logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dane zniknęły z dysku po zastosowaniu MediaCreationTool

retry92 04 Sie 2016 21:08 1071 3
REKLAMA
  • #1 15849403
    retry92
    Poziom 8  
    Dobry wieczór,
    Mam dysk zewnetrzny, na którym oryginalnie były dwie partycje. Na jednej z jego partycji chcialem zrobic nosnik do windowsa 10. Po zastosowaniu programu Microsoftu o nazwie MediaCreationTool wszystko zniknęło. Dysk 750 GB a teraz wyswietla sie, że dostepne jest tylko 32 GB, wyglada jakby zrobil sie z niego dysk systemowy. W menedzerze tego programu(MediaCreationTool)wybralem jedna z partycji, ktora wczesniej sformatowalem a na drugiej mialem dane i nagle nie mam niczego. Teoretycznie wybralem przeciez tylko jedna z partycji a to wyglada jakby wszystko sie scaliło i nie mam dostepu do swoich danych.Czy da sie to jakos cofnac ?

Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15849460
    retry92
    Poziom 8  
    Dane zniknęły z dysku po zastosowaniu MediaCreationTool

Czy o to chodzi ?

EDIT.
    Okey, użyłem tego programu, który poleciłeś. Puściłem na chwile skan i otworzyłem kilka randomowych plików z pozytywnym skutkiem. Problem w tym, że tych plików było na prawdę dużo i wszystko jest mega pomieszane, ze zmienionymi nazwami itd. Moje pytanie brzmi- czy te pliki nadal fizycznie się tam znajdują, tj. nie są skasowane ? Jeśli tak to czy mogę po prostu "odblokować" ten nieaktywny sektor, który jest na dysku żeby uzyskać dostęp do tych plików ?

Pozdrawiam serdecznie.
  • #4 15850725
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Nie cofniesz, jeśli nadpisane jest pierwsze 3,5-4GB danych to na 99% możesz pożegnać się z zachowaniem struktury katalogów i plików przynajmniej na pierwszej partycji i pozostanie odzysk po sygnaturach (być może to ta przygotowana bez danych). By cofnąć wszelkie operacje musiałbyś posiadać kopię pierwszych 32GB sektorów, a jeśli były dwie partycje, to brakuje też BS i BC drugiej partycji. Wykonaj pełne skanowanie i zamieść screen z okna partycje po wykonaniu skanowania, wcześniej zapisz wyniki wyszukiwania do pliku. Druga z partycji miejmy nadzieję, że ma wskaźniki xxF, więc teoretycznie wtedy da się z niej wszystko odzyskać.
REKLAMA