Zawsze latwiej taki woltomierz sobie kupic lub zlozyc z kitu. Nie ma zabawy z plytka itd a i wcale drozej nie wychodzi. Jak chcesz prosty woltomierz to poszukaj pdf`a od tego ICL`a i tam jest typowa bardzo prosta aplikacja tego ukladu
Heh jak bym miał składać sam taką płytke to za sam marker do robienia ścieżek bym dał 17zł. a kompletna płytka z kosztami wysyłki na avt.pl kosztuje 19.90zł. także nie ma o czym młówić.......
Idź do sklepu i masz wybór: wyswietlacz LED, lcd i kilka rodzajów ukłądów: icl7107, icl 7106, c 520, a2020, ca3162 i pewnie kilka innych też się znajdzie.
Poza tym całkiem NOWY temat tu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic323898.html
Konkretnie to chodziło mi o woltomierz, który nie miał być zintegrowany z zasilaczem lecz miał na bierząco badać stan akumulatora w moim aucie(tak jak to ma miejsce w kondensatorach leprzej klasy), poniewarz mam dosyć powarznie zaawansobany sprzęt audio i kilkakrotnie rozładowałem w ten sposób akumulator.
Dzieki za wszelką pomoc i nakierowanie na odp. trop...
Dyskusja dotyczy budowy prostego woltomierza z wyświetlaczem siedmiosegmentowym, który miałby na bieżąco monitorować stan akumulatora samochodowego. Zaproponowano kilka rozwiązań: pobranie gotowego schematu z serwisu elektroda.net, wykorzystanie popularnych układów scalonych do pomiaru napięcia, takich jak ICL7107, ICL7106, C520, A2020 czy CA3162, oraz zakup gotowego zestawu (kitu) do samodzielnego montażu. Zwrócono uwagę, że samodzielne wykonanie płytki drukowanej może być droższe niż zakup gotowego modułu. Wskazano również na możliwość zastosowania układu odłączającego akumulator w przypadku jego nadmiernego rozładowania. Podkreślono, że prosty woltomierz można zbudować na bazie typowych aplikacji układów ICL, a także zasugerowano przeszukanie forów i stron z gotowymi projektami i kitami elektronicznymi. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.