logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegląd gwarancyjny instalacji fotowoltaicznej-ceny i zakres

evolution1 17 Sie 2016 08:48 26580 57
Najlepsze odpowiedzi

Co powinien obejmować roczny przegląd gwarancyjny instalacji fotowoltaicznej i czy 250 zł za taką usługę to rozsądna cena?

Rzetelny przegląd instalacji PV powinien obejmować oględziny stanu falownika, modułów, przewodów i zabezpieczeń elektrycznych, sprawdzenie szczelności poszycia dachowego, pełne pomiary po stronie DC i AC oraz rezystancji uziemienia, weryfikację poprawności działania i danych produkcyjnych oraz aktualizację oprogramowania falownika; po przeglądzie inwestor powinien dostać dokumentację i wyniki [#18507612] Jeśli w umowie i gwarancji nie ma wprost obowiązku corocznych przeglądów, forumowicze wskazywali, że nie można go później dorabiać, a pozostają standardowe kontrole z Prawa budowlanego co najmniej raz na 5 lat, obejmujące też stan połączeń, osprzętu, zabezpieczeń, ochrony przeciwporażeniowej, izolacji i uziemień [#19459014][#20107133] Co do ceny, 1000–2000 zł uznano za skrajnie zawyżone; za prosty przegląd z dojazdem podawano raczej 100–150 zł, a za sensowny okresowy przegląd 300–500 zł maksymalnie, więc 250 zł może być akceptowalne tylko przy rzeczywiście konkretnym zakresie [#19458894][#20524506] Dodatkowo przy instalacji na dachu zalecano inspekcję termowizyjną paneli pod kątem hotspotów [#19447225]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 15873364
    evolution1
    Poziom 12  
    Ocena: 57
    Witam, mija rok od uruchomienia inst. fot. i czeka mnie przegląd gwarancyjny. Co serwisant powinien sprawdzić, przemierzyć, obejrzeć? Koszt w firmie w której zakupiłem inst. to 250 zł więc przegląd powinien być rzetelny ale nie wiem ogólnie co tam oglądać? Opiszcie swoje doświadczenia i sugestie ws. Waszych instal.
  • #2 15873763
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Rzetelny przegląd za 250 PLN... kogoś ostro powaliło. Miernikiem pewnie sprawdzi napięcie, włączy i wyłączy inwerter i 250 PLN zainkasowane.
    Gdzie masz napisane że raz w roku musisz robić jakiś przegląd? Mam 10 lat gwarancji na inwerter i nikt nie kazał mi robić jakiś dziwnych przeglądów.
  • #3 15874844
    evolution1
    Poziom 12  
    Firma "Wichary Technic" zastrzegła takie coś w umowie. Jeśli chce mieć kontynuacje gwarancji jestem zmuszony do takiego przeglądu i uważam że cena jest skandalicznie wysoka.
  • #4 15874892
    MkMir
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Można wiedzieć na jaki okres udzielają gwarancji ?

Dodano po 15 [minuty]:

U mnie taki przegląd będzie kosztował chyba 100 pln.
    Mam wtedy gwarancje na funkcjonowanie instalacji jako całości, czyli co by się nie zepsuło to oni naprawiają lub montują zastępcze podzespoły ( dosyć dokładnie jest to opisane w gwarancji)
    Jeszcze nie wiem czy z tego będę korzystał bo na podstawowe podzespoły systemu mam gwarancję producenta, a jakieś tam pierdółki mogę sobie sam naprawić lub dokręcić.
  • #5 15875327
    evolution1
    Poziom 12  
    Gwarancja 60 miesięcy bo instalacja wziętą z dotacją i miasto wymusza na sprzedawcy tak długą gwarancję.
  • #7 15876851
    marcinbbb
    Poziom 26  
    "miasto wymusza na sprzedawcy tak długą gwarancję."
    W sensie w gratisie dostałeś o połowę krótszy okres gwarancyjny do którego musisz dołożyć 1000 PLN.
  • #8 15889088
    evolution1
    Poziom 12  
    Przegląd wykonany za 0,00 pln. Jednak rzetelny marketingowiec owej firmy jest godny polecenia. Przy okazji otrzymałem kilka cennych rad związanych z OZE i odczułem że firmie zależy nie tylko na nowych ale i na obecnych klientach.
  • #9 15889211
    marcinbbb
    Poziom 26  
    "(...) rzetelny marketingowiec owej firmy jest godny polecenia. (...) odczułem że firmie zależy nie tylko na nowych ale i na obecnych klientach." - i to wszystko za 0 PLN i rady OZE

A tak serio? Oni już nie patrzą! ;)
  • #11 18160147
    Pivko76
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    evolution1 napisał:
    Witam, mija rok od uruchomienia inst. fot. i czeka mnie przegląd gwarancyjny. Co serwisant powinien sprawdzić, przemierzyć, obejrzeć? Koszt w firmie w której zakupiłem inst. to 250 zł więc przegląd powinien być rzetelny ale nie wiem ogólnie co tam oglądać? Opiszcie swoje doświadczenia i sugestie ws. Waszych instal.

Witam
    Właśnie jestem w trakcie podpisywania umowy z firmą Wichary. Jak się sprawuje instalacja wykonana przez nich? Jakieś problemy, jak z jakością instalacji?
  • #12 18191430
    evolution1
    Poziom 12  
    Wszystko działa jak należy. Żadnych poprawek.
  • #13 18505254
    Trebor2020
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam. Dzisiaj zostałem zszokowany kosztem przeglądu instalacji fotowoltaicznej. Mijają 2 lata odkąd założyłem instalację i żeby utrzymać gwarancję firmy, która ją założyła, mam zapłacić 1000 zł netto... Przed podpisaniem umowy w symulacjach opłacalności instalacji oczywiście ani słowa na ten temat nie było... W umowie jest zapis o okresowym obowiązkowym przeglądzie, ale jego koszt jest mocnym przegięciem. Można się jakoś bronić przed narzucaniem takich nieuzasadnionych opłat?
  • #15 18507612
    Trebor2020
    Poziom 6  
    Gwarancja firmy daje zapewnienie, że wszystko działa tak jak powinno. Sam tego przecież nie sprawdzę.

Jednorazowy przegląd instalacji obejmuje:

- weryfikację stanu komponentów m.in. inwertera, modułów, przewodów,
    zabezpieczeń elektrycznych;

- weryfikację stanu eksploatacji i elementów zewnętrznych instalacji m.in.
    szczelność poszycia dachowego;

- pomiary elektryczne instalacji m.in. pełne pomiary po stronie prądu
    stałego, zmiennego, rezystancji uziemienia;

- weryfikację poprawności działania oraz danych produkcyjnych;

- aktualizację oprogramowania falownika;

Po wykonanym przeglądzie Inwestor drogą pocztową otrzyma dokumentację i
    wyniki zakresu przeglądu oraz certyfikat wykonania Przeglądu Gwarancyjnego.
  • #16 18507647
    BikeBarian
    Poziom 24  
    Ocena: 122
    W sumie to albo płacisz albo nie przedłużają ci gwarancji "instalatora" (bo ustawowo to są zobowiązani na dwa lata) i pozostaje ci gwarancja producenta na części albo jak cos padnie np w konstrukcji, łączeniach itp to odpłatnie ci to naprawia/poprawia. Pytanie czy jak zrobisz ten przegląd to czy ci przedłużą gwarancje o kolejne 2 lata czy będziesz musiał już co roku to robić ?? Patrząc na te elementy przeglądu co wymieniłeś to cześć możesz samemu zrobić we własnym zakresie a resztę to ci ogarnięty elektryk zrobi. IMHO 1000 zeta bulic za takie cos to w moim przekonaniu zdzierstwo.
  • #17 18507828
    Trebor2020
    Poziom 6  
    1000 zł netto... Przy próbie zakwestionowania wysokości tej opłaty, zostałem poinformowany, że taki koszt został określony przez zarząd i nic nie można z tym zrobić. Płać i płacz... Ciekaw jestem jak to wygląda w innych firmach, czy są takie przeglądy robione i ile kosztują? Ktoś coś wie?
  • #18 18508081
    BikeBarian
    Poziom 24  
    Tam zazwyczaj nie ma co się psuć, brak części ruchomych...to tak jakbyś dostał gwarancje na rozdzielnice elektryczna w domu i po dwóch latach płacić za przegląd żeby ja utrzymać...płacić 1000zl za przedłużenie gwarancji to przesada. Ochronniki będą działać i za 10 lat, jak padnie inwerter to sie pierwszy o tym dowiesz :). Panele i inwerter tez masz pewnie ubezpieczone, razem z konstrukcja. Moze się zdazyc luźne połączenie w złączce ale o tym tez się dowiesz bo instalacja zacznie nieprawidłowo działać. Pomiary elektryczne zrobi ci elektryk za 1/10 tej ceny. IMHO to się w ogle nie opłaca...
  • #19 18508836
    ACCel
    Poziom 22  
    Ocena: 217
    Haha ciekawe jak będzie wyglądać realizacja tej "gwarancji".
    Te opłaty to jest po prostu oszukańczy sposób na zwiększenie marży firmy, ale pewnie było to w warunkach gwarancji. A warunków większość ludzi nie czyta, a szkoda bo jest tam zawsze ogrom absurdów.
    Np w ostatnio czytanej, gwarancja jest nieważna jeżeli panele są brudne, poddane obciążeniom mechanicznym, albo narażone na dym.
  • #20 18509857
    Trebor2020
    Poziom 6  
    Ja akurat warunki czytałem i wiedziałem, że będę musiał zrobić okresowy przegląd. Natomiast zrobiłem błąd, że nie zapytałem ile taki przegląd kosztuje... Nie spodziewałem się, że firma Foton Technik, należaca do dużej grupy Innogy, może mieć takie podejście do klienta... Informacja jest generalnie ukrywana. Mój komentarz z informacją na stronie firmy na Facebooku został zablokowany...
  • #21 18509903
    BikeBarian
    Poziom 24  
    Trebor2020 napisał:
    że będę musiał

A czemu musisz ?? Juz pisaliśmy ze to pic na wodę. Ta ich gwarancja do niczego ci nie potrzebna bo gwarancje na sprzęt masz oddzielna a oni dają gwarancje na montaż...przy braku ruchomych części tam prawie nie ma co się zepsuć. Czy jak zrobisz ten przegląd to na ile ci przedłużą ta gwarancje i czy będziesz musiał co roku takie przeglądy robić ??
  • #22 18509991
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Ja bym zaprosił panów na serwis i zastali by zamkniętą bramę zadzwonili by domofonem, wyszedł bym i powiedział sorry panowie ale wjazd na moją posesje kosztuje 1000 PLN na etapie montażu poinformowałem o tym szefa ekipy więc zawarliśmy umowę ustną. Się nie podoba wyp...
    A tak zupełnie serio firma Foton technik znana jest i po&%*ana jeśli teraz masz zapłacić 1000 PLN w przyszłym roku zapłacisz 1500 PLN bo znaleźli "leszcza na kajak".
  • #23 18510012
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2935
    Sprawa jest prosta. Przy podpisywaniu umowy należy od razu zawrzeć w niej wszystkie konieczne przeglądy i ustalić cenę za całość przedmiotu umowy. Dodatkowo należy zawrzeć kary umowne za niewykonanie w ustalonym terminie przeglądu gwarancyjnego. Takie coś się powszechnie stosuje.
  • #24 18510046
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 750
    Trebor2020 napisał:
    Ja akurat warunki czytałem i wiedziałem, że będę musiał zrobić okresowy przegląd. Natomiast zrobiłem błąd, że nie zapytałem ile taki przegląd kosztuje... Nie spodziewałem się, że firma Foton Technik, należaca do dużej grupy Innogy, może mieć takie podejście do klienta... Informacja jest generalnie ukrywana. Mój komentarz z informacją na stronie firmy na Facebooku został zablokowany...

Zakładam,że umowa jest precyzyjna.Skoro w swojej precyzji nie napisali ile za przegląd, odmów zapłaty.
    I powołaj się na umowę, niech wskażą ile.Za to w umowie jest, że robią przeglądy.To niech robią.
    Błędu nie zrobiłeś nie pytając.Powiedziałby Ci Pan majster,czy ktokolwiek inny: 250zł.A szef na przeglądzie rzekłby:250? To może im chodziło tylko o dojazd.Dawaj 1000.
    Przecież to bzdura.
  • #25 18510144
    abes99
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Idą na całość :D
    Wyceniałem u nich (FT) pod koniec zeszłego roku dwie instalacje:
    - 3,2kWp wyszła średnio ~8k zł/kWp
    - 9,3kWp wyszła średnio ~7k zł/kWp
  • #26 18698732
    Bolo0909
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Trebor2020 napisał:
    Witam. Dzisiaj zostałem zszokowany kosztem przeglądu instalacji fotowoltaicznej. Mijają 2 lata odkąd założyłem instalację i żeby utrzymać gwarancję firmy, która ją założyła, mam zapłacić 1000 zł netto... Przed podpisaniem umowy w symulacjach opłacalności instalacji oczywiście ani słowa na ten temat nie było... W umowie jest zapis o okresowym obowiązkowym przeglądzie, ale jego koszt jest mocnym przegięciem. Można się jakoś bronić przed narzucaniem takich nieuzasadnionych opłat?
    Jest to naciąganie przez firmę, przegląd techniczny na taką instalację robi się co 5lat i sam możesz sobie wybrać firmę serwisową
  • #27 18717282
    wnuki1990
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam , podpisałem trzy dni temu umowę z Foton Technik na panele fotowoltaiczne (ale nie podpisałem jeszcze umowy na montaż i mogę bezpłatnie zrezygnować w ciągu 14 dniu), zszokowały mnie posty Trebor2020. Ja w umowie nie mam nic napisane o jakiś przeglądach cyklicznych tymbardziej płatnych i to z ceną narzuconą przez Wykonawcę. Gwarancja jest 25 lat na produktywność i 10 lat od producenta i w warunkach nie ma mowy o konieczności przeglądów. Jedyną koniecznością przeglądu jest audyt co 3 lata przez certyfikowanego elektryka którego sam umawiam, jak patrzyłem to ceny takiej usługi oscylują w granicach 150 PLN, i jest to warunek który trzeba spełnić do Ubezpieczenia a nie do Gwarancji.
  • #29 18760894
    albert_slask
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    A czy ktoś może konkretnie napisać, jaki jest zakres takiego przeglądu serwisowego? Zerowego i potem kolejnych. Jak mniej więcej czasowo to powinno zająć?
  • #30 18762071
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2935
    albert_slask napisał:
    A czy ktoś może konkretnie napisać, jaki jest zakres takiego przeglądu serwisowego? Zerowego i potem kolejnych. Jak mniej więcej czasowo to powinno zająć?

Warto takie rzeczy jak płatne przeglądy ustalać przed podpisaniem umowy i najlepiej to szczegółowo zawrzeć w umowie - łącznie z ew. opłatą, aby potem nie było niejasności.
    Z drugiej zaś strony, jak w umowie i gwarancji (jak ktoś wyżej pisał) nie ma wymogu, aby dla zachowania gwarancji n-letniej trzeba było robić przeglądy to nie ma możliwości, aby później mógł się ktoś ich domagać.

Dodano po 3 [minuty]:

Trebor2020 napisał:

Został zablokowany, gdyż dla firmy krzak jest to niewygodna informacja, która może rzutować na zmniejszenie liczby klientów, którzy się nabiorą, na ich "tanią" ofertę.
    Każda normalna firma szczegółowo poda dokładne terminy przeglądów instalacji wraz z ceną, albo poda całkowity koszt instalacji wraz z kompletem okresowych przeglądów, albo od razu przy zakupie w cenie jest już wkalkulowany koszt wszelkich koniecznych przeglądów.
    W przypadku firm typu krzak, takie informacje się skrzętnie ukrywa, aby potem załatwić klienta finansowo.:)

Dodano po 8 [minuty]:

BikeBarian napisał:
    Trebor2020 napisał:
    że będę musiał

A czemu musisz ?? Juz pisaliśmy ze to pic na wodę. Ta ich gwarancja do niczego ci nie potrzebna bo gwarancje na sprzęt masz oddzielna a oni dają gwarancje na montaż...

Niby dlaczego oddzielną? Gdybym był firmą Krzak S.A. to nie dawałbym oddzielnej gwarancji na sprzęt, ale jedną na całość. Nie ma takiego zakazu, bowiem gwarancji na sprzęt może udzielić producent/dystrybutor/sprzedawca/monter - każdy, gdyż prawo tego nie określa. Jednak gwarancja musi być dana na piśmie - inaczej nie ma prawnej racji bytu. W gwarancji można określić co jej podlega i na jakich warunkach - o ile nie są sprzeczne z prawem. Zatem spokojnie można wpisać, że "...pod warunkiem corocznych, odpłatnych przeglądów udziela się 30 lat gwarancji". Natomiast potem każdego roku kasować za przegląd obowiązkowy 500 zł.
    Nie ma obowiązku dawania osobnej gwarancji na sprzęt a osobnej na usługę montażu.
    Jak sam sobie kupisz urządzenia i zlecisz montaż firmie to wtedy będziesz miał dwie gwarancje. Jedną od sprzedawcy, gdzie zakupiłeś graty a drugą od montażysty.
    Ponieważ zwykle firma wystawia jeden rachunek za całość tematu związanego z dostawą i montażem instalacji PV, więc nie masz osobnej gwarancji na sprzęt. Bo jak chcesz to reklamować u producenta nie mając od niego dowodu zakupu? Taki dowód - fakturę ma tylko firma, która ci instalowała PV.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie przeglądów gwarancyjnych instalacji fotowoltaicznych, ich kosztów oraz zakresu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z przeglądami, które w niektórych firmach wynoszą od 250 zł do 2000 zł. Wiele osób wyrażało obawy co do zasadności takich opłat, wskazując, że instalacje fotowoltaiczne nie mają ruchomych części, co minimalizuje ryzyko awarii. Wskazano na różnice w gwarancjach, gdzie niektóre firmy wymagają przeglądów co roku, a inne oferują dłuższe okresy gwarancyjne bez dodatkowych kosztów. Użytkownicy podkreślali znaczenie dokładnego zapoznania się z warunkami umowy przed jej podpisaniem oraz możliwość samodzielnego przeprowadzania niektórych pomiarów. Wskazano również na konieczność przeglądów co pięć lat zgodnie z polskim prawem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA