logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - silnik przerywa po rozgrzaniu, gaśnie przy przyspieszaniu

marekb26 17 Sie 2005 14:42 3919 21
REKLAMA
  • #1 1741364
    marekb26
    Poziom 2  
    Problem jest taki ze jak slilnk się rozgrzeje, czyli po ok 3 km zaczyna przerywac, jak zdejmę noge z gazu to na mniejszych obrotach jest w porządku, natomiast jak przycisne pedał gazu to silnk gasnie. Po ok 3 min od zgaszenia samochodu zapalam silnik i dalej jade ok 2 km bez problemu, az zaczyna znowu przerywać, no i tak dalej schemat się powtarza. Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #3 1742553
    krystian2
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Proponuje jeszcze sprawdzic:
    - dysze wolnych obrotow (elektryczna) moze kabel nie laczy lub masz spalony bezpiecznik (po przekreceniu kluczyka w stacyjce powinienes uslyszec charakterystyczny trzask w gazniku)
    - przydaloby sie tez czyszczenie gaznika a przynajmniej dyszy gaznika w nitro
    - sprawdz jeszcze dolot powietrza do gaznika czy nie jest przytkany
    Mialem podobny problem poki chodzil na ssaniu bylo ok potem gasl. Powodem bylo zapchanie dyszy paliwa.
    - regulacja skladu mieszanki i obrotow. (Jezeli nie wiesz jak sie to reguluje napisz na PW to Ci przysle skany z ksiazki)
    - aparat zaplonowy czy gdzies nie przebija i ustawic przerwe na platynkach i kat wyprzedzania
    Powodzenia napisz o efektach.
  • REKLAMA
  • #4 1742625
    grzechu40
    Poziom 21  
    Ocena: 190
    Witam Panowie!!! Czy nie przyszło Wam do głowy żę może mu brakować paliwa? W związku z tym proponuję sprawdzić poziom paliwa w gaźniku ,stan filtra paliwa, ewentualnie czy nie ma podciśnienia w zbiorniku paliwa, i stan świec zapłonowych.Pozdrawiam!!
  • #5 1742741
    Kwasu20
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Ja do tego wszystkiego radzilbym sprawdzic jeszcze pompe paliwa. Najczesciej jest tak ze sprezyna pod mebrana koroduje.
  • #6 1742902
    z_e_t
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jezdze maluchem juz prawie 10 lat i z doswiadczenia wiem ze najczesciej daje w kosc aparat zaplonowy mialem u siebie tak ze oska aparatu byla >wybita < miala zaduzy luz i silnik chodzil wtedy nieregularnie (bez powodu gasl), nastepnie radze sprawdzic kondensator przy aparacie zaplonowym i pompe paliwowa
    kolega po kupnie malucha na gieldzie mial podobne problemy i okazalo sie ze przyczyna byly zbyt grube uszczelki pod pompa paliwowa . glupia usterka a jednak miala miejsce...
  • #7 1743253
    woooojtek
    Poziom 19  
    Ocena: 104
    Głupia sprawa ale ostatnio poluzowała mi się śruba pocująca gaźnik i w nocy przejechałem 20 km na ssaniu, bo przy obrotach powyżej 1500 silnik gasł.
  • #8 1745816
    kamihen
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Panowie a morze tak wydatek pompy paliwa by sprawdzić.Morże się wytarł popychacz pompy paliwa.
  • #9 1746675
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    jak to el to polecam sprawdzic kabel od polaczenia czujnika polozenia walu korbowego czasem dostaje przerwy lub nie laczy na wtyczce
    Ael najpierw tak jak w jednym z postow wyzej polecam sprawdzic czy nie ma podcisnienia w baku to sie czasem zdaza, trudnre problemy maja czasem proste rozwiania
  • #10 1756595
    marekb26
    Poziom 2  
    Witam, dzięki za porady wszystkim. Niestety problem jest nadal.
    Zawory wyregulowałem, przepustnica termostatu się nie otwiera ale podłożyłem cos tam tak ze jest teraz cały czas otwarta. Jesli chodzi o dysze wolnych obrotów to działa, kabel łączy a bezpiecznik jest w porządku. Gażnik czyscilismy a jak to nie dało rezultatów to pożyczyłem od kumpla i wymienilismy cały, niestety dale to samo sie działo. Dolot powietrza do gaznika tez nie jest przytkany. Zmieniłem rowniez aparat zapłonowy, kable oraz kopułke i palec oraz przerywacz a takze swiece.
    Jesli chodzi o stan paliwa w gaźniku to jest jakis trop gdyz kumpel mi mowil ze cos tego paliwa mało w komorze pływakowej. Filtr paliwa jest nowy no i w pompce paliwa wymieniłem membrany i sprężyne i nawet dobrze pompowała. Mowiono mi tez ze przyczyną moze byc pęknięta głowica ale narazie nie zajmowałem sie tym bo mam troche dosc. Pozdrawiam
  • #11 1756864
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Moze lapie ci lewe powietrze np. uszkodzona jest postawa pod gaznikiem lub krzywa. Nowa kosztuyje grosze a uszkodzenia mozesz nie zauwazyc.
    Pozdrawiam.
  • #12 1757169
    robkom
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    miałem podobny problem...przerywał, szarpał, nieraz było dobrze kilka kilometrów aż w końcu stanął na środku drogi i klapa...u mnie była uszkodzona cewka zapłonowa. Wymieniłem na inną używaną i jest wszystko OK. radzę też ją sprawdzić, a przy okazji świece i przewody wysokiego napięcia. Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #13 1762381
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    czasami tak się zabawia kondensator.
  • #14 1764488
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    A może zupełnie prosta przyczyna dziurawy pływak w gaźniku przez co obniżenie stanu paliwa,co w konsekwencji powoduje pracę niskim zakresie obrotów.
  • #15 1764540
    filozof16
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pływak będzie sprawny ,sprawdz kable ,kable ,fajki.A jak wygłąda silnik ,jest zaolejony ,czy pije olej.Opisz dokładnie usterke.
  • REKLAMA
  • #16 1764611
    robert45
    Poziom 22  
    filozof16 napisał:
    Pływak będzie sprawny ,sprawdz kable ,kable ,fajki.A jak wygłąda silnik ,jest zaolejony ,czy pije olej.Opisz dokładnie usterke.

A skąd taka pewność ,że pływak jest OK?
  • #17 1764623
    mario281
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    witam
    stawiam na kondensator
  • #18 1764641
    filozof16
    Poziom 12  
    Gdyby pływak był dziurawy to usterka dawała by znać odrazu po starcie silnika ,a nie po jakimś czasie.
  • #19 1764723
    robert45
    Poziom 22  
    filozof16 napisał:
    Gdyby pływak był dziurawy to usterka dawała by znać odrazu po starcie silnika ,a nie po jakimś czasie.

Nieprawda miałem taki przypadek.Maluch pracował w niskim zakresie obrotów.W czasie jazdy zachowywał się jak koń.
  • #20 1764738
    filozof16
    Poziom 12  
    To w czasie jazdy ,ale jest napisane ,że dopiero jak się rozgrzeje silnik .A nie na wyższych obrotach.Jak pływak się napełni paliwem to nie zedzie z niego paliwo.
  • #21 1764755
    robert45
    Poziom 22  
    mario281 napisał:
    witam
    stawiam na kondensator

W takim przypadku silnik pracowałby tylko na niskich obrotach.

Dodano po 2 [minuty]:

filozof16 napisał:
    To w czasie jazdy ,ale jest napisane ,że dopiero jak się rozgrzeje silnik .A nie na wyższych obrotach.Jak pływak się napełni paliwem to nie zedzie z niego paliwo.

Dokładnie tak było .Czasem przejechał kilka km i dopiero występowały w/w objawy.Osobiście to przerabiałem.
  • #22 1773382
    marekb26
    Poziom 2  
    Witam!!! Problem jest zapewne taki ze mam brudny bak w maluszku i jak mu brakuje paliwa to zaczyna skakać. Sprawdziłem to w tem sposób ze besposrednio z innego zbiornika podałem paliwo na pompkę i autko jechało bez problemu nawet jak silnik był rozgrzany oraz na wysokich obrotach. Tak wiec czeka mnie wykręcenie zbiornika i wyczyszczenie go , no ewentualnie wymiana o ile nowy nie jest za drogi. Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem silnika Fiat 126p polega na przerywaniu pracy i gaśnięciu przy przyspieszaniu po rozgrzaniu silnika. Objawy pojawiają się po około 3 km jazdy, a po krótkim postoju problem chwilowo ustępuje. W dyskusji sugerowano sprawdzenie przepustnicy termostatu, luzu zaworów, dysz wolnych obrotów, czyszczenie gaźnika, drożności dolotu powietrza, regulacji składu mieszanki i zapłonu, w tym aparatu zapłonowego, kondensatora, świec i kabli wysokiego napięcia. Wskazywano również na możliwe problemy z pompą paliwa, membranami, sprężyną, pękniętym pływakiem gaźnika oraz podciśnieniem w zbiorniku paliwa. Autor potwierdził wymianę gaźnika, aparatu zapłonowego, świec i kabli oraz naprawę pompy paliwa, jednak problem pozostał. Ostatecznie zidentyfikowano brudny zbiornik paliwa jako przyczynę niedostatecznego dopływu paliwa, co powodowało skoki i gaśnięcie silnika. Zalecane jest wyczyszczenie lub wymiana zbiornika paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA