logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Husqvarna 340 - Jak przywrócić moc silnika? Wymiana tłoka, pierścienia czy cylindra?

jaceg 28 Lip 2016 11:11 14322 10
REKLAMA
  • #1 15834542
    jaceg
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Posiadam wiekową już pilarkę Husqvarna 340. Od dłuższego czasu pilarka ewidentnie słabnie. Na "sucho" wchodzi w obroty, ale po napotkaniu na opór (próba cięcia drewna) traci moc i jakakolwiek praca dla niej to męczarnia. Słaba kompresja silnika?
    Po rozebraniu na tłoku widoczne ślady "przedmuchów". Na cylindrze i tłoku brak wyczuwalnych uszkodzeń, zarysowań, tylko przy świecy ślady "okopcenia".

Od czego zacząć? Wymiana pierścienia? Czy od razu tłoka? Przeglądnąłem forum i polecane są tłoki AIP, koszt takiego jest niewielki.

Czy może cały cylinder?? Tylko czy taka wymiana ma sens?

Jeszcze jedna sprawa - cylinder osadzony był na sylikonie. Czy w taki sam sposób zamontować cylinder, czy użyć uszczelki pod cylinder - są dostępne takie na allegro.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 15834647
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Zmierzyć ciśnienie sprężania, jeśli będzie słaba to wymiana clinder, tlok pierścienie i przegląd wału, pewnie łożyska będą też w słabym stanie, silikonu nie stosuj do niczego.
  • REKLAMA
  • #3 15834656
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    Po tylu latach pracy to i łożyska wału i uszczelniacze wału też najprawdopodobniej do wymiany...
  • #4 15834782
    jaceg
    Poziom 9  
    Zmierzyć ciśnienia nie mam jak. Niestety. Jednak objawy wg mnie jednoznacznie wskazują na słabe sprężanie.

A zatem nie ma co bawić się w wymianę samego tłoka? Od razu komplet z cylindrem?

To teraz dodatkowe pytania:
    1. w sieci pełno jest tanich cylindrów z tłokami w cenie ~150zł. METEOR to wydatek rzędu 400zł.
    Czy ktoś się zetknął z tanim sprzętem i co są warte takie cylindry?
    2. średnica mojego tłoka to 40mm. w użyciu są jeszcze tłoki 42mm. Skoro czeka mnie wymiana cylindra to czy ma sens wymiana na ten z większą średnicą? Teoretycznie silnik powinien mieć nieco większą moc...
  • #5 15835632
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 15835640
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    jaceg napisał:
    Zmierzyć ciśnienia nie mam jak. Niestety. Jednak objawy wg mnie jednoznacznie wskazują na słabe sprężanie.

A zatem nie ma co bawić się w wymianę samego tłoka? Od razu komplet z cylindrem?

To teraz dodatkowe pytania:
    1. w sieci pełno jest tanich cylindrów z tłokami w cenie ~150zł. METEOR to wydatek rzędu 400zł.
    Czy ktoś się zetknął z tanim sprzętem i co są warte takie cylindry?
    2. średnica mojego tłoka to 40mm. w użyciu są jeszcze tłoki 42mm. Skoro czeka mnie wymiana cylindra to czy ma sens wymiana na ten z większą średnicą? Teoretycznie silnik powinien mieć nieco większą moc...

Sam sobie powinieneś odpowiedzieć na to pytanie;
    1: Zależy od tego ile ta piła pracuje w ciągu roku, jeśli raczej "okazyjnie" to rozważał bym opcję tańszą.
    2. Odpowiedz masz wyżej, aczkolwiek wał będzie dostawał trochę bardziej niż w przypadku oryginału.
  • REKLAMA
  • #7 15835689
    jaceg
    Poziom 9  
    OK, dziękuję za udzielone odpowiedzi.
    Dotychczas pilarka dużo pracowała, ale najprawdopodobniej najcięższą pracę ma już za sobą, dlatego chyba zdecyduję się na tańsze rozwiązanie.

Po zakończonych pracach zdam relację co i jak. ;)
  • REKLAMA
  • #8 15928283
    jaceg
    Poziom 9  
    Witam po przerwie... a to wszystko z powodu opóźnień związanych z dostawą części przez kurierów/pocztowców ;)

Przechodząc do sedna - remont pilarki w końcu dobiegł końca!

Wymienione zostały:
    - cylinder, tłok, pierścienie (tłok AIP) (159zł)
    - łożyska i uszczelniacze (57zł)
    - łożysko igiełkowe sworznia/tłoka (17,90)
    - uszczelka tłumika (rozpadła mi się po rozebraniu pilarki) (5zł)
    - silikon (10zł)
    - musiałem dokupić śrubę/zaślepkę do otworu w cylindrze - w oryginale tego nie miałem, w nowym cylindrze jest miejsce na jakiś zawór dekompresyjny. (10zł)
    - membrany gaźnika (19zł) - nie miałem tego w planie, ale po złożeniu powyższych części okazało się, że pilarka nie chce palić na zimno, zalewana jest świeca, itd. Stąd konieczność wymiany membran i opóźnienie ostatecznego uruchomienia.

Niepotrzebny okazał się zakup uszczelki cylindra (sądziłem, że to uszczelka pod cylinder, a okazało się, że występują rozbierane cylindry i tam jest niezbędna uszczelka) - koszt 6zł

W poście wyżej ktoś doradził mi by nie stosować silikonu. Niestety nie da się - cylinder osadzony jest w korpusie piły i w miejscu łączenia nie ma uszczelki, zastosowany jest tam silikon.

Podsumowując - koszt wymiany wszystkich części (łącznie z kosztami przesyłki) to ~300zł. Niemało, ale teraz pilarka chodzi jak nowa. Równa praca, odzyskała moc. Jestem tylko ciekaw jak długo popracuje na tym cylindrze - wybrałem przecież tańszą wersję, nie firmy Meteor.
  • #9 15928325
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    jaceg napisał:
    Niepotrzebny okazał się zakup uszczelki cylindra (sądziłem, że to uszczelka pod cylinder, a okazało się, że występują rozbierane cylindry i tam jest niezbędna uszczelka) - koszt 6zł

Rozbierane to są skrzynie korbowe (karter) i tam normalnie też daje się uszczelkę pod cylinder. Nie rozumiem w czym silikon jest lepszy od uszczelki?
  • #10 15929006
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    zibq napisał:
    Rozbierane to są skrzynie korbowe (karter) i tam normalnie też daje się uszczelkę pod cylinder. Nie rozumiem w czym silikon jest lepszy od uszczelki?

Witam.
    Te pilarki nie mają uszczelki między cylindrem a skrzynią korbową
    ( według katalogu nie występuje ) .

Tą pilarkę składa się na masę uszczelniającą "Dirko" .

Pozdrawiam maniek475.
  • #11 15930567
    jaceg
    Poziom 9  
    Tak jak napisał maniek475, wg schematu budowy w 340/345 brak uszczelki, cylinder stanowi jednolitą całość
    Husqvarna 340 - Jak przywrócić moc silnika? Wymiana tłoka, pierścienia czy cylindra?

Z tegoż samego schematu budowy wynika, że uszczelka i rozkręcany cylinder występuje w modelach 350 (ponadto chyba także większa pojemność tego cylindra)

Brakowało mi słownictwa lub źle nazwałem niektóre rzeczy, ale chodziło o masę uszczelniającą, oczywiście nie silikon (na pewno nie sanitarny ;) )

Kupowałem wszystkie części niejako hurtem, czyli to co nadaje się do wymiany i da się wymienić. Uszczelka? Dopiero przy składaniu pilarki zacząłem się zastanawiać gdzie ją dać bo nigdzie nie ma na nią miejsca... Po wyszukaniu w sieci schematu budowy/listy części okazało się, że uszczelka nie jest przeznaczona do mojego modelu.

To chyba tyle w temacie ;)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pilarkę Husqvarna 340, która traci moc podczas pracy, co sugeruje problemy z kompresją silnika. Po rozebraniu silnika zauważono ślady "przedmuchów" na tłoku, a cylinder i tłok nie wykazują widocznych uszkodzeń. Użytkownik rozważa wymianę tłoka, pierścieni lub całego cylindra. Forumowicze zalecają pomiar ciśnienia sprężania oraz wymianę łożysk i uszczelniaczy. Wymiana na tańsze części, takie jak cylinder i tłok AIP, została uznana za sensowną, zwłaszcza przy mniejszym użytkowaniu pilarki. Użytkownik zdecydował się na wymianę cylindra, tłoka i pierścieni, a także łożysk i uszczelniaczy. Podczas składania pilarki okazało się, że nie jest potrzebna uszczelka pod cylinder, co potwierdzili inni uczestnicy dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA