałeś z jakiego nadajnika odbierasz sygnał. Do nadajnika Kraków Chorągwica masz tylko 23km ale wg. dvbtmap.eu jest kiepski profil terenu. Nie wiemy skąd chcesz odbierać sygnał a to podstawa.
    antek1cza
    Level 31  
    Więc tak :
    1.
    mkpl wrote:
    W obu antenach sa przedwzmacniacze i każda podlaczona do osobnego dekodera dvbt manty
    i widać różnicę w jakości i stabilności ?

2.
    mkpl wrote:
    Anteny sa na wysokości około 2 piętra
    Taki wysoki domek czy maszt ? A da się jeszcze wyżej zamontować antenę/y ?

3.
    mkpl wrote:
    Przewodu antenowego dla całej instalacji jest około 50m
    Koncentryk z żyłą miedzianą czy stalową ? Jak miedzianą to ok a jak stalową to gorzej (większe tłumienie). Kiedy był zamontowany kabel i czy taki sam jak do instalacji satelitarnych ?

4.
    mkpl wrote:
    Myslalem by zastosować przedwzmacniacz
    Proponuję unikać przedwzmacniaczy i stosować tylko jak już sama antena nie da rady i na określone pasmo aktualnie wystarczy 21k-69k.

5.
    mkpl wrote:
    Pierwsza i druga są obecnie w użyciu przy czym taz drugiego linku sprawdza się stosunkowo słabo (nie ja ją montowałem). Nalepiej sprawdzała się antena z ostatniego linku
    Generalnie antena szerokopasmowa nie jest dobrym rozwiązaniem gdyż jak z samej nazwy wynika wzmacnia w całym zakresie. Lepsze są pasmowe np.Yagi im więcej ma elementow tym lepiej. Choć w miejscu o którym piszesz
    mkpl wrote:
    Teren jest mocno zalesiony
    może lepiej wypaść antena logarytmiczna. Niestety bez testów się nie obędzie.

6. Warto stosować anteny z filtrem LTE - chyba, że nie ma w pobliżu tego typu sygnałów-nadajników.

7. Czasem jednak zdarzało mi się, że najlepiej chodziła (swego czasu bardzo popularna) antena siatkowa (mają przedwzmacniacz).

8. Osobiście nie sprawdzałem ale niektórzy polecają Włoskie anteny MME ESSE LX Line np.tą
    https://lobosan.pl/Antena-Terr-LX-Line-24LX45-K21-69-Emme-Esse-p15990 .

Są porównywalne z Hiszpańskimi Televes które są droższe np. ta jest z przedwzmacniaczem
    https://dvbsklep.pl/pl/p/Antena-Televes-DAT-HD-BOSS/350
    lub ta w której zastosowano ciekawe rozwiązanie "Filtr przeciwzakłóceniom LTE"
    Modernizacja instalacji antenowej w trudnym terenie Modernizacja instalacji antenowej w trudnym terenie
    i jest tutaj https://dvbsklep.pl/pl/p/Televes-V-Zenit-antena-kierunkowa-DVB-T/525

9. Dobór anteny do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T wraz z lokalizacją nadajnika znajdzie kolega tutaj http://www.dipol.com.pl/dobor_anteny_do_odbioru_naziemnej_telewizji_cyfrowej_dvb-t__bib217.htm .Na samym dole jest tabela z której można wybrać antenę w zależności od odległości do nadajnika.
    Modernizacja instalacji antenowej w trudnym terenie Modernizacja instalacji antenowej w trudnym terenie

10.
    Adi01 wrote:
    Nie wiemy skąd chcesz odbierać sygnał a to podstawa
    Niestety ale to tylko część prawdy :( Z praktyki wiem, że czasem antena ustawiona na sygnał odbity odbiera stabilniej niż jak jest w kierunku nadajnika.

11. Duży wybór anten mają między innymi tu www.dipol.com.pl , www.delta.poznan.pl itd.

Reasumując najlepiej mieć z dwie trzy anteny (te co już są) , wymontować przedwzmacniacz (jak jest), dać symetryzator , podpiąć kabel i przetestować.
    Mając dodatkowo miernik antenowy można od razu porównać ich wzmocnienie.
    Przy jego braku (miernika) włączyć tuner DVB-T i w zakładce ustawienia anteny też widać z grubsza jakość i poziom sygnału.
    irekr
    Moderator
    Masz 22 km do Chorągwicy i porządną górkę na trasie.

Gdzie dokładnie jest ten budynek w Woli Nieszkowskiej, może jakaś pozycja geograficzna..?
    O ile kierunek Chorągwicy jest zasłonięty to spora część wsi jest w optycznym zasięgu Prehyby (kanały 34, 36 i 45) - azymut na południe, około 170 stopni.
    Niby 50 km, ale sygnały są potężne, w pobliskiej Muchówce można odbierać na przysłowiowym spinaczu.

73 de sp5gzv
    mkpl
    Level 37  
    Qth to nieopodal Wola Nieszkowska 56. Obecnie anteny sa ustawione podobno w kierunkunku na Wieliczke ale to się dowiem dopiero na miejscu. Mam jeden weekend by załatwić tą sprawę więc musiał bym już mieć ze sobą jakiś sprzęt bo w Bochni jest tylko jeden sensowny sklep ale wątpię aby mieli wszystko czego potrzebuje.
    _kli_
    Level 40  
    mkpl wrote:
    Anteny sa na wysokości około 2 piętra. Teren jest mocno zalesiony

Widać że jesteś otoczony drzewami. Zapewne stąd wynika tak wysokie zawieszenie anteny.
    Spróbuj jeszcze z Tarnowa (k.23,45,50), azymut ok. 80 st. Poszukiwania prowadź posługując się opcją ręcznego wyszukiwania programów.
    irekr
    Moderator
    Faktycznie niezły dołek, urokliwy ale otoczony wzniesieniami.
    Na kierunku Chorągwicy masz przewyższenie około 100 metrów w odległości około 2 km, sygnał nawet nie ma się od czego odbić. A na rozproszeniu na tym terenie niewiele poleci.
    Kierunek na Tarnów jest także przysłonięty ale tylko na jakieś 20 metrów, na Prehybę nieco więcej, ale Prehyba jest wysoko i to pomaga.
    Nie zostaje nic innego jak dobra silnie kierunkowa antena i dobry kabel, najpierw "skanujemy" kierunek na Tarnów, potem Prehybę, na końcu Chorągwicę.
    Bez testów się nie uda....

A anteny były stawiane na Chorągwicę (Wieliczka), bo na k. 10tym stary analog TVP1 za tymi górkami było widać, wyższe kanały na UHF-ie już były tragicznie.

73 de sp5gzv
    mkpl
    Level 37  
    Instalacja skończona z sukcesami.

Siła sygnału 80% jakość 90%. Sygnał odbieram z Chorągwicy.

Aktualny zestaw:
    Antena ASR860 czerwona + rozdzielacz aktywny Telmor RTA 120 + kabel K1000.