logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - Niskie napięcie ładowania na wolnych obrotach, co sprawdzić?

kiper 06 Lip 2005 14:00 2031 20
  • #1 1633182
    kiper
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    panowie kto pomoże
    mam problem z napieciem w maluchu po zmierzeniu na wolnych obrotach bez obciązenia światłami itp, wyszło 12,70 v, wydaje mi sie ze to troche mało ,a jak włącze swiatła to spada do 12,40/12,30 v to normalne ?
    wymieniłem regulator , szczotki, ,
    jak dodam gazu to napiecie wzrasta do 13,40 / 13,50 max bez swaiteł

a jak na wolnych np włacze swiatła to na desce kontrolka swiaci i lekko drga swiatło nie wiem jak to napisać ale w " takt silnika" a raczej obrotów
    pomożecie?
  • #2 1633248
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Sprawdź masy i połączenia
  • #3 1633251
    kiper
    Poziom 15  
    fajnie a gdzie te masy szukać , wiem ze jedna ta duza od silnika a reszte?
  • #4 1633267
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Najprawdopodobniej uszkodzona jest dioda w alternatorze.

Zakładam że masz alternator bo prądnica na wolnych nie ładuje nigdy.tylko napisz czy polski czy Magneti Marelli.
  • #5 1633272
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Akumulator-karoseria to druga. Połączenia przy alternatorze. Aha nie napisałeś czy masz alternator czy prądnice?
  • #6 1633464
    kiper
    Poziom 15  
    mam alternator , polski od nowści, a jakiediody dać bo słyszałem ze mozna dac zamiast tych małych czarnych jakieś wieksze zeby sie niepaliły często, a i czy alternatorze musi byc przykcony ten mały kondensatorek i do czego on jest tak wogole
  • Pomocny post
    #7 1633489
    Tomek665
    Poziom 28  
    Te orginalne mają 1A 50V można dać 2A większych nie ma sensu. Tylko nie daj czasem na większe napięcie bo będzie na nich większy spadek.Diody główne tylko orginalne (kupisz wszędzie)

Ten mały kondensatorek jest przeciw zakłuceniowy (odbiór radiowy) dla ładowania nie gra roli, ale powinien być.
  • #8 1633918
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    sprawdz napięcie bezpośrednio na alternatorze plus miernika na śrubę M6 gdzie kabel minus na obudowę .na obrotach musi być ok 14.5 V jak nie ma a pasek ok to jest uszk alternator.Jak jest napięcie to masa silnika ,masa przy aku, lub najczęściej wymień kabel z alternatora do rozrusznika załóż nowe oczka.minimalne napiecie na baterii na obrotach to 13.6 ale optymalnie z doświadczenia wiem że best jest powyżej 14v max 14.6

Pozdrawiam
  • #9 1637487
    kiper
    Poziom 15  
    panowie, na regulatorze mam 12v na tym zółtym i zielonym przewodzie na normalnych obrotach , na śróbie m6 i masie równe 13v , co wy na to a wszystko wymieniłem, regulator nowy , diody na nowe wieksze 2A ,
    pomozecie?
  • #10 1637513
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Sprawdz diody w prostowniku. Wygląda że jedna gałąź może być uszkodzona.
  • #11 1637539
    Tomek665
    Poziom 28  
    Masz na zółtym i zielonym przewodzie masz 12V ???? - to nie dobrze.
    Na tym ze skośnym konektorem ok ale na tym z prostym konektorem może być max około 1 V albo tylko kilka volt jak ładowanie osiągnie 14.5V (na wysokoch obrotach). Jeśli tak to regulator do wymiany.
  • #12 1637709
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Tak jak koledzy napisali: najpierw masy: silnik - karoseria i karoseria - akumulator (sprawdź klemy). Następnie główne zasilanie dodatnie: altek - rozrusznik i rozrusznik aku (tez sprawdx klemę). Jak czyszczenie i i dokręcenie nie da efektu, to sprawdź regler. Może jest walniety od nowości. I zrób jeszcze jedną rzecz: zdejmij i przeczyść złącza deski rozdzielczej ( dostępne od strony bagażnika: zdejmij, styki na desce i we wtyczkach przeczyść delikatnie drobnym papierem i popsikaj jakimś kontaktem). A i obudowa regulatora napięcia powinien być dobrze połączony z masą pojazdy. Maluch to magiczne auto... :D
  • #13 1637719
    kiper
    Poziom 15  
    co to jest gałąź , i jaki przeplot , a i pytanie ten zielony ma być na "górze " szczotek a zółty do tych 3 pozostałych razem ?
    regulator kurcze nowy dałem
  • #14 1637793
    Tomek665
    Poziom 28  
    nie pamiętam teraz kolorów ale ten co ma złącze pod kątem 90 stopni (chyba żółty)idzie do tych trzech razem a ten prosty(zielony ?)do pojedynczego złązca szczotki (w głębi)
    Zrób taki test: podczas pracy podaj masę na zielony powinno napięcie ładowania wzrosnąć jeśli tak będzie to na 100 % że regulator leży.
  • #15 1638644
    staszekk7
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Witam
    Wszyscy piszą o diodach regulatorze a przyczyna może leżeć po stronie uzwojenia stojana lub wirnika to też należało by sprawdzić
  • #16 1638678
    kiper
    Poziom 15  
    panowie a jak sprawdzic uzwojenia i stojan , bo stojan mozna zmierzyc na omomierzu jak cie wyjmie szczotki i przyłożycz i ile mam mieć ?
    a te druty co ida od uzwojeń do diud 3 szt to jak mierzyc i czym i ile mają mieć ?
  • #17 1638991
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ja podejrzewam u ciebie przebicie w uzwojeniu wirnika. Za duży prąd wzbudzenia rozwala ci diody pomocnicze i regulatory. Poproś kogoś kto ma malucha żeby pozwolił ci zmierzyć opór na szczotkach albo bezpośrednio na pierścieniach wirnika i porównaj u siebie (bo nie pamietam ile ma być Ω)Jak bedzie zdecydowanie mniej-wirnik nie do uratowania.
    Uzwojenia stojana odpuść sobie bo tam jest ok. Gdyby tam było przebicie zlbo zwarcie to nie padłyby małe diody i dwa regulatory nap. (ten nowy chyba też się sfajczył o czym świadczy jednakowe napięcie na obu jego przewodach).
  • #18 1639053
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Podkrec wolne obroty tak zeby kontrolka ladowania na rozgrzanym silniku gasla jak chodzi na wolnych obrotach
  • #19 1639783
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    witam
    Jeśli padają diody wzbudzenia to kolega wyżej dobrze zauważył zwarcie na wirniku.Jak przyłożysz plus i minus do pirścieni to prąd max 4 amp.Wcześniej nie pisałeś czy te diody się paliły.miałem u siebie w warsztacie już takie alternatory które pomiarowo wszystkie były ok a napięcia nie dawały,trzeba było po kolei wymieniać podzespoły od najtańszego do najdroższego,no taki urok auto.W warsztacie o tyle łatwo że są części na półce a ty musisz latać do sklepu no ale chyba nie ma rady na tylu chłopa co ci doradza to ten kaszlak teoretycznie już powinien śmigać.Powodzenia i daj znać jak efekty
  • #20 1640239
    kiper
    Poziom 15  
    mam jeszce pytanko bo znajomi miporadził zeby sprawdzić regulator i diody i czy alternator sprawny to trzeba + z tej śruby m6 podłączyć do jednego wyjścia ze szczotek i wtedy zmierzyc ile daje z masą , oczywiscie odłączajac regulator, dobrze kombinuje ?
  • #21 1640709
    staszekk7
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Wten sposób sprawdzisz, diody prostownicze, uzwojenie stojana i wirnika oczywiście jeśl będzie ładował , ale nie sprawdzisz regulatora ani diód wzbudzania i ten sposób sprawdzania jest niebespieczny można spalic uzwojenie wirnika lub zrobić duże zwarcie bo ten przewód podłączony pod M6 nie jest zabezpieczony bezpiecznikiem dlatego trzeba bardzo uwazać

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskiego napięcia ładowania w Fiacie 126p (Maluch) na wolnych obrotach, gdzie bez obciążenia napięcie wynosi około 12,7 V, a przy włączonych światłach spada do 12,3-12,4 V. Po dodaniu gazu napięcie wzrasta do około 13,4-13,5 V. Wymieniono regulator napięcia i szczotki, zastosowano większe diody 2A zamiast oryginalnych 1A 50V, co nie przyniosło poprawy. Zalecane jest sprawdzenie mas (silnik-karoseria, karoseria-akumulator), połączeń elektrycznych, zwłaszcza przewodu z alternatora do rozrusznika oraz styków na desce rozdzielczej. Napięcie ładowania na śrubie M6 alternatora powinno wynosić około 14,5 V na obrotach, a minimalne napięcie na baterii podczas pracy to 13,6 V. Podejrzewa się uszkodzenie diod prostowniczych lub regulatora, a także możliwe przebicie w uzwojeniu wirnika, które może powodować nadmierny prąd wzbudzenia i uszkodzenia elementów. Testy obejmują pomiar oporu uzwojeń wirnika i stojana, sprawdzenie poprawności podłączenia przewodów regulatora (zielony i żółty) oraz test podania masy na zielony przewód w celu weryfikacji regulatora. Zaleca się ostrożność przy testach bez regulatora, aby nie uszkodzić uzwojenia wirnika. Kondensator w alternatorze pełni funkcję przeciwzakłóceniową dla odbioru radiowego i powinien być podłączony. Wskazane jest również podkręcenie wolnych obrotów tak, aby kontrolka ładowania gasła na rozgrzanym silniku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA