logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór stycznika do 18 tys. cykli dziennie, Siemens i Schrack nie wytrzymują

tomolo1986 10 Sie 2016 08:28 3405 19
  • #1 15859590
    tomolo1986
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie
    Mamy pewien problem na hali produkcyjnej. Otóż na jednej z linii produkcyjnej dochodzi do dużych ilości cykli dla styczników. Nie są to może aż tak duże bynajmniej jest to u nas dość częsty problem, gdyż styczniki po prostu mechanicznie nie wyrabiają.
    Ilość cykli:
    ok 18 tys/dzień
    540 tys/miesiąc

Styczniki zazwyczaj padają po 2-3 tygodniach od wymiany.Nie są to duże silniki rzędu od 0,75 kW do 1,5 kW. Pracujemy na stycznikach Siemensa i Schracka.
    Teoretycznie producent zapewnia ok 10 mln cykli mechanicznych. Nam rocznie wypada ok 7 mln więc śmiało można stwierdzić ze rok powinny pochodzić.
    Nie chodzi już o to, żeby ten rok chodziły ale chociaż pół roku bo wymiana co 2 tyg mija się z sensem.
    I pytanie do państwa czy macie doświadczenie w jakie styczniki warto zainwestować, które są wytrzymałe i znoszą warunki przemysłowe. Czytałem o stycznikach przemysłowych CTX3 Legarndach, gdzie maja niby 15 mln cykli, więc może te?Z góry dziękuję za pomoc.
    P.s Wiem, że jest jeszcze dużo innych czynników wpływających na ich żywotność ale chodzi mi o część mechaniczną gdyż do spalenia czy stopienia styków nie dochodzi.
  • #2 15859612
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Należy zastosować styczniki elektroniczne / DACPOL/.
  • #3 15859678
    tomolo1986
    Poziom 8  
    Dziekuję za odpowiedź. Jest to jakaś alternatywa jednakże w przypadku półprzewodnikowych jest limit styków (1NC+1NO lub 2 NC albo 2 NO). Oczywiście w przypadku niektórych można byłoby je zastosować natomiast jeśli jest już ich więcej jest problem. Jakie więc polecacie standardowe styczniki?
  • #4 15859697
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Są wersje trójfazowe
  • #5 15859703
    tomolo1986
    Poziom 8  
    Oczywiście. Mówiąc o stykach miałem na myśli styki pomocnicze. My silniki wszystkie 3-fazowe posiadamy dodatkowe są styki pomocnicze zazwyczaj 2NO i 2NC. Rozmawiałem przed chwilą z Panem z DACPOL'u i niestety nie ma możliwości dostawienia dodatkowych styków,
  • #6 15859709
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1013
    Witam.
    Miałem podobny problem, rozwiązanie: zastosowałem załączanie SSR-ów poprzez przekaźniki.
    Pozdrawiam.
  • #7 15860111
    tomolo1986
    Poziom 8  
    Też jest to jakiś pomysł:) Nie dość, że problemy ze stycznikami to jeszcze hamulce na silnikach padają co chwilę bo też za dużo cykli:)
  • #8 15861541
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1552
    tomolo1986 napisał:
    Pracujemy na stycznikach Siemensa i Schracka.

Jaki typ tych styczników zastosował kolega.
    A co do SSR-ów był bym wstrzemięźliwy. Po pierwsze czy zachowamy bezpieczeństwo użytkowania przy tak częstych cyklach . Nie wszystkie te urządzenia nadają się do zasilania urządzeń indukcyjnych. Druga sprawa to dokumentacja tego urządzenia musiała by ulec zmianie .
  • #9 15861797
    tomolo1986
    Poziom 8  
    Krzysztof Reszka napisał:
    tomolo1986 napisał:
    Pracujemy na stycznikach Siemensa i Schracka.

Jaki typ tych styczników zastosował kolega.
    A co do SSR-ów był bym wstrzemięźliwy. Po pierwsze czy zachowamy bezpieczeństwo użytkowania przy tak częstych cyklach . Nie wszystkie te urządzenia nadają się do zasilania urządzeń indukcyjnych. Druga sprawa to dokumentacja tego urządzenia musiała by ulec zmianie .

Witam.Jeśli chodzi o styczniki od niedawna większość Siemensa zamieniane są na Schracka m.in na LSDD1223 i tego pokroju. Czy mógłby Pan bardziej wyjaśnić co Pan miał jeśli chodzi o bezpieczeństwo użytkowania i zmiany dokumentacji? Stycznik wymieniany 1 do 1 o takich samych parametrach więc zmiany chyba nie są konieczne. Czy ma Pan na myśli zupełnie coś innego? Niektóre układy są nawrotne więc nie da rady zastąpić ich półprzewodnikowymi chyba,że tak jak kolega wyżej wymienił zastosować przekaźniki na które nie bardzo jest miejsce:/ Dlatego jestem ciekaw czy są jakieś o wiele bardziej wytrzymalsze od tego Schracka i Siemensa.
  • #10 15862163
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15862201
    tomolo1986
    Poziom 8  
    W sumie to źle się wyraziłem z tymi stykami. Chodziło mi o to, że nie ulegają one zniszczeniu z powodu zbyt dużych prądów tylko z powodu zbyt częstego załączania.Wiec można nazwać to uszkodzeniem elektromechanicznym, że tak powiem. Tak ma Pan rację silnik ledwo co przyspiesza i już hamuje.Wiadomo, że przy rozruchu są większe prądy ale wydaje mi sie, że powinno to trochę dłużej wytrzymać. Głównie są to taśmy transportowe, które przekładają dachówki z jedna na drugą tasme.Wiec co chwilę start/stop. Są też stoliki, które się podnoszą góra dół i są na pasku. Ogólnie to małe silniki ale mają krótkie cykle załączania i wyłączania.
  • #13 15862378
    tomolo1986
    Poziom 8  
    Hmm bardzo ciekawa propozycja. Z tego co widzę mają one za zadanie tłumić prąd rozruchowy. Pytanie czy to jest lepsza alternatywa od styczników półprzewodnikowych? Kierownictwo wstępnie się zgodziło na styczniki elektroniczne ale jak wiadomo chodzi o jak najlepsze rozwiązanie problemu więc jeśli kondensatory są lepszym rozwiązaniem to czemu nie. Bardzo proszę o zabranie głosu w tej sprawie.Dziękuję
  • #14 15862394
    Mirek99
    Poziom 22  
    Ocena: 233
    Może rozwiązaniem problemu było by zastosowanie falowników . Potrzebna by była analiza ekonomiczna tego rozwiązania.
  • #15 15862418
    tomolo1986
    Poziom 8  
    Mirek99 napisał:
    Może rozwiązaniem problemu było by zastosowanie falowników . Potrzebna by była analiza ekonomiczna tego rozwiązania.

Falowniki raczej odpadają.Na jedna linie przypada ok 40 styczniko o takiej samej dużej ilości cykli.Natomiast są 4 linie.I to wszystko w jednej szafie.Zwyczajnie nie starczy miejsca na to,zreszta same koszty będą olbrzymie.Na początek chcemy jedna linie przetestować i porównać jak będzie chodziło z półprzewodniki albo tak jak kolega napisał z kondensatorami.Teraz podejmij właściwą decyzję aby każdy byl zadowolony...
  • #16 15862424
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 15862509
    tomolo1986
    Poziom 8  
    Jeśli chodzi o kwestie finansowe to zakład jest w stanie wyłożyć duże pieniądze ale jak mówiłem na falowniki nie ma miejsc.Zastanawia mnie jeszcze to jak te kondensatory sa mocowane...
  • #18 15862513
    piotrd76
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 68
    Zobacz sobie jeszcze system CONTACTRON od Phoenix Contact (startery hybrydowe), tańsze i zajmujące mniej miejsca niż falowniki, ale trwalsze od klasycznych styczników.
  • #19 15862547
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 15863041
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1552
    tomolo1986 napisał:
    Pan miał jeśli chodzi o bezpieczeństwo użytkowania i zmiany dokumentacji?

Co miałem na myśli , wiadomo co każda zmiana ze styczników na na stycznik nie musi być dokumentowana . ale zmiana na SSR czy falownik musi być to zmiana w dokumentacji . Bo w razie wypadku czy awarii sprzętu stan rzeczywisty musi się zgadzać dokumentacją maszyny . Kiedy dokonasz samowolnie takowej zmiany w razie wypadku pracownika ty będziesz się tłumaczył przed PIP lub co gorzej przed prokuratorem.
    tomolo1986 napisał:
    Schracka m.in na LSDD1223

Te styczniki dlatego się psują bo się nie nadają do takiej pracy . Ich kategoria to AC3 co wyklucza je z tak intensywnej eksploatacji. Wybór stycznika do 18 tys. cykli dziennie, Siemens i Schrack nie wytrzymują

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na hali produkcyjnej występuje problem z częstym uszkadzaniem styczników, które nie wytrzymują intensywnej eksploatacji przy 18 tys. cykli dziennie. Użytkownik korzysta z styczników Siemensa i Schracka, które po 2-3 tygodniach pracy wymagają wymiany. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie styczników elektronicznych (DACPOL), kondensatorów tłumiących prąd rozruchowy oraz systemu CONTACTRON od Phoenix Contact, który jest bardziej trwały niż tradycyjne styczniki. Wskazano również na konieczność analizy dokumentacji w przypadku zmiany typu styczników. Użytkownik rozważa różne opcje, ale ze względu na ograniczenia przestrzenne i finansowe, preferuje testowanie nowych rozwiązań na jednej linii produkcyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA