logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica ZZM629I - Górny poziom zmywarki nie domywa, co sprawdzić?

JarekPrzybyl 15 Paź 2016 13:14 1602 15
REKLAMA
  • #1 15996295
    JarekPrzybyl
    Poziom 15  
    Ocena: 216
    Objaw: nie domywa górny poziom. Mocno nie domywa. Na tyle mocno, że mam wrażenie, jakby górny poziom nie działał wcale, a myły tylko rozbryzgi dolatujące z samego dołu. Filtr - wyczyszczony, wiatrak górnego poziomu sprawdzony i drożny, obraca się lekko. Uszczelkom na styku części ruchomej (odsuwanej razem z górną szufladą) i nieruchomej nic nie brakuje i to jest wszystko, co byłem w stanie sprawdzić bez demontażu zmywarki, a zarazem wszystko, co podają internety jako typowe przyczyny niedomywania tylko jednego poziomu.

Ktoś coś może tu dodać? Oba poziomy maja osobne pompy, czy jedną, wspólną (możliwość zmywania z tylko jednym poziomem sugerowałaby dwie, ale wolę spytać). Co tam się zwykle psuje?
  • REKLAMA
  • #2 15999487
    falo22
    Poziom 25  
    Ocena: 647
    Nie kojarzę czy tam jest silniczek do rozdzielania strumienia wody na górne i dolne ramię. Wstaw foto od spodu zmywarki .
  • Pomocny post
    #3 15999524
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 15999645
    JarekPrzybyl
    Poziom 15  
    Co to za dynks? Gdzie konkretnie go szukać?

Zmywarki jeszcze nie wyciągałem z zabudowy, chciałbym do akcji podejść w jednej akcji i rozkręcać ją mając jakąś wiedzę, stąd moje pytania póki co mocno teoretyczne.
  • REKLAMA
  • #6 16000461
    JarekPrzybyl
    Poziom 15  
    Ok, obejrzę, dzięki za trop.
  • #7 16027379
    JarekPrzybyl
    Poziom 15  
    Trochę trwało, zanim się za to zabrałem, ale w końcu to zrobiłem i wygląda na to, że kolega Skryn trafił w sedno. U mnie to gniazdo nie ma uszczelki w ogóle:

Amica ZZM629I - Górny poziom zmywarki nie domywa, co sprawdzić?

I przy okazji dwa pytania dodatkowe:

1) W jaki sposób zdejmuje się górny kosz? Zdjąłem go ściągając zaślepki na końcach prowadnic, ale jest to dość brutalna metoda, zaślepki sprawiają wrażenie nie przystosowanych do takich manipulacji, nie chciałbym ich połamać.
    2) Jeśli do wymiany jest cała ta nakrętka, ją się odkręca tak po prostu, "siłą"? Ręką nie dałem rady, a zanim złapię ją żabą do rur, wolę dopytać.
  • #8 16322740
    JarekPrzybyl
    Poziom 15  
    Słuchajcie, nie rozumiem. Dyskusja powyższa odbyła się pół roku temu, wtedy wymieniłem cały "dynks" na nowy, zakupiony w internetowym sklepie z częściami AGD. Montowany element wyglądał ok. Dziś, po pół roku jest z nim to samo, co było ze starym, guma tworząca uszczelkę rozłazi się w palcach, niewiele jej też zostało.

O co na litość boską chodzi? Złej chemii używam (standardowe tabletki, żadnych wynalazków, do tego sól i nabłyszczacz), czy ten typ tak ma (ta gumka dość wiotka była).

Zastanawiam się nad całkowitym przerobieniem tego patentu, zamiast tej idiotycznej i dość wiotkiej gumki wstawić tam pasujący rozmiarem simmering, albo może wchodzącą w tą nakrętkę rurkę kosza wyposażyć w miękką, szeroką i grubą piankową uszczelkę.
  • REKLAMA
  • #9 16323034
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16323204
    JarekPrzybyl
    Poziom 15  
    No ale nie po pół roku, na litośc boską! Przypadkowe awarie sprzętu AGD występują masowo po dwóch latach użytkowania (typowy czas trwania gwarancji), gdyby to się miało psuć po pół roku, to oni by sami z torbami poszli. No, chyba, że w warunkach gwarancji jest wyłączenie odpowiedzialności za uszczelki i tym podobne "naturalnie zużywające się elementy"

Co to znaczy "miękka tabletka"? Znaczy, domyślam się, co to znaczy, ale jak rozróżnić tabletkę miękką od twardej? Bo na pudełku od moich tabletek (Znanej firmy na C) jest tylko długa litania ich zalet i wspaniałości, nie ma nic o twardości.
  • REKLAMA
  • #11 18571808
    Radauskas
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam. Walczę z podobnym problemem niedomywania na górnym poziomie. Wcześniej zmieniłem już te uszczelke w tylnej ścianie, potem kondenstaor przy silniku bo silnik czasami nie startował. Niestety górna działa słabo. Zerknijcie na film i przeczytajcie opis na YT. https://www.youtube.com/watch?v=Q_isDHq6BQI&feature=emb_title
  • #12 18572238
    JarekPrzybyl
    Poziom 15  
    A wiatrak, jak go pchniesz ręką, obraca się lekko? A jeśli go zdejmiesz (delikatnie trzeba rozchylić pazurki mocujące go na ośce) i puścisz w niego wodę z kranu, wszystkie otworki sikają równym sikiem prostym? Bo u mnie kiedyś problemy z wiatrakiem spowodowała głupia pestka od cytryny, która magicznym sposobem przedostała się przez filtr i wirnik pompy myjącej i utknęła właśnie w wiatraku.
  • #14 18574565
    JarekPrzybyl
    Poziom 15  
    No to pozostaje mało wydajna pompa. Nie jestem serwisantem, więc nie pomogę.
  • #15 18581334
    Karlheinz
    Poziom 21  
    Ocena: 145
    Radauskas napisał:
    Wszystko drożne, chodzi lekko.
    Czy zawór rozdzielający działa prawidłowo?
  • #16 18581415
    Radauskas
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    No własnie tu mam podejrzenia, a zawór jako taki działa, bo go sprawdzałem jak wymontowałem pompę. Nawet go odkręcałem od pompy i właśnie się zastanawiam czy nie mogłem go zamontować w innej pozycji? Teraz zmywarka nie potrafi (?) go poprawnie ustawić i zamiast przełaczać dół/góra to działa dół/zamknięty. On ma tylko włacznik na obwodzie kółka, które się kręci z wycięciami (róznej długości), które go (silniczek zaworu) właczają i zatrzymują.

Zatem nie wiem czy jesli zamontowałem go przypadkiem w złym ustawieniu "wyjściowym" to może nie potrafi sam się przywrócić do pozycji odpowiedniej, ale nie wiem czy moje rozumowanie jest prawidłowe?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z górnym poziomem zmywarki Amica ZZM629I, który nie domywa naczyń. Sprawdził filtr, wiatrak górnego poziomu oraz uszczelki, ale problem nadal występuje. W dyskusji pojawia się sugestia, że przyczyną może być uszkodzony rozdzielacz wody (element o indeksie 1070010), który znajduje się w tylnej ściance komory po wysunięciu górnego kosza. Użytkownik wymienił ten element, ale po pół roku znowu wystąpił problem z uszczelką. Pojawiają się pytania o sposób demontażu górnego kosza oraz o prawidłowe montowanie zaworu rozdzielającego. Inni użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w mało wydajnej pompie lub niewłaściwym ustawieniu zaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA