logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - przerywa i szarpie podczas jazdy, brak reakcji na gaz

miszakoz 08 Lip 2005 20:01 3194 23
REKLAMA
  • #1 1639441
    miszakoz
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich,
    mam problem z moim maluszkiem i nie wiem co to może być bo nie jestem mechanikiem.Chodzi dokładnie o to że w trakcie jazdy czasem z duża a czasem z mała prędkością zaczyna mi przerywać i szarpać, dodaje gazu i nic.Nie wiem czy to coś może z prądem,kompletnie nie mam pojęcia.Bardzo bym prosił o pomoc i szybka odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1639479
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Rozumiem, że na początku toczydełko jeździ normalnie. Problem pojawia się z czasem. Zrób na początek prostą rzecz. Jak ci zacznie przerywać to odkręć korek wlewu paliwa. Mi to wygląda na zapchane odpowietrzenie zbiornika. możesz też mieć zabrudzonego smoka od paliwa. Wtedy demontaż baku, wyciąganie końcóki i czyszczenie.
  • REKLAMA
  • #3 1639482
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Który rocznik jest tej bryki? Jaki rodzaj zapłonu? Może być słaby styk na kabelku do aparatu zapłonowego o ile jest aparat?
  • #4 1639827
    miszakoz
    Poziom 10  
    jeśli to jest rzeczywiście zapachne odpowietrzanie paliwa to gdzie to się znajduje i jak to naprawić, ja na ten temat jestem kompletnie łysy.
  • #5 1639849
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6635
    witam
    jeśli to elegant lub elx to na 95% wymień przewód z czujnika poł. wału do modułu,spokojnie może być normalny nie ekranowany byle nie pomylić niebieskiego z zielonym bo nie zapali,jak masz stary typ malucha to szczerze powiem może być wszysyko zapłon i paliwo,podobno w kaszlach nie psuje się tylko trójkątna szybka ale to urok tych autek.
    pozdrawiam
  • #6 1639882
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    andrzej20001 napisał:
    ,podobno w kaszlach nie psuje się tylko trójkątna szybka ale to urok tych autek.

Mi sie zepsuła, a nawet obydwie. :-)
  • #7 1640135
    Kwasu20
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Niewazne jaki to maluch za przerywanie moze byc odpowiedzialny brudny gaznik, pompa paliwowa lub tak jak jeden z poprzednikow twierdzil niedrozne odpowietrzenie zbiornika paliwa. Nalepiej jest kompleksowo sprawdzac i regulowac wszystko bo maluch to sprzet w ktorym wszystko sie moze zdazyc:-)
  • #8 1640691
    Błażej
    Odpowietrzenie to ta cienka rurka idąca do wlewu. Już bardzo długo (i dobrze) nie grzebałęm w żadnym kaszlaku, to nie pamiętam, czy tam w korku jess otwór odpowietrzjący, czy nie.
    To znaczy, że rada ze zdjęciem korka pomogła? Jeśli nie chce ci się szukać, to nawierć korek wiertełkiem 1 - 1,5 mm tak by nie rozwalać w nim zamka i żeby był przelot powietrza do środka.
  • #9 1640816
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Jeżeli jest rurka odpowietrzająca to korek nie musi mieć odpowietrznika. Ale żeby dostać się do rurki musisz wyjąć tylną kanapę i plastikowy bok, więc zanim zaczniesz rozbierać zorientuj się czy to od tego. Tak jak już Ci podpowiadali poluzuj lub odręć korek całkiem i sprawdź czy to jest ta przyczyna.
  • #10 1640863
    Błażej
    Ta dziurka w korku to dla leniwych na maksa była.
  • REKLAMA
  • #11 1642454
    sewik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Jeśli to starszy model to nie dalej jak dwa dni temu u kumpla zdiagnozowaliśmy i usunęli taka samą usterkę w kaszlu. Pęknięta okazała się sprężyna w pompce paliwa pod membraną. Teraz znów hula jak dawniej.
  • #12 1643046
    Błażej
    Czyli jak ktoś wyżej stwierdził, że w maluchu nie psują się tylko boczne szyby, ale pod warunkiem, że nie są uchylne :D
    A dla wszystkich doradzających od razu wymiany cewek, rozdzielaczy i całego osprzętu elektrycznego: elektryka w maluchu jest to dość częstą przyczyna awarii ale nie jedyną. Sam miałem przypadki, że niepalenie silnika na jeden cylinder nie było wadą świecy, przewodu, rozdzielacza... ale gniazda zaworowego, które obluzowało się i otwierało razem z zaworem (wypadało). Przyczyną przerywania silnika był zatkany siatkowy filtr paliwa w baku (brudne paliwo). Przykłady mogę mnożyć. Tak więc nie tylko elektryka Panowie!
  • #13 1643602
    rosck
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    andrzej20001 napisał:
    ,podobno w kaszlach nie psuje się tylko trójkątna szybka ale to urok tych autek.
    pozdrawiam

Tak nie psuje sie w 15 letnim maluchu sie psuje tzn gdzieś wleciało ani nie wiem gdzie

A co do tematu może pompka paliwa
  • #14 1643979
    kiper
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    100 % wina aparatu zapłonowego , ustawić przerwe prawidłową , ustawić zapłon prawidłowo i na odkrytym aparacie bez wieczka podczas zapalonego silnika i przy ciemniejszym świetle obserwować czy niema przebicia z kowadełka na obudowe w postaci "lewej iskry"
    pozdrawiam
  • #15 1667786
    miszakoz
    Poziom 10  
    tak jak jeden z was powiedział, odkręciłem wlew paliwa i sperawdziłem i nic nadal to samo,wymieniłem przewody wysokiego napiecia do świec,włożyłem nową sprężynkę do pompy(stara była cała zardzewiałą i mogła w każdej chwili pęknąć) nadal nic to samo wiec nie mam juz pomusłu

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

czy to że przerywa w czasie jazdy może też być związane ze źle funkcjonującym aparatem zapłonowym.kumpel mi coś na ten temat mówił i chciałbym się upewnić
  • #16 1668560
    sewik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Możę to być wina aparatu zpłonowego. Zresztą o tym pisali Ci już koledzy wyżej. Wymień platynke i ustaw przerwe. To niejest drogie ok. 7zł. A jak już miałeś pąpke na wierzchu to poza zmianą sprężyny trzeba było sprawdzic czy zaworki trzymają.
  • #17 1669728
    kiper
    Poziom 15  
    jak juz napisałem wyżej , zacznij od aparatu i sprawdzenia go , na konic mozesz sprawdzić cewke zapłonową ale to sioe rzadko zdarza zeby miała przbicie
  • REKLAMA
  • #18 1669918
    dziurek32
    Poziom 2  
    miale kiedys maluszka i mialem tez taki problem jak sie okazalo wymiana gaznika na regerowany pomogla w 100%. Koszt jakies 60 zl no i trzeba oddac stary gaznik.

Dodano po 2 [minuty]:

miale kiedys maluszka i mialem tez taki problem jak sie okazalo wymiana gaznika na regerowany pomogla w 100%. Koszt jakies 60 zl no i trzeba oddac stary gaznik.
  • #19 1681052
    MesserW
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    popychacz pompy paliwa (taki dlugi trzonek) - objaw - jedziesz 80/h nagle przerywa, zwalniasz do 60-50 i znow lapie i mozesz sie rozpedzac. pompa nie nastarcza z paliwem do komory plywakowej. posrednim rozwiazaniem jest delikatny tuning uszczelki dystansowej pompy - zeszlifowanie nieznaczne spowoduje zwiekszenei wydatku
  • #20 1714290
    KajaKZWM
    Poziom 11  
    Wdelug mnie moze to byc problem z pompa paliwowa a konkretnie membrama w pompie.
    Możesz prosto sprawdzic 3y to wina pompy paliwowej, zwiekszajac obroty obserwuj wężyk z paliwem czy przypadkiem nie leca w nim bąbelki powietrza, druga rzecz 3y przypadkiem nie zwiekszyl Ci sie stan oleju w silniku. Jeżeli niemasz tych objawow to sprawdzil bym dysze w gaźniku, i ustawienie plywaka w komorze pływakowej gażnika (plywak może być za nisko).
  • #21 1715080
    Scull
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    1.Pompka paliwowa może dawać zbyt niskie ciśnienie, co za tym idzie masz niski poziom paliwa w gaźniku a więc brak mocy.
    Możliwe przyczyny to:
    Wytarcie popychacza lub wytarcie dżwigni napędu srężyny.
    Obie te usterki usuniesz przez zeszlifowanie ok 1mm podkładki termicznej pomiędzy pompą a blokiem silnika.
    Przed demontażem możemy zmierzyć ciśnienie zasilania gażnika winno być ok 0.3 kg/cm2
    2. Przewód od przerywacza do cewki luźny nadłamany itp.
    3. Aparat zapłonowy ma duze wypracowanie i brudzi się olejem z silnika
  • #22 1721882
    Błażej
    Autor tematu nie pojawił się tu chyba od 20 lipca. Tak więc nie wiemy, czy uporał się z usterką i co było uszkodzone. Temat można uznać za zamknięty, skoro jego autor nie wykazuje zainteresowania (to niestety częste u nowych użytkowników forum).
  • #23 1722577
    darek7373
    Poziom 11  
    Otóż to . A może biedaczek ugrzązł gdzieś np.: w drodze nad morze, z tym kaszlem, zepchnąl go do rowu, i w najbliższej wiosce zakupił innego ( gdzies za równowartośc dwóch regenerowanych gaźników), i jeździ bezproblemowo. Pozdrawiam.
  • #24 1723069
    irekxx
    Poziom 11  
    Dawno temu z maluszkiem miałem identyczny problem. Wymienany był gaźnik, robiono cuda z zapłonem i i nie wiem już co jeszcze... Przyczyna była więcej niż banalna...niedrożny filtr paliwa :D.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem z Fiatem 126p polega na przerywaniu i szarpaniu silnika podczas jazdy oraz braku reakcji na gaz. Możliwe przyczyny to niedrożne odpowietrzenie zbiornika paliwa, zabrudzony lub uszkodzony gaźnik, uszkodzona pompka paliwa (np. pęknięta sprężyna lub membrana), zatkany filtr paliwa w baku, a także usterki układu zapłonowego, takie jak zużyty aparat zapłonowy, niewłaściwie ustawiona przerwa platynki, luźne lub uszkodzone przewody wysokiego napięcia, czy uszkodzona cewka zapłonowa. Zalecane jest kompleksowe sprawdzenie i regulacja układu paliwowego i zapłonowego, w tym czyszczenie lub wymiana gaźnika, kontrola i ewentualna naprawa odpowietrzenia paliwa (np. korek wlewu z otworem odpowietrzającym lub rurka odpowietrzająca), sprawdzenie popychacza pompki paliwa oraz ciśnienia paliwa. Wymiana platynki i ustawienie zapłonu to niedrogie i często skuteczne rozwiązania. W przypadku pompki paliwa można zastosować delikatny tuning uszczelki dystansowej w celu zwiększenia wydatku paliwa. Warto również zwrócić uwagę na stan oleju w silniku oraz obecność pęcherzyków powietrza w przewodach paliwowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA