logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus c 360 - Wieniec kola zamachowego ociera o pokrywę silnika

kamil95972 07 Wrz 2016 21:28 3609 7
REKLAMA
  • #1 15917889
    kamil95972
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    witam rok temu kupilem c 360 i przyszla pora na wymiana uszczelniaczy od strony skrzyni i od strony silnika od strony silnika bylo na odrzutnik i zalorzylem na uszczelniacz nowa pokrywa w komplecie. Problem jest taki ze kolo zamachowe a mianowicie wieniec ociera u dolu o pokrywe silnika ta co wymienilem na nowa po skreceniu na dobre kola zamachowego nie szlo ruszyc walem silnika. Patrzac na stara pokrwe silnika tez jest na niej wytarto ale sie wytarlo i tak chodzilo. Nie wiem dlaczego tak jest. Prosze o pomoc bo nie wiem o co chodzi
  • REKLAMA
  • #2 15917936
    lukkii
    Poziom 17  
    Ocena: 134
    Może ktoś zapomniał pierścienia oporowego wału korbowego założyc .
  • REKLAMA
  • #3 15917948
    kamil95972
    Poziom 12  
    i co by silnik chodzil bez tego
  • #4 15918013
    lukkii
    Poziom 17  
    No pewnie :) zdziwił byś sie jakie silniki w c 360 chodziły.. Ojciec miał warsztat takich wynalazków..

Proszę pana jakoś dziwnie trzesie traktorem.- Odkrecona przeciw waga na wale trzymała sie na jednej szpilce.
    :Ale tylko trzęsło troche ciągnikiem.
    : I patrz chodził.

Ludzie dużo takich C360 sami ponaprawiali niektórym sie udaje że nawet rok chodza.

Dodano po 3 [minuty]:

Może po szlifie był i za cienki założony albo ten sam. te pierścienie też się zakłada na każdy szlif inny
  • REKLAMA
  • #5 15918025
    kamil95972
    Poziom 12  
    ja z mechanikiem doszlismy do wniosku zeby dorobimy podkladke taka z 2 mm i sie kolo odsunie sam nie wiem gdzie jest problem ze tak jest

Dodano po 2 [minuty]:

lukkii jak kupilismy mowil ze wal po pierwszym szlifie
  • #6 15918056
    lukkii
    Poziom 17  
    lepiej leczyć niż zapobiegać albo może i odwrotnie...
  • #7 15918349
    sewo.k
    Poziom 26  
    Ocena: 575
    Sprawdź luz wzdłużny wału jeśli jest zbyt duży przyjrzał bym się pierścieniowi oporowemu. Nie ma wiele roboty.
    Podkładka pod koło zamachowe no nie wiem nie jestem przekonany.
  • REKLAMA
  • #8 15919634
    kamil95972
    Poziom 12  
    problem rozwiązany nowa pokrywa była grubsza znalazłem cieńsza tak teraz robią ta stara tez była grubsza jedna od drugiej to 4 mm różnicy a to już duzo. Dzięki za podpowiedzi sprawdzałem te pierścienie oporowe ale wszystko ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z traktorem Ursus C 360, polegający na ocieraniu się wieńca koła zamachowego o nową pokrywę silnika po wymianie uszczelniaczy. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie pierścienia oporowego wału korbowego oraz luzu wzdłużnego wału. Użytkownik postanowił dorobić podkładkę, aby odsunąć koło zamachowe. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez wymianę nowej pokrywy na cieńszą, co zredukowało różnicę grubości o 4 mm, eliminując ocieranie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA