logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos 1,4 LPG, problemy z obrotami na biegu jałowym

Andrew65 30 Kwi 2005 19:24 11159 13
REKLAMA
  • #1 1451032
    Andrew65
    Poziom 2  
    Załozyłem rok temu gaz i teraz zaczęły się problemy z obrotami na biegu jałowym. Obroty sa nierówne i skaczą do 2500-3000 bez jakiegokolwiek powodu. Czyszczenie, nastepnie wymiana silnika krokowego nic nie dała. Reset komputera również, sytuacja sie powtarza. Ponadto zaczęło sie szarpanie silnika na benzynie jeżeli silnik jest zimny. Wydałem na mechaników troche forsy i niestety nic sie nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #2 1451060
    dunqa
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Ciezko jedznoznacznie stwierdzic co moze byc przyczyna nierownych obrotow, ale sprobuj pobawic sie przy sadzie lambda.
  • REKLAMA
  • #3 1451162
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    dunqa napisał:
    Ciezko jednoznacznie stwierdzic co moze byc przyczyna nierownych obrotow, ale sprobuj pobawic się przy sondzie lambda.

Też stawiam na Lambdę.
  • #4 1451971
    Andrew65
    Poziom 2  
    Odczyt na komputerze (w czasie pracy silnika na gazie) wskazuje pradidłową pracę sondy.
  • REKLAMA
  • #5 1452483
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Czy ta "bujawka" obrotów występuje tylko na benzynie, czy na LPG też?
    Może być problem z "lewym "powietrzem.
  • #6 1453157
    Andrew65
    Poziom 2  
    Na gazie, ale jak wyłącze gaz to obroty nie spadaja pomimo, że silnik pracuje na benzynie. Poza tym jak jest zimny silnik to na benzynie strasznie szarpie.
  • #7 1453191
    Tomasz1023
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Było na ten temat dużo postów-wystarczy uzyć szukajki;)
    Napewno wyczyśc przepustnice i krokowy jeszcze raz- ten od gazu tez jak masz!Posprawdzaj podcisnienia!
    Co do sondy to ona NIE MA nic wspólnego z obrotami!!!
  • #8 1453276
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    No właśnie że sonda ma sporo wspólnego z obrotami biegu jałowego. Niemożliwe? Podepnij emulator sondy do auta i ustaw go na bogatą mieszankę. Jak tylko silnik sie nagrzeje i wejdzie w tryb pracy ze sprzężeniem (regulacja sondą lambda) to po jakiejś chwili zacznie nierówno pracować a obroty zaczna sie coraz bardziej podnosić (zmniejszona ilosć paliwa) aż silnik zgaśnie(albo i nie) - podobny efekt do tego z gaźnikowego układu kiedy brakuje paliwa.

Ostatnio w lanosie którym jeżdżę zaobserwowałem też ten sam objaw tylko że ja mam 1.5 16V ale objawy są identyczne - auto nie posiada instalki gazu.

Co do diagnostyki to trzeba by podłaczyć laptopa do ECU i wyskoczyć na przejażdżjkę a podczas pomiarów kontrolować wskazanie czasu pracy wtryskiwaczy i stosunek powietrza do paliwa.

Ja narazie podejrzewam albo czujnik MAP albo właśnie nieszczelnosci w dolocie.
  • #9 1453541
    teiler
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    ja też stawiam na czujnik podciśnienia , tzw. MAP nasz zaopatrzeniowiec dostarcza nam takie nówki za 100 zł , stawiam na to 99,9% jak będziesz go potrzebował to ci go wyśle bez zarobku pozdrawiam Klaudiusz tel 506 918 131
  • REKLAMA
  • #10 1453581
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1098
    najprawdopodobniejszą przyczyną jes nieszczelność pomiędzy głowicą a przepustnicą, czyli układ obejściowy przepustnicy,serwo układu hamulcowego.z miejsca gdzie lest nieszczelność powinien być słyszalny charakterystyczny syk, przy lokalizacji nieszczelności można sobie równiez pomóc samostartem. Sondę lambda możesz łatwo sprawdzić rozłanczając ją silnik przejdzie w tryb mapowania sondy co w normalnych warunkach skutkuje lekkim podwyższeniem obrotów i wzbogaceniem mieszanki. Wtrybie tym obroty powinny być stabilne. oczywiście zaświeci się kontrolka awarii, ale po ponownym podłączeniu wszystko wróci do normy.
  • #11 1496744
    neig555
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    po odłączeniu sondy lub zwarciu do masy jest dalej tosamo a czujni podciśnienia ma wskazania w normie (40-60) tylko odczyt na sondzie zmienia się cyklicznie od 70mV do800mV a miałem wcześniej około 100mV (LPG)
  • #12 1497833
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    Nie mogę pojąć, że na forum wciąż trzeba się wyzywać i pisać pierdoły - przecież to nie jest zgaduj-zgadula tylko pomoc techniczna!

Zacznij od tego, że na benzynie silnik MUSI chodzić bez zarzutu. Reset kompa od motoru (rozłączenie na 15 min akumulatora) przywróci ustawy fabryczne.
    Jeśli nie pomaga trzeba znaleźć czujnik temperatury silnika, on powoduje sztuczne podwyższanie obrotów.

Jeśli miała by to być sonda (a nie śpieszno mi z takim werdyktem) to tylko analizator spalin to wykaże.

Może najpierw byś opisał jaka instalka gazowa, reduktor i typ silnika? (Bo przecież wiele usterek jest typowych)...
  • #13 1702245
    zelusos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja miałem podobny problem. Wiele warsztatów, mecherów, każdy inna opinia. Jak się okazało puściła uszczelka pod kolektorem. Roboty na 4 godziny ale skutek jest.
  • #14 7372031
    hycik
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Witam,
    mam problem, a właściwie chodzi o to, że na gazie obroty są za niskie i auto gaśnie, natomiast na benzynie są za wysokie (ponad 2000) na luzie. Czasami też włącza się kontrolka ,,check".
    Co to może być??

Autko z silnikiem 1,6 16V
    i z instalacją gazową

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodzie Daewoo Lanos 1.4 z instalacją LPG pojawiły się problemy z nierównymi obrotami biegu jałowego, które skaczą do 2500-3000 obr./min bez wyraźnej przyczyny. Czyszczenie przepustnicy, wymiana silnika krokowego oraz reset komputera sterującego nie przyniosły poprawy. Objawy obejmują także szarpanie silnika na benzynie przy zimnym silniku. Dyskusja wskazuje na kilka potencjalnych przyczyn: nieszczelności w układzie dolotowym (między głowicą a przepustnicą, obejście przepustnicy, serwo hamulcowe), problemy z czujnikiem podciśnienia (MAP), a także rolę sondy lambda w regulacji obrotów biegu jałowego. Testy odłączenia sondy lambda sugerują, że obroty powinny być stabilne w trybie awaryjnym, co pomaga w diagnozie. Zalecane jest sprawdzenie szczelności układu dolotowego, czyszczenie przepustnicy i silnika krokowego, kontrola podciśnienia oraz diagnostyka komputerowa ECU z analizą czasu pracy wtryskiwaczy i stosunku powietrza do paliwa. W jednym przypadku podobne objawy spowodowała uszczelka pod kolektorem. Warto również zweryfikować czujnik temperatury silnika, który może powodować sztuczne podwyższanie obrotów. W dyskusji pojawiły się także uwagi, że sonda lambda ma wpływ na obroty biegu jałowego, a jej symulacja bogatej mieszanki może powodować niestabilną pracę silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA