logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy światła DRL mogą pełnić rolę pozycyjnych w aucie z 2009 roku?

diabeel 04 Sie 2016 14:48 13263 11
REKLAMA
  • #1 15848591
    diabeel
    Poziom 17  
    Ocena: 119
    Witam,
    zamontowałem u siebie w aucie światła DRL.
    Światła te mają wbitą homologację na dzienne RL00 oraz pozycyjne A02 .
    Działa to tak, że po włączeniu świateł mijania, światła dzienne przygasają do 30% swojej mocy pełniąc rolę pozycyjnych.
    Ale...
    jak włączę światłą mijania (a w sumie zrobi to czujnik zmierzchu) to zapalają się mijania + org. pozycyjne i do tego jeszcze te dzienne pełnią funkcję pozycyjnych.
    Czy może tak być (zgodnie z prawem) aby mieć tak jakby podwójne pozycje z przodu.
    Poniżej fragment rozporządzenia.
    Moje auto jest z marca 2009 - czyli jak rozumiem, to może to tak działać?

Zgodnie z rozporządzeniem z 4 maja 2009 roku (Dz. U. Nr 75/2009, poz. 639) obecnie tylne światła pozycyjne, przednie, boczne oraz tylne światła obrysowe, a także oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami do jazdy dziennej. Powyższy zapis dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 r. Oznacza to jednak, że w autach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku światła do jazdy dziennej, mogą świecić się łącznie z pozostałymi. Natomiast przy rejestracji po 1 stycznia 2010 roku, światła takie mogą być zapalane tylko z przodu.
  • REKLAMA
  • #2 15848947
    humbel
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Przeczytaj ze zrozumieniem rozporządzenie.
  • REKLAMA
  • #3 15850195
    diabeel
    Poziom 17  
    Czytałem i dlatego zwróciłem się do Was.
    Wiadomym jest, że jeśli włączamy światła mijania to światła do jazdy dziennej mają automatycznie zostać wyłączone - i to się u mnie dzieje.
    Ja mam DRL który ma homologacje na pozycyjne i w momencie włączenia świateł mijania te DRL świecą jako pozycje - pytanie tylko czy mogę mieć tak jakby podwójne pozycje czyli oryginalne w reflektorach i do tego te dzienne które stają sie pozycjami.
  • #4 15850436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 15850554
    piwkooo
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    diabeel napisał:
    Informatyka auta na to nie pozwoli :)

SKYNET w natarciu :lol:
  • #7 15850605
    humbel
    Poziom 27  
    diabeel napisał:
    Oznacza to jednak, że w autach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku światła do jazdy dziennej, mogą świecić się łącznie z pozostałymi.

Światła dzienne nie ważne, że mają homologacje na pozycyjne. To wciąż są światła dzienne i tak je należy wciąż traktować.

Jeżeli data rejestracji twojego samochodu nie jest nowsza niż 31 grudnia 2009, to światła dzienne (jak i pozycyjne ze świateł dziennych) mogą się palić wraz z światłami pozycyjnymi i mijania w reflektorach samochodu. Nie ważne też z jaką mocą (choć warto by były przyciemnione lub wyłączone żeby nie oślepiać nadjeżdżających z przeciwka jadąc nocą).
    Nie zostało sprecyzowane dokładnie z jakimi światłami mogą się palić światła dzienne. Określając światła jako "pozostałe" możesz traktować je jako całe oświetlenie zewnętrzne samochodu.
  • #8 15850614
    diabeel
    Poziom 17  
    Auto jest z marca 2009.
    W aucie jeśli włączają się światła do jazdy dziennej to świecą się tylko one (tylne pozycje, przednie pozycje, oświetlenie rejestracji jest wyłączone)
    Jeśli czujnik zmierzchu odpali światła mijania to wtedy światła dzienne przygasają do 30% swojej mocy i do tego zapalają się mijania, org. pozycje z przodu, z tyłu i podświetlenie rejestracji.
    I jak rozumiem może tak zostać.
  • #9 15850622
    humbel
    Poziom 27  
    diabeel napisał:
    I jak rozumiem może tak zostać.

Tak może zostać.
  • #10 15850961
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5102
    Możesz dołożyć przekaźnik sterowany ze świateł pozycyjnych, po włączeniu pozycyjnych przez czujnik zmierzchu przekaźnik odetnie zasilanie DRLów, dzienne nie będą udawać pozycji i wyeliminujesz zbędną choinkę na aucie.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #11 16067562
    diabeel
    Poziom 17  
    Wracam do tematu, dzisiaj byłem ustawić światła w Stacji Kontroli Pojazdów.
    Byłem z dwoma autami. Moim MB W204 gdzie mam dołożone światła dzienne oraz Hyundai i40 z bixenonami i dziennymi.
    W MB światła mam ustawione na funkcję automatyczną, jeśli odpalam silnik zaświecają się tylko te dołożone do jazdy dziennej i świecą 100% mocy, jak auto wykryje zmierzch to te dzienne przygasają do 30% swojej mocy pełniąc funkcję pozycji(światła dzienne mają wybitą homologację RL00 oraz pozycyjne A02 ) i do tego zapalają się pozycje w reflektorach oraz światła do jazdy dziennej.
    W Hyundai'u jest tak samo - funkcja auto -> świecą DRL 100% mocy -> wykryty zmierzch to DRL przygasają do około 30%, zaświeca się żarówka pozycyjna w reflektorze oraz bixenon.
    Pracownik stacji powiedział, że tak być nie może i że u niego nie przeszedłbym przeglądu -> wg niego musi być następująco:
    DRL świecą 100% mocy jak jest jasno -> jak jest zmierzch muszą zgasnąć całkowicie i wtedy mają zapalić się pozycyjne (w reflektorze) + mijania lub mają przygasnąć DRL i zaświecić się tylko mijania bez pozycyjnych w reflektorze...
    Jesli pójdziemy tym tokiem rozumowania to nawet nowe Mercedesy nie przejdą przeglądu bo tam też przy włączonych mijania zapalają się pozycje + przygasają DRL i takie rozwiązanie wyszło z fabryki...
  • #12 16069418
    humbel
    Poziom 27  
    To fajny gościu pracuje na twojej stacji kontroli pojazdów :D
    Następnym razem przejechałbym się do kogoś innego i zobaczył co powie.
    Ew, wydrukował bym mu paragraf i spytał co on o tym sądzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował światła dzienne (DRL) w swoim samochodzie z 2009 roku, które mają homologację zarówno na światła dzienne RL00, jak i pozycyjne A02. Po włączeniu świateł mijania, DRL przygasają do 30% mocy, pełniąc rolę pozycyjnych. Pojawia się pytanie, czy zgodnie z przepisami można mieć jednocześnie oryginalne światła pozycyjne oraz DRL działające jako pozycyjne. W odpowiedziach podkreślono, że w przypadku aut zarejestrowanych przed 31 grudnia 2009 roku, takie połączenie jest dozwolone. Zasugerowano również możliwość zastosowania przekaźnika, który odetnie zasilanie DRL przy włączeniu świateł pozycyjnych, aby uniknąć nieprawidłowego działania. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z przeglądu technicznego, gdzie pracownik stacji kontroli pojazdów stwierdził, że takie ustawienie nie jest zgodne z przepisami, co wywołało wątpliwości co do interpretacji przepisów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA