logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować skrzynię 3-drożną na głośniki 280W, 140W i 40W?

infoservice 07 Lip 2005 17:25 1752 7
REKLAMA
  • #1 1636554
    infoservice
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Szukam jakiegoś dobrego pomysłu co do zaprojektowania kolumny na 3 głośniki.

Posiadam:
    - 2 zwrotnice trój-drożne 200W.
    - 2 głosniki noisko-tonowe 280W
    - 2 głosniki średnio tonowe 140W
    - 2 Gwizdki 40 W

Co można z tego zrobić...i na ile litrów trzeba projektować skrzynię?

Za każdą pomoc bardzo serdecznie dziękuje...

gg:5395257
    e-mail: infoservice(_at_)tlen.pl

Pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować skrzynię 3-drożną na głośniki 280W, 140W i 40W? glosniki.gif (10.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1636698
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Niestety nie można się sugerować parametrami ze strony producenta. Głosniki są źle dobrane. NIe chodzi już o same moce...

Alphard rozumiem że ma przenosic najmniejsze pasmo. Howard Hansen to podróbka Tesli, jeszcze tańsza pewnie bo robiona na Tajwanie, raczej z nimi nie jest jeszcze tak najgorzej. Sam 226 jest nie najgorszym głosnikiem niskotonowym, ale nie wiem czy nie warto dołożyć pare groszy i kupić ARN 226...

Ale zarówno jeden i drugi głosnik nie nada się jako średniotonowy, mozesz już pomysleć o prawdziwym średniotonowcu i albo wyrzucisz stąd 226, albo będizesz miał dziure w paśmie średnio-wysokim... na jakies pól oktawy.
    Jesli dołożysz do Alpharda, 226 i Tweetera: średniotonowiec, obecną zwrotnice będziesz musiał wyrzucić (dla trzech głośników potrzebowałbys cięcia 100Hz/4500Hz (tak na oko możę z górnej częstotliwości dało by się coś uszczknąć ale na pewno 60 Wat przy tych założeniach nie mógłbys wpompować do kolumny.

Sugestia: zestaw czterodrożny aktywno-pasywny. W jednej kolumnie 3 komory - na średniotonowiec (mała) na basowiec 226 do 10 litrów, jakieś 30-40 litrów na Alpharda. Alphard niestety będize musiałbyc zasilany z osobnego kanału subbasowego z cięciem regulowanym.

Jest to konstrukcja zaawansowana, droga, W twoim wypadku zastanowił bym sie nad sensem robienia skomplikowanej kolumny do tanich zdesławionych Alphardów... (zwrotnice pasywne czterodrożne to prawdziwy majstersztyk do wykonania)

jesli juz się na nie uparłeś to zrób 226 + średni + tweeter lub alphard + średni + tweeter, na tej uniwersalnej obudowie co masz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 1636843
    infoservice
    Poziom 12  
    Wiem że ten HH226 nie jest najlepszym głośnikiem na średnio tonowy...ale póki co to mam ten...w najbliższym czasie bym go wymienił na prawdziwy średnio tonowiec...

więc narazie może nie będzie super grał ..i będzie miał dziurę...ale to do czasu...aż nazbieram kase ..i kupie coś lepszego

Zakładając ze ten HH226 to jest jako średnio tonowiec ..to skrzynia ile litrów powinna mieć...ma bass i na średni ..go gwizdek jest zamknięty...więc nie trzeba...i w jaki sposób zbudować skrzynie?
    - prostokątny wysoki słup...
    - zwykły prostokątny
    - głośnik pod głośnikiem czy moze zygzak?
    - prostokątny z krzywą ścianką z tyłu(lub inne patenty)
    i przede wszystkim...co ile i czego dać do środka(np. wełna szklana? i na które ścianki i komory).

Czekam na odpowiedz...

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1636873
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Wsadź tam lepiej Tesle ARZ 6608 za 25 złoty - szerokopasmowiec ale za to uzupełni reszte głosników... Problem tylko zę bardzo głośny i bedize go trzeba przytłumiać... rezystorami. POmyśl dokłądnie zanim się do czegoś zabierzesz.. Tu chodzi o kosztorys i nie kupowanie rzeczy nie potrzebnych... Mam teraz pełno takich głośników, które mi są do niczego nie potrzebne.. Alphardy, Raydeny, HH...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 1636916
    infoservice
    Poziom 12  
    Przecież już wyżej mówiłem, że zamienię ten HH226 na średnio tonowy ale na razie chcę zrobić skrzynie.....a później jak dorwę parę groszy to kupie...może nawet ARZ 6608.

To co będzie z tymi wymiarami?
  • REKLAMA
  • #6 1640335
    Retron
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam.
    Kilka słów w kwestii skrzyni.
    Kształt jest totalnie obojętny. Jedyne co mogło by się przydać to (ze względów czysto estetycznych) zastosowanie "złotego podziału" (szukaj w Google) jeżeli chodzi o wzajemny stosunek wymiarów (WxSxG). Były (i są) stosowanie rozwiązania polegające na konstrukcjach posiadających nierównoległe ścianki. Z założenia takie rozwiązanie tłumi falę stojącą zatem prościej jest wytłumić taką obudowę. Zauważ, że np w przypadku obudowy zamkniętej, wytłumienie nie ma na celu "kasacji" fal stojących wewnątrz obudowy lecz wytłumienie energii fali przy przejściu z wewnątrz obudowy na zewnątrz. Obudowy otwarte są prostrze do wytłumienia (w sensie enerii fali) bo wg mnie wewnątrz panuje mniejsze ciśnienie. Poprawcie, jeżeli się mylę. Z tego co zauważyłem masz zamiar zastosować niemały głośnik. Warto się pomęczyć i zrobić obudowę mocno sztywną. Niestety takie glośniki "pompują" dość duże ilości powietrza mimo małych wychyleń co powoduje, że obudowę należy projektować raczej jako zbiornik ciśnieniowy (i jego minimalne odkształcenia) a nie jak zwykłą skrzynkę. Pomocne mogą okazać się usztywnienia montowane na środku ścian, łącząc przeciwległe ścianki. Jest to rozwiązanie lepsze niż ścianka grubości 40mm :)
    Ponadto można by na bas złożyć osobną skrzynkę i tylko ją zrobić bardzo solidnie.
    Co do objętości itd itp... Temat był już tyle razy wałkowany na forum, ze po prostu juz nie ma sensu pisanie czegokolwiek na ten temat.
    Pozdrawiam serdecznie powodzenia!
  • #7 1667962
    infoservice
    Poziom 12  
    Mam zamiar takie coś zaprojektować...ale dokładnie nie wiem ile dać litrów na każdy głośnik?

Takiego typu podajcie mi wymiary:

np. 45l na bass
    15 l na sredniotonowy
    0 na gwizdek(zamknięty)

suma:
    60 litrów jeden głośnik

no i czy dać bassreflex(wylot powietrza)?
    i czy warto skrzywić tylnią scianke..jak tak..to podajcie przykład

a do wygłuszenia mam wełne 5 cm..bo nic innego nie znalazłem...no i czy dać na scianke 5 cm?...a moze 10?

Czekam na szybką odpowiedź.
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować skrzynię 3-drożną na głośniki 280W, 140W i 40W? glosnik.gif (2.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania trójdrożnej obudowy głośnikowej dla zestawu zawierającego głośniki niskotonowe 280W, średniotonowe 140W oraz wysokotonowe 40W wraz z trójdrożnymi zwrotnicami 200W. Podkreślono, że obecne głośniki są źle dobrane, zwłaszcza średniotonowy Howard Hansen 226, który nie spełnia wymagań i powoduje przerwę w paśmie średnio-wysokim. Zalecane jest zastąpienie go prawdziwym średniotonowcem lub rozważenie zestawu czterodrożnego aktywno-pasywnego. Wskazano, że zwrotnice będą wymagały wymiany, aby dostosować cięcia częstotliwości do nowych głośników (około 100 Hz i 4500 Hz). W kwestii obudowy, kształt jest mniej istotny, ale warto stosować proporcje oparte na złotym podziale oraz unikać równoległych ścianek, co tłumi fale stojące. Obudowa powinna być sztywna, aby wytrzymać duże przemieszczenia powietrza generowane przez głośniki niskotonowe. Wnętrze można wyłożyć wełną szklaną o grubości 5 cm, choć niektórzy sugerują nawet 10 cm, dla lepszego tłumienia. Wysokość i objętość obudowy należy dobrać indywidualnie dla każdego głośnika, przykładowo 45 litrów dla basu, 15 litrów dla średniotonowego, a wysokotonowy może być w obudowie zamkniętej bez objętości. Dyskutowano także o zastosowaniu bass-reflex, jednak decyzja zależy od charakterystyki głośników i oczekiwanego brzmienia. Wskazano, że wiele informacji na temat projektowania obudów jest dostępnych w literaturze i na forach, co może pomóc w dalszym planowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA