logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Emulator zmieniarki VW Beta V DIY - brak komunikacji

Dave24 27 Sie 2016 09:14 3672 2
REKLAMA
  • #1 15894450
    Dave24
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Otóż mam pewien problem, z którym nie umiem sobie poradzić. Zmajstrowałem sobie ostatnio emulator według tego schematu:
    Projekt pochodzi stąd: Link
    Atmegę 8 zaprogramowałem za pomocą USBasp programem MkAvrCalculator. Fusebity ustawiłem na wewnętrzny zegar 8MHz. Programowanie przebiegło bez żadnego problemu. Podłączyłem całość do radia według tego schematu złącz:
    Lecz tu mam problem. Nie mogę się przełączyć na zmieniarkę, radio na wyświetlaczu cały czas pokazuje komunikat: "NO CD CHANGER", nie widzi tego mojego emulatora :| Co może być nie tak :?: :?: :?:
    Atmega raczej jest zaprogramowana dobrze, po podłączeniu do wyjścia napięcia z radia przez 7805 na Atmedze jest napięcie 4,96V, czyli chyba wszystko tak jak powinno być. Kondensator C1 220nF zastosowałem polipropylenowy.
    Przekopałem praktycznie cały internet i nic konkretnego nie mogę znaleźć, znalazłem artykuły na forum VW, w których niektórzy twierdzą, że po dołożeniu zmieniarki trzeba przeprogramować radio VAG-iem, lecz inni piszą, że nie jest to konieczne. Link oraz Link

Pozdrawiam

PS. Jedyny temat jaki znalazłem z problemem podobnym do mojego to ten: Link
    lecz niestety nijak mi on nie pomaga :|
  • REKLAMA
  • #2 16341323
    Dave24
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Temat nadal aktualny, naprawdę przez pół roku nikt nie potrafi mi pomóc? :cry:
  • #3 18353690
    Eman 1987
    Poziom 1  
    Witaj.
    Właśnie się dziś z podobnym tematem mierzyłem, a dokładnie mam radio gamma 5 w Golfie IV i podłączyłem zmieniarkę i wyskakiwał taki sam komunikat jak Panu.
    U mnie okazało się ze nie miało masy, a jeszcze przy okazji udało mi się zrobić pełne podświetlenie w zmieniarce, a wcześniej świeciło sześć czerwonych punktów ( a żeby świeciło do podłączamy małego wyjścia dwu pinowego - lewy pin bialy kabelek do kostki z maczniacza do +12v po załączeniu).
    Dodaję załącznik/ plik.
REKLAMA