logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dysk zewnętrzny zamieniony na dysk kopii zapasowej

misiekUKP 12 Sie 2018 12:14 627 9
REKLAMA
  • #1 17380183
    misiekUKP
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam,
    Pytanie może dla niektórych banalne ale nie wiem jak to zrobić.
    Mam dysk zewnętrzny i zrobiłem na nim teraz kopię zapasową windowsa.
    Teraz nie wiem jak uzyskać dostęp do innych danych na tym dysku ponieważ wyświetla mi się tylko tylko kopia zapasowa.
  • REKLAMA
  • #2 17380203
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 290
    Wszyscy mają zgadywać, która to wersja Windowsa?
    Którą metodą robiłeś tą kopię?
  • #3 17380964
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 17382666
    misiekUKP
    Poziom 10  
    Dysk zewnętrzny zamieniony na dysk kopii zapasowej

Windows 10
    na screenie widać że jest partycja z 899gb nieprzydzielonymi i tam są moje dane do których nie wiem jak się dostać..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17382815
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    I pierwsze GB, gdzie był na 99% $MFT trafił szlak (bo pewnie była jedna partycja na nim), co oznacza jedynie w pełni odzysk danych niepofragmentowanych, bez oryginalnych nazw i jedynie o znanych sygnaturach pliku. Pokaż screen z DMDE z widoku okna partycje, po wybraniu tego dysku z urządzeń fizycznych. Zapewne w DMDE przy utraconej partycji będziesz miał wskaźniki xCxx lub xCxf co potwierdzi przypuszczenia. Podobnych tematów było kilka, nie mogę znaleźć teraz, udało mi się jeden z nich odnaleźć, zamieszczam link poniżej:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3310813.html
  • REKLAMA
  • #6 17383073
    misiekUKP
    Poziom 10  

Niestety była tylko jedna partycja. W DMDE faktycznie jest wskaźnik xCxx.

Co mogę teraz zrobić żeby odzyskać jak najwięcej danych?

p.s. Dzięki za link do tematu, problem bardzo podobny.
  • Pomocny post
    #7 17383113
    mati211p
    W tym momencie zostaje Ci pełny skan NTFS+RAW i odzysk plików po sygnaturach i/lub fragmencie $MFT, jeśli był pofragmentowany i część ocalała. Skan wykaże czy są jakieś partycje, czy tylko pliki po sygnaturach. Dodatkowo usunął bym spod DMDE tą partycję 32GB, by system nic już więcej nie nadpisał.
  • #8 17386451
    misiekUKP
    Poziom 10  

Ok, pełny skan pokazał że jest kilka partycji i widziałem że nazwy plików pozostały oryginalne, więc jestem na dobrej drodze :)

Niestety w DMDE wersji free można przywracać tylko po jednym pliku. Czy jest jakiś inny program równie skuteczny który odzyska dane automatycznie i jest darmowy?
  • Pomocny post
    #9 17390637
    mati211p
    W DMDE free można odzyskiwać nie po jednym pliku a po wszystkich plikach w danym katalogu (np 3000 jednocześnie). NTFS 4 z tego co widać to twoja utracona partycja i nawet aż 164 000 plików jest na niej wg skanu, co by znaczyło, że nawet duża część $MFT jest zachowana. W sumie jak na funkcjonalność jaką oferuje DMDE to koszt wersji pełnej umożliwiającej pełny odzysk danych jednym kliknięciem nie jest wygórowany. Co do innych darmowych programów, to szczególnie nie korzystałbym z tych co wymagają sprawności $MFT klas. 0 do działania, czy też czytelności partycji pod Windowsem. Jako, że nie używam innych programów Windowsowych do odzysku danych z gotowej już kopii to w tej dziedzinie nie podpowiem, czy inne darmowe programy będą posiadać aż taką funkcjonalność.
  • #10 17397427
    misiekUKP
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie za cenną wskazówkę, faktycznie można odzyskać do 4000 plików w jednym folderze jednocześnie.

Podsumowując to większość plików udało się odzyskać z oryginalnymi nazwami, reszta przepadła bezpowrotnie. Na szczęście najważniejszych dokumentów miałem kopie zapasową.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z dostępem do danych na zewnętrznym dysku, na którym utworzył kopię zapasową systemu Windows 10. Po wykonaniu kopii, dysk pokazywał jedynie partycję z kopią zapasową, a dane były niewidoczne. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie zarządzania dyskami, co ujawniło nieprzydzieloną przestrzeń, gdzie mogły znajdować się utracone dane. Wskazano na użycie narzędzia DMDE do skanowania dysku, co pozwoliło na odzyskanie plików z oryginalnymi nazwami. Użytkownik z powodzeniem odzyskał większość plików, jednak część danych została utracona na zawsze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA