Witam. Potwierdzam, że 8500LM niby jest zablokowana, ale łatwo można ją "odblokować". W moim przypadku wystarczyło na kartę załadować standardową Automapę v6.20 dla WindowsCE 5 lub 6 [trochę stara ale taką akurat miałem]. Musiałem przekopiować na partycję z WindowsCE plik ameustarter_back_mio_spirit_7500_w_uninst.bmp [na chomikuj znalazłem taki do 7500LM o rozdzielczości 480x272. Przerobiłem go w paincie na rozdzielczość 800x480 i już]. Menu startowe mało zachęcające, ale Automapa ruszyła bez problemu, a i obok jest do wyboru fabryczna mapa Mio i jakiś link do autoupdate - ale jakoś nie zamierzam próbować co to jest:). WSZYSTKO DZIAŁA JAK NALEŻY. Jak wyciągnę kartę, to znowu jest jak w oryginale.
Ogólnie muszę ten model pochwalić. Nie przepadam za Mio, bo jest ciężka do współpracy. Bronią się rękami i nogami przed lewymi mapami. Ale ten model jest chyba wyjątkowy. Bateria trzymała dobre 2h zabawy z PeCetem - gdzie brak przecież ładowania. Ale wyjątkowym plusem jest odbiornik GPS. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby nawigacja złapała zasięg w moim "roboczym pokoju". Nad głową mam jeszcze w pełni uzbrojone poddasze. Żeby sprawdzić efekty mojej pracy zawsze musiałem biegać na taras, ewentualnie na dwór. A w przypadku modelu 8500LM - niespodzianka - uruchomiłem pod ładowarką sieciową Automapę, przestawiłem na widok z parametrami GPSu i po kilku minutach pojawił się pierwszy pasek. Co prawda pomarańczowy, ale wcześniej żadna nawi tego nie pokazała. Wcześniej miałem na warsztacie kilka Mio [starych i nowych], Tomtomy, Larki całą kupę tabletów i smartów.