logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozszerzyć obraz w poziomie na monitorze Super VGA EM-1428?

DoubleKey 07 Lip 2005 10:35 2078 2
  • #1 1635514
    DoubleKey
    Poziom 11  
    Witam!

Posiadam monitor 14 cali Super VGA EM-1428. Niestety wyposażono go tylko w regulacje jasności, kontrastu, oraz szerokości obrazu w pionie oraz położenia obrazu w poziomie. Chodzi o to, jak zrobić, aby rozszerzyć obraz w poziomie, ponieważ po bokach pozostają puste miejsca o szerokości około 2,5 cm każdy. Próbowałem kręcić różnymi potencjometrami na monitorze, jednak bez rezultatu. Nie próbowałem wszystkich, gdyż nie wiedziałem do czego służą.
    Może ktoś z grupowiczów wie jak rozszerzyć obraz w tego typu monitorze.
    Jeśli ktoś miałby schemat tego monitora byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam!
  • #2 1635994
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6873
    jest to starszy typ monitorka
    - zrobiło się samo
    - czy zmieniłeś rozdzielczość na karcie grafiki

jako Hot tam stoi q605 :2S?4123 / C4769
    - masz albo zaniżone napięcie zasilania +B
    zasilacz jest na scalaku 3842

- albo pojemnośc w kolektorze Hota straciła wartośc ( parę nF/1,6kV chyba był 1500pF/1,6kV)
  • #3 1637925
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    duzo tych albo
    ten monitor jest "za waski" bo tak mial pracowac - dopiero kiedy stanialy 15" monitory 14" chcac istniec dalej musialy rozszerzyc pole na ktorym byl wyswietlany obraz
    najprosciej bedzie ci to zrobic krecac rdzeniem cewki sprzegajacej EW
    nie radze grzebac przy EHT (pojemnosc w kolektorze HOT'a) - przy 27khz i takich kondensatorach jego wartosc przekroczy 30kV, a tego producent nie przewidzial
    napiecie b+ zmienia sie wraz z czestotliwoscia odchylania poziomego, ponadto od jego wartosci sa zalezne tez inne napiecia generowane dodatkowo przez trafopowielacz - to pewnie najkrotsza droga do ubicia tego zabytku do konca
REKLAMA