logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz Zemler 1400W - zwarcie wirnika po upadku, brak oporu, głośna praca

ciapus4 06 Lip 2005 17:44 2042 4
  • #1 1633840
    ciapus4
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    witam

Zaliczył mi spad odkurzacz odpaliłem go i zacza głośno pracować ,poczym wyskoczyły bezpieczniki ponowiłem próbe ,ale korki nadal wyskakują ,rozkreciłem go komutator był cały czarny ,szczotki sa długie miernikiem go zbadalem i niema wogóle żadnego oporu na wirniki tak jak by miał zwarci wirnik kreci sie lekko ,kondensator wygląda na dobry nie jest spuchniety ,przewody maja ciagłosc ,co może to byc za przyczyna .

pomocy

pozdro ;-)
  • #2 1633853
    Klaudiusz
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam
    Rezystancja wirnika jest bliska zeru więc miernikiem zwarcia nie znajdziesz, czrny komutator nie oznacza jeszcze że jest spalony pozatym by nie wywalało zabezpieczeń w domu tylko by się kopciło z wirnika i było by widać po uzwojeniach wirnika sprawdź kondensator przeciwzakłóceniowy oraz jeżeli jest zwijarka do kabla to rozwiń kabel do końca i tam poszukaj uszkodzenia najczęściej zwarcie robią metalowe pierścienie alb o sam kabel.
    Pozdrawiam
  • #3 1633873
    ciapus4
    Poziom 19  
    tak jak piszesz rzeczywiscie jest tam gdzie zwijarka kabelek ktory przez nia idzie i to mnie zastanawialo dlaczego on tam jest jak bede w domciu to sprawdze

dzieki
    pozdro
  • #4 1638567
    ciapus4
    Poziom 19  
    Witam

niestety kabel dobry podlaczylem silnik na krotko i wywala bezpieczniki ;-
    (((

co silnik R.I.P.

pozdro
  • #5 1983530
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    ciapus4 napisał:
    Witam

niestety kabel dobry podlaczylem silnik na krotko i wywala bezpieczniki ;-
    (((

co silnik R.I.P.

pozdro

ja mam podobny problem
    jak podłącze silnik na krótko to na chwile startuje poczym wywala bezpieczniki( nie wspomne o iskrach na szczotkach)
    jak sprawdzić co ma zwarcie

pozd
REKLAMA