logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bariera optyczna IR na fototranzystorze i diodzie - zasięg do 2m, filtr 50kHz

dziubdziuś 22 Paź 2016 22:29 870 2
REKLAMA
  • #1 16012381
    dziubdziuś
    Poziom 7  
    Hej.

Potrzebuję wykonać barierę optyczną o zasięgu do max 2m. Myślałem o tym aby wykorzystać jakieś odbiorniki typu TSOP1736 ale raz, że są za duże, dwa dość drogie, trzy można by taką barierę łatwo zakłócić pilotem TV.

Pomyślałem o tym aby wykorzystać diodę IR i fototranzystor IR. Do fototranzystora dorobić filtr górnoprzepustowy na częstotliwość ok 50kHz, tak aby odcinał sygnały z pilotów. Do tego jakiś generator dla diody generujący sygnał ok 60kHz. Chciałem to przetestować i wykonałem filtr na częstotliwość ok 1kHz ze "wzmacniaczem" na tranzystorze NPN i oświetliłem fototranzystor pilotem TV. Niestety zasięg tego jest max 50cm...

Oto schemat:
    Bariera optyczna IR na fototranzystorze i diodzie - zasięg do 2m, filtr 50kHz
  • REKLAMA
  • #2 16012570
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 245
    Ja się tam tak dobrze nie znam, ale odbiorniki podczerwieni zawierają wzmacniacze. Chyba sygnał bezpośrednio z fotoelementu jest zbyt słaby. Jeżeli czegoś nie poplątałem, to "siła" sygnału maleje z kwadratem odległości. Czyli ten jeden bidniutki tranzystorek chyba nie wystarczy.

Cytując za AVT.Sklep: Odbiornik podczerwieni TSOP1736=TFMS5360 ze wzmacniaczem, częstotliwość pracy 36 kHz.

Czyli lepszy wzmacniacz jest potrzebny - przykład podobny funkcjonalnie i układowo: bariera ultradźwiękowa. Robiłem dawno temu, ale pamiętam, że bez wzmacniacza odbiornikowego się nie obeszło i próbowałem zastosować scalone wzmacniacze pośredniej częstotliwości RTV.

Krzysztof Podstawa
  • #3 16012924
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Aby bariera z odbiornikiem TSOP... poprawnie działała, nośna częstotliwość (np. 36 kHz) musi być zmodulowana jakimś przebiegiem, który jest tym właściwym przebiegiem użytecznym. Ten przebieg użyteczny może być kodowany. Taki sposób przesyłania uniezależnia od światła zewnętrznego i od obcych sygnałów, oraz można osiągnąć zasięgi typowe dla pilotów sprzętu RTV, nawet do 10 metrów i więcej zależnie od mocy diody nadawczej.
    Tu jest przykład takiej bariery i opis problemów jakie trzeba pokonać:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2233664.html#10606592
REKLAMA