logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY SLV E870 - Błąd 3L 10 cc przy przewijaniu kaset, silnik mieli

Max_Maximus 10 Lip 2005 17:01 1220 4
  • #1 1643476
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    MAm problemy z przewijaniem , obojętne czy w lewo czy w prawo , Po właczeniu przewijania i wciśnieciu stop nie zatrzymuje sie poprawnie ( nie ma tego charakterystycznego dzwieku stopu ) Za to miele silnik przez chwilę , staje i pokazuje 3L 10 cc I tak kilkanaście razy aż wkońcu wskoczy...i można właczyć znów play lub wyjąc kasetę Parę postów niżej również JAGRX ma problem z przewijaniem w sonym .Próbowałem znależć te lustrzane talerzyki , które ktoś zasugerował że mogą być zabrudzone...ale nie bardzo mogę znależć.....proszę o pomoc
  • #2 1643976
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Max_Maximus napisał:
    Próbowałem znależć te lustrzane talerzyki , które ktoś zasugerował że mogą być zabrudzone...ale nie bardzo mogę znależć.....proszę o pomoc

W tamtym przypadku chodziło o mozaikę (srebrno-czarną) znajdującą się pod talerzykami (lewym i prawym).
    Tutaj należy ustalić czy przyczyna leży po stronie mechanizmu czy elektroniki. Wydanie polecenia STOP powinno skutkować zatrzymaniem silnika CAPSTAN oraz włączeniem hamulców. Silnik jest zatrzymywany stanem logicznym niskim [L] z p.35 IC160, natomiast załączenie hamulców następuje wskutek zmiany położenia mechanizmu (silnikiem LOADING) a tym samym przełącznika funkcyjnego, który wystawia na p.19 IC160 stan logiczny wysoki [H].
    Co z tego wynika - albo CAPSTAN nie otrzymuje sygnału do zatrzymania albo jest niesprawny przełącznik funkcyjny.
  • #3 1644151
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    Stop nie działa wyłacznie przy przewijaniu.....to samo również dzieje sie gdy kaseta dojdzie do końca lub przewinie sie do początku...Przy każdej próbie naciśniecia stop ..lub innej funkcji...silnik pracuje(miele) ale nie moze wykonać funkcji stop....tak jakby coś blokowało....
  • #5 1649314
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    przełacznik funkcyjny wyczyściłem.....ale to nie to....dalej to samo
REKLAMA