logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Snieżka R-207 - Słaby sygnał i szumy po przestrojeniu na CCIR, napięcia w głowicy

krychast 10 Sie 2016 10:56 1380 5
REKLAMA
  • #1 15859814
    krychast
    Poziom 20  
    Ocena: 159
    Witam. Przestroiłem radio zgodnie z opisem na elektrodzie (bez wstawiania dwóch trymerów). Radio łapie sporo stacji ale sygnał jest dosyć słaby. W sensie radio strasznie szumi. Rozciągnąłem cewkę L2 by podnieść czułość. Trochę pomogło ale to nie to. Napięcia w głowicy "zawyżone" o jakieś 1,5V w stosunku do serwisówki. Mam również pytanie o cewkę L1 w obwodzie wejściowym. Nie widzę w niej rdzenia ale również nie ma rdzenia w podobnym radiu Taraban 3. Czy fabrycznie nie była montowana? W załączniku schemat.
    Załączniki:
    • Snieżka R-207 - Słaby sygnał i szumy po przestrojeniu na CCIR, napięcia w głowicy sniezka.gif (147.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15863232
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Według jakiego opisu przestrajałeś, podaj link.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15863678
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    W cewce wejściowej monofonicznych odbiorników popularnych typu "klocek dzierżoniowski" nie było rdzenia. Przestroiłem wiele takich odbiorników i tak było. Ta cewka to bardziej transformator w.cz. niż filtr pasmowy. Kondensator C17 zmniejsza się o połowę i nie trzeba już stroić tego L1.
  • REKLAMA
  • #4 15863725
    krychast
    Poziom 20  
    Ocena: 159
    Przestrajałem wg opisu z SE dostępnego również na elektrodzie. Za sugestią kolegi ankowalik wymieniłem T1 na Bf 199, jak i również poleciałem w ciemno z T2 również na BF 199 i chyba jest dobrze-szumy praktycznie ustały a sygnał odbierany jest sporo silniejszy. Pozostaje tylko dobrze zestroić całość. Chyba BF 195 montowane fabrycznie nie lubią wyższych częstotliwości. Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Dam znać jak działa po całkowitym zestrojeniu. Do kaem-dzięki za odpowiedź jeśli chodzi o L1. Myślałem iż może jest tam rdzeń ale po prostu wypadł.
  • REKLAMA
  • #5 15863735
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    Gwoli ścisłości: rdzeń w cewce wejściowej jest dla odmiany w przenośnych odbiornikach Eltry, stąd może wątpliwość, że i w diorowskich powinien być.
    Ale i w radach Eltry ten rdzeń jest na stałe. Nie można nim kręcić. Całe "strojenie" tego transformatorka polega na wymianie kondensatorów w jego okolicy.
  • #6 15863984
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2998
    Cewka L1 Glowicy powinna być nastrojona na średnią częstotliwość FM - 98MHz doborem kondensatora C17( 9 -13,5 pF) po minimum szumu i maksymalnym poziomie sygnału na wyjściu radioodbiornika .
REKLAMA