Witam, mam problem z głośnikami creative inspire t6100 5in1. Głośniki nie działały wcale, rozebrałem tubę żeby poszukać uszkodzonych elementów ale nic nie znalazłem wiec podłączyłem zasilanie w celu wykonania pomiarów i o dziwo głośniki ożyły i grają do teraz. Być może wtyk kabla sterującego nie łączył mniejsza z tym głośniki grają ale i przy okazji strasznie mocno buczą jak tylko zostaną włączone jeszcze dźwięku żadnego nie słychać a już głośniki, w zasadzie tuba buczy jak jakiś wentylator w PC zwiększając bass buczenie jeszcze bardziej narasta. Zdarza się też że tuba sobie sama "puści bąka". Podejrzewam że jakiś kondensator kończy swój żywot i stąd te buczenie. Elektroniką zajmuję się z czystej ciekawości i nie wiem od jakiego kondziola zacząć poszukiwania awarii dlatego bardzo proszę o pomoc. Naprawa może trochę potrwać, w mojej okolicy nie ma sklepu z elektroniką muszę zamawiać wszystko z neta lub za pośrednictwem siostry;/ Elementy do wymiany proszę zaznaczać na niżej podanych zdjęciach będzie mi łatwiej je odnaleźć na PCB które jest całe zachlapane klejem na ciepło. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
UWAGA załączone poniżej zdjęcia nie są moje. Posiłkuję się zdjęciami z innych tematów, nie mam czym zrobić własnych.
UWAGA załączone poniżej zdjęcia nie są moje. Posiłkuję się zdjęciami z innych tematów, nie mam czym zrobić własnych.