logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Barton 2500+Mobile czy Barton2600+Mobile lepiej się kręci ?

utylizator 09 Lip 2005 00:49 1886 7
REKLAMA
  • #1 1640183
    utylizator
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Może to i proste pytanie ale nie dla mnie. Ponieważ słyszałem na sieci bardzo różne wypowiedzi na ten temat, dlatego chciałem zwrócić się z tym pytaniem do bardziej kompetentnego grona. Np na tej stronce

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_90525.html

uznają wyższość B2500+.A może to tylko pozorny przypadek?? Jestem już całkiem zdezorientowany, a chciałbym kupić wydajniejszy procesor Dlatego proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1640276
    przema72
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    po pierwsze zależy na jaką serie procków trafisz ,
    po drugie bez podkręcania 2600 jest wydatniejszy
    a po trzecie bartony zaczynały sie od 2500 czyli szybsze są identyczne lesz rużnią sie zworkami kture ustawiaja magistrale , czyli podkrecając 2500 nie wydajesz dużo jak np na 2600 a zyskujesz tyle samo ale wszystko zalerzy od serii. ja np. mam 2400 podkręconego do 2950 (:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1641396
    321Kami
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    Bierz tańszego podkręcą się mniej więcej tak samo, jak nie wiesz jaka seria, to i tak zależy od szczęścia :D

Pozdro
  • #5 1644980
    siwy321
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nic nie napisales o plycie na krorej bedziesz uzywal "M"-a
    Z tego co wiem nalepszym polaczeniem tego procesora z plyta jest Abit NF7-S2, super sie podkleca !!! Dorzuc do tego dobre pamieci CL2 w DUALu i masz sprzeta podkreconego nawet na AMD 4000 XP !!!!
    Moj AMD 2500XP-M chodzi aktualnie bez podnoszenia mnapiecia (1,45V) na 2200 MHz... temp. 43°C bez dodatkowego chlodzenia.
    Ja mam plyte SHUTLLE 37GTR + 2500XP-M + DDR 400 CL2,5 Crosair

Moim zdaniem 2500xp-m jest bardzo dobrym wyborem a nieco tanszym!!
  • #6 1645149
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    1) Barton = rdzeń Thorton 0,13
    Im większa szybkość taktowania czym szybciej skończy ci się potencjał przetaktowania FSB (chyba że masz odblokowany mnożnik do manipulacji w biosie)
    2) I co najważniejsze. W tym czy procek będzie się dobrze kręcił decyduje numer BATCH Im niższe tym lepsze.
    W wypadku Procesorów Mobile batch i tak jest już niski ale jak masz to wyboru między dwoma prosesorami to wybierz ten który ma mniejszy.
    Nie zwracaj uwage na serie JX... i jakieś pierdoły bo to dokładnie pierdoły.
    W AMD Liczy się czy jest M i czy ma niski batch
    3) Czy sprawdzałeś czy twoja płyta dobrze obsłuży procesory z serii M? Bo może się zdarzyć że bios przestawi wszystko na full 200fsb i 24Mnożnik i to jeszcze wspomoże 2 V napięcia...
  • REKLAMA
  • #7 1660667
    utylizator
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    mam płytke główną ASUSA A7V880 nie wiem czy dobrze wybrałem pozdrowienia dla wszystkich:)
  • #8 1661025
    Hipo2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    @Kolego nietykalny, czyś Ty sie naćpiał czy sie upiłeś że takie bzdury piszesz?

nietykalny napisał:
    1) Barton = rdzeń Thorton 0,13

Barton to Barton ->512kB cache L2
    Thorton -> 256kB cache L2

Jakim cudem maja sie równać sobie ? jak odlokujesz cache w tortonie to owszem, w innym przypadku bzdura.

nietykalny napisał:

2) I co najważniejsze. W tym czy procek będzie się dobrze kręcił decyduje numer BATCH Im niższe tym lepsze.
    W wypadku Procesorów Mobile batch i tak jest już niski ale jak masz to wyboru między dwoma prosesorami to wybierz ten który ma mniejszy.
    Nie zwracaj uwage na serie JX... i jakieś bzdety bo to dokładnie bzdety.
    W AMD Liczy się czy jest M i czy ma niski batch

Niestety poraz kolejny mijasz sie z prawdą, w tylu miejscach juz pisali że numer batch to mit, tak samo jak i seria oraz kolor jadra CPU. Jeśli nie wierzysz to polecam troche zgłębić wiedze np na forum Tweak.pl

Co to serii JIXHB to niestety to są same gnioty jeśli chodzi o OC, najlepsza jest JIUHB i rządzi niepodważalnie. Pozatym serie te dotycza procków z jądrem TBred.

nietykalny napisał:

3) Czy sprawdzałeś czy twoja płyta dobrze obsłuży procesory z serii M? Bo może się zdarzyć że bios przestawi wszystko na full 200fsb i 24Mnożnik i to jeszcze wspomoże 2 V napięcia...

Takimi bajkami to mozesz dzieci straszyć i to bardzo młode, płyta jeśli nie rozpozna CPU to albo nie uruchomi sie wogóle albo wystartuje z ustawieniami najniższymi jakie ma możliwe co dal wielu Mobile skutkuje odpaleniem 6x100

Jeszcze jedna uwaga do kolegi który napisał że Abit NF7-S2 to super płyta do OC, ta płyta to tolany gniot, jak już to Abit NF7 albo NF7-S bo wersja S2 ma obcięta sekcje zasilania procesora, brak możliwosci zmiany mnoznika z biosu i jeszczke kilka wad które ją wykluczają z czołówki OC

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między procesorami Barton 2500+ Mobile a Barton 2600+ Mobile pod kątem wydajności i możliwości podkręcania. Barton 2600+ jest z reguły wydajniejszy bez podkręcania, jednak podkręcając Barton 2500+ można osiągnąć podobne rezultaty, co zależy od konkretnej serii procesora i szczęścia przy wyborze egzemplarza. Kluczowym czynnikiem wpływającym na możliwości OC jest numer batch procesora – niższy numer oznacza lepszy potencjał podkręcania. Warto zwrócić uwagę na kompatybilność płyty głównej z procesorami serii Mobile, gdyż BIOS może ograniczać taktowanie i mnożnik. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat jakości płyt głównych do OC, m.in. Abit NF7-S2 oraz ASUS A7V880. Barton to rdzeń z 512 kB pamięci L2 cache, różniący się od Thortona (256 kB L2). Wybór między 2500+ a 2600+ powinien uwzględniać cenę, serię procesora, batch oraz kompatybilność płyty głównej i pamięci RAM (zalecane CL2 w dual channel).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA