logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beninca Bull 5 czy Bull 8 do bramy przesuwnej 240kg/4,1m? Wybór z enkoderem?

jaendrju 15 Paź 2016 21:19 5751 5
REKLAMA
  • #1 15997020
    jaendrju
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam pytanie do instalatorów. Mam bramę przesuwną 240kg/4.10m .Zdecydowałem się na Benincę. Wiem ,że Bull 5 w zupełności wystarczy ,ale zastanawiam się nad Bull-em 8. Różnica 100 zł , a ma już wbudowany enkoder. Wiem ,że jest to pytanie na zasadzie czy kupić samochód osobowy czy ciężarowy. Mimo to proszę o odpowiedz. Co do bramy jest dobrze wykonana. Największą siłę muszę użyć tylko przy otwieraniu ze względu na jej bezwładość i fakt ,że przy zamykaniu na końcu najeżdza na "gniazdo spoczynkowe". Brama jest stalowa z elementami kutymi ,gdzie wypełnienie wykonane jest w oparciu o profil zamknięty 20x20.

Moderowany przez Marek J.:

Wydzieliłem z tematu 3029604. Zmieniłem tytuł.
    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• REKLAMA
  • #2 15997326
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    Bierz 8 - kę... Spory zapas mocy za 100 zł.
    A czasem w promocji możesz dostać za niewiele drożej Bull 8 OM z przekładnią w oleju.
  • REKLAMA
  • #3 15999025
    Fest3r
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Bull 8 jest lepszy dlatego, że:

Jest mocniejszy
    Centrala ma wyświetlacz - jest prostsza w obsłudze
    Można ustawić spowolnienia przed krańcówkami
    Ma wejście do sterowania funkcją furtki - częściowe otwarcie

Polecam wersje z magnetycznymi krańcówkami
  • REKLAMA
  • #4 15999110
    jaendrju
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc. Mam tylko jeszcze trzy pytania.
    1/Pisałem ,że największy opór jest przy otwieraniu bramy (bezwładność bramy i wsparcie bramy na "gnieździe spoczynkowym") . Czy w tym przypadku enkoder nie będzie ten stan odczytywał jako natrafienie na przeszkodę. Początkowa siła otwarcia jest dość znaczna , a póżniej minimalna .Mam piątkę wnuków ,dlatego zależy mi na enkoderze. Wiem ,że wyjściem jest 2 para fotokomórek ,ale nie chcę z napędu robić choinki . Czy można tak zrobić ,żeby enkoder nie działał w początkowej fazie otwierania bramy.
    2/Czy posiadacie doświadczeni z napędami z enkoderem. Na forum jest tylko wzmianka ,że "niepotrzebny bajer, który się psuje i póżniej często jest przez serwisantów wyłączany"
    3/Bull 8 czy Came Strong
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15999147
    Fest3r
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Bull 8 ma funkcję startu z pełną mocą, więc będzie miał siłę wyrwać bramę z jak to piszesz gniazda spoczynkowego, potem już może pracować z ustawioną mocą i enkoderem.
    Enkoder dobrze się sprawdzą z bramami raczej lekkimi, które na całej długości przesuwają się z takimi samymi oporami. Przy bramach cięższych enkoder raczej się wyłącza.
    Came strong nie znam, więc się nie wypowiem.
  • #6 16074641
    jaendrju
    Poziom 9  
    Dziękuję. Został kupiony Bull8
REKLAMA