logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja nowego kotła Defro Optima Komfort Plus 20 kW - średnice rur Cu 28mm

87marko 30 Sie 2016 10:59 1764 7
REKLAMA
  • #1 15900507
    87marko
    Poziom 2  
    Witam, chciałbym zadać kilka pytań na temat instalacji CO jaką przyszło mi nico przerobić. Instalacja istnieje jakieś 20 lat. Na początku działała w systemie grawitacyjnym, później dodano pompę obiegową. W tej chwili nie ma bojlera, zaworu mieszającego ani zaworu różnicowego. Przeróbki wymusza konieczność instalacji nowego kotła. Zamieszczam schemat tego co chciałbym zrobić. Wszystko otoczone szarą linia jeszcze nie istnieje.

Instalacja nowego kotła Defro Optima Komfort Plus 20 kW - średnice rur Cu 28mm

Głównie chodzi mi o średnice rur. Wszystko co chce zrobić w Cu 28mm było to tej pory ocynkowaną rurą 5/4 cala. Zależałoby mi, żeby cała instalacja była miedziana. Nie mam pojęcia jakiej mocy stary kocioł. Nowy to Defro Optima Komfort Plus 20 kW. Inne rury są miedziane, stopniowo zmniejszają się do 15mm przy grzejnikach. Króćce przy kotle mają 6/4 cala. Nie wiem czy lepiej od razu zredukować do 28mm czy pociągnąć większym przekrojem do rozgałęzienia? Chciałem zamontować zawór mieszający czterodrożny ale nie mam osobnej rury łączącej kocioł z naczyniem przelewowym więc zawór mieszający jest trójdrożny i właściwie chroni tylko powrót kotła. Proszę o opinie na temat przeróbek.
  • REKLAMA
  • #2 15900717
    Sono2020
    Poziom 20  
    Ocena: 146
    Odnośnie przeróbek zaczynał bym od zrobienie audytu strat ceiplnych budynku bo dobrałeś sobie kocioł 20kW a jaki masz budynek jak ocieplony nic nie piszesz, zapewne kocioł przewymiarowany.
    Rura do naczynia przelewowego powinna odchodzić od kotła prosto na naczynie i min 1" czyli przed zaworem mieszającym.
    Ogólnie za mało informacji żeby coś więcej o wymiarowaniu rur powiedzieć.
    zacznij od lektury
    http://cieplowlasciwie.pl/
  • REKLAMA
  • #3 15900767
    87marko
    Poziom 2  
    O rurze do naczynia przelewowego wiem, z tym że nie mam jak jej w tej chwili wykonać i tej chwili pion będzie ją zastępował jak było to do tej pory. Pod podanym przez Sono2020 linikiem wyszło, że kocioł w moim domu powinien mieć moc 21kW. Mam powierzchnie około 160 m2, którą ogrzewam, niedocieplone poddasze użytkowe i częściowo stare okna. Do tego piwnica niedocieplona. Straty ciepła są niestety dość duże. Oczywiście będę się starał z czasem docieplać dom z każdej możliwej strony ale na dzień dzisiejszy myślę, że mniejszy kocioł nie wydoła.
  • REKLAMA
  • #4 15934766
    Sono2020
    Poziom 20  
    Ocena: 146
    Jeżeli tak ci wyszło to jest w miarę OK podaj link do wyników jak możesz.
    Co do średnic to dalej za dużo nie wiadomo podaj więcej danych ile kaloryferów jak to dokładnie wygląda teraz jakiej mocy końcowe kaloryfery itp.
    Najlepiej żebyś to w miarę jak najdokładniej rozrysował
  • REKLAMA
  • #5 15934794
    87marko
    Poziom 2  
    Wracam do tematu już po sporych zmianach. Zrezygnowałem z samodzielnej instalacji kotła. skończyło się na tym, że przyjechała firma i załatwiła sprawę za mnie. Czy jest do końca poprawnie to zrobione nie wiem. Wrzucam kilka fotek i proszę o ocenę.
    Instalacja nowego kotła Defro Optima Komfort Plus 20 kW - średnice rur Cu 28mm Instalacja nowego kotła Defro Optima Komfort Plus 20 kW - średnice rur Cu 28mm Instalacja nowego kotła Defro Optima Komfort Plus 20 kW - średnice rur Cu 28mm Instalacja nowego kotła Defro Optima Komfort Plus 20 kW - średnice rur Cu 28mm Instalacja nowego kotła Defro Optima Komfort Plus 20 kW - średnice rur Cu 28mm

Zastanawiam się dołożeniem naczynia przeponowego do bojlera bo jego podłączenie do instalacji wodociągowej wziąłem na siebie.
  • #6 15934976
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    87marko napisał:
    (...) Zastanawiam się dołożeniem naczynia przeponowego do bojlera bo jego podłączenie do instalacji wodociągowej wziąłem na siebie.

Tak, montaż naczynia to wręcz wymóg.
    Na drugim zdjęciu jest zawór "niedomknięty", to takie podmieszanie w wersji gratis?
  • #7 15936434
    87marko
    Poziom 2  
    Tak, to jest dokładnie zawór mieszający w wersji ekonomicznej :). Pan mgr inż. który mi to planował dziwnie na mnie patrzył, kiedy usłyszał że chce coś takiego. On nie miał zamiaru mi wstawiać nic do ochrony powrotu. Wstępnie miał to być zawór trójdrożny ale skończyło się na czymś takim. Niech mi ktoś jeszcze powie czy warto wstawić jakiś odpowietrznik na bojlerze. A jeżeli tak to gdzie dokładnie. Zastanawiam się również nad kontrolowaniem temperatury w bojlerze. Nie mam pompy c.w.u i pomyślałem o zastąpieniu jej głowicą termoelektryczną 230V (a pomysł wziąłem z tego wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2184730.html). Odcinałaby ona zasilanie bojlera i utrzymywała temperaturę wody w jakimś tam przedziale. Problem jest tylko ze sterowaniem ale jakoś to rozwiąże.
  • #8 15936508
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    87marko napisał:
    (...) Niech mi ktoś jeszcze powie czy warto wstawić jakiś odpowietrznik na bojlerze. A jeżeli tak to gdzie dokładnie. Zastanawiam się również nad kontrolowaniem temperatury w bojlerze. Nie mam pompy c.w.u i pomyślałem o zastąpieniu jej głowicą termoelektryczną 230V (...)

Na trzecim zdjęciu widać, że przyłącze wody kotłowej do bojlera jest zrobione z odpowiednimi "spadami" i ewentualne powietrze pójdzie w CO.

Do kontroli temperatury w bojlerze należy podejść z odwrotnego końca.
    Ja preferuję i zawsze montuję na zasobnikach zawory termostatyczne cwu. Nazywam je zaworami "antyoparzeniowymi". Za około 200 zł można kupić porządny zawór.
    A tak na marginesie - dlaczego nie zamontujesz pompy cwu?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat instalacji nowego kotła Defro Optima Komfort Plus 20 kW w istniejącej instalacji CO, która ma około 20 lat. Użytkownik planuje wymianę rur na miedziane o średnicy 28 mm, jednak zastanawia się nad optymalnym wymiarem rur oraz koniecznością montażu zaworu mieszającego i naczynia przeponowego. W odpowiedziach zwrócono uwagę na audyt strat ciepła w budynku oraz na znaczenie odpowiednich średnic rur w kontekście wydajności systemu. Użytkownik zrezygnował z samodzielnej instalacji na rzecz profesjonalnej firmy, która przeprowadziła montaż. Pojawiły się również pytania dotyczące kontroli temperatury w bojlerze oraz zastosowania zaworów termostatycznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA