logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech X-540 - skaczący i przerywający dźwięk

dobermann7 08 Paź 2016 09:57 5157 7
REKLAMA
  • #1 15980513
    dobermann7
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Cześć,
    mam dziwny problem z głośnikami.
    Od roku występowały skoki w głośności (ściszanie, nagły powrót do ustawionego poziomu i tak co jakiś czas), co dało się naprawić poprzez ustawienie na pilocie maksymalnej mocy dźwięku.
    Potem ten problem znów się zaczął pojawiać - ale nie codziennie, powiedzmy że raz na miesiąc - a teraz występuje coraz częściej.
    Wczoraj zaczęły przerywać i charczeć. Sprawdziłam wszystkie kable i po podłączeniu grały już dobrze ale bardzo cicho.
    Natomiast dzisiaj przez godzinę działały idealnie, a następnie zaczęło znowu delikatnie skakać.

Co może być tego przyczyną?
    Czy można to naprawić poprzez obejście potencjometru?
    Na forum dostępny jest schemat pilota, ale czy można prosić o jakieś wskazówki jak się do tego zabrać? Jakiego przewodu użyć?
  • REKLAMA
  • #2 15980524
    budiet
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    To wskazuje na zabrudzony, uszkodzony potencjometr.Jeśli go pominiesz to powinno pomóc, ale nie będziesz miał wtedy regulacji poziomu głośności.
  • REKLAMA
  • #3 15981589
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Przeczyścić go nie zaszkodzi. Dodatkowo posprawdzaj wzmacniacz na występowanie zimnych lutów.
  • #4 15981950
    dobermann7
    Poziom 2  
    A czy mogę prosić o pomoc - które styki mam ze sobą złączyć, żeby obejść ten potencjometr?

Logitech X-540 - skaczący i przerywający dźwięk Logitech X-540 - skaczący i przerywający dźwięk
  • REKLAMA
  • #5 15982050
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    1 i 2. Ale głośność będziesz miał na maxa.
    Edit - tak patrzę na płytkę, na pewno będzie 2, ale teraz nie jestem pewny czy nie 3.
    Jak podlutujesz i będziesz miał cicho lub w ogóle to zmień piny 1 i 3.
  • #6 15982055
    dobermann7
    Poziom 2  
    Spoko, cały czas mam - bo jako tako działało tylko w ustawieniu max.
    Głośność reguluje w kompie :)

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 16036817
    dobermann7
    Poziom 2  
    Pomogło wyczyszczenie potencjometru.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z głośnikami Logitech X-540, polegający na skokach głośności oraz przerywającym dźwięku. Początkowo problem udało się częściowo rozwiązać przez ustawienie maksymalnej mocy dźwięku, jednak z czasem objawy nasiliły się. Użytkownicy forum zasugerowali, że przyczyną może być zabrudzony lub uszkodzony potencjometr, a także zimne luty w wzmacniaczu. Wskazówki dotyczące obejścia potencjometru obejmowały złączenie odpowiednich styków, co pozwoliło na uzyskanie stałej głośności. Po wyczyszczeniu potencjometru problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA