Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Bosch - która linia, modele made in Germany?

mmstan 23 Oct 2016 11:53 38109 15
    mmstan
    Level 11  
    Dzień dobry

Noszę się z zamiarem zakupu nowej pralki. Kilka lat temu przerabiałem ten temat. Wybór wówczas padł na Boscha, polecano na forum made in Germany. Pralka pracuje do dzisiaj. Na razie (odpukać) nie ma z nią problemów.

Jaka seria, modele, są made in Germany? Które mają rozbieralny bęben i wymienialne łożyska? Jakby ktoś dysponował jakąś listą, byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję za pomoc.
    hessto
    Level 16  
    Niemcy bosch niektóry model np WAW ale to wszystkie mają nierozbieralny.
    A model WAE Polska to wszystkie maja rozbielany.
    A nowa model WAN to nie wiem ale myślę wiadomości ze to rozbieralny.

Nowa Bosch...
    Seria 6 WAT24340PL 8kg, Bębna stali+Próg plastik, 1200 obr/minut
    Seria 6 WLT24460PL 6,5kg Bębna stali+Próg plastik, 1200 obr/minut
    Serie 6 WLK24240PL 6kg, Bębna stali+Próg plastik, 1200 obr/minut
    Serie 4 WAN24240PL 7kg, Bębna stali+Próg Stali, 1200 obr/minut
    Seria 4 WAN2426KPL 7kg, Bębna stali+Próg Stali, 1200 obr/minut
    Serie 4 WAN20140PL 7kg, Bębna stali+Próg Stali, 1000 obr/minut i nie ma Pranie wstępne.
    mmstan
    Level 11  
    A linia WAQ?

Wolałbym jednak made in Germany.
    hessto
    Level 16  
    Quote:
    WAW – Niemcy, bęben nierozbieralny
    WLK – Rosja, bęben nierozbieralny
    WLT – Rosja, bęben nierozbieralny
    WAT – Turcja, bęben nierozbieralny
    WAQ – Turcja, bęben nierozbieralny
    WLG – Rosja, bęben rozbieralny
    WAE – Polska, bęben rozbieralny
    WAK – Turcja, bęben nierozbieralny
    WOT – Słowacja, bęben rozbieralny
    WAB – Turcja, bęben nierozbieralny
    WAN – ?, bęben rozbieralny?
    mmstan
    Level 11  
    Dziękuję. Z tego co widzę, mało jest już produktów made in Germany.

Potrzebuję pralki z ładownością 5-6 kg. A czy orientujesz się, jak wygląda ta sama kwestia w marce Electrolux lub AEG?
    frantz12
    Level 11  
    Witam
    Świeżo po zakupie pralki o symbolu WAN i informacja od sprzedawcy, że bęben nierozbieralny, a produkcja w Polsce.
    Pozdrawiam
    hessto
    Level 16  
    frantz12 wrote:
    Witam
    Świeżo po zakupie pralki o symbolu WAN i informacja od sprzedawcy, że bęben nierozbieralny, a produkcja w Polsce.
    Pozdrawiam

+1, Dzięki za info. :)
    holz
    Level 15  
    Świeżo nabyta informacja, linia wan 2006 fal produkcja Polska bęben rozbierały. Teraz to trza potwierdzić.
    roger5
    Level 10  
    Dołączam się informacyjnie do wątku - w ramach "przygotowań" do zakupu pralki BOSCH z linii SLIM (wsad od frontu, o mniejszej głębokości - do 45 cm) wystosowałem zapytanie mailowe do BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o. w kwestii dwóch interesujących mnie serii (WLT i WLK). Oto cytat odpowiedzi z dnia 14.02.2017 r. Starszego Specjalisty ds. Produktu:

"(...) obie serie: WLT… i WLK… są produkowane w Rosji i mają rozbieralny zespół piorący. Pralki z serii WLT posiadają silnik bezszczotkowy EcoSilenceDrive, który jest cichy i trwały, natomiast w serii pralek WLK… są stosowane tradycyjne silniki szczotkowe. (...)"

Jeśli jej wierzyć, a nie ma podstaw by nie :), aktualizuję więc informacje na temat tychże dwóch serii:

* WLT – Rosja, bęben rozbieralny
    * WLK – Rosja, bęben rozbieralny

Pozdrawiam - Roger
    zbo3q
    Level 10  
    Witam!

Wiem, że trochę odgrzewam temat ale ja posiadam pralkę WLT24460PL i z tego co pisało na niej, to jest wyprodukowana w Hiszpanii.
    Pralka kupiona była w kwietniu 2017r. Do chwili obecnej pralka pracuje bez zarzutu. I ta cisza.... :D
    PanAGD
    Level 23  
    frantz12 wrote:

Bęben rozbieralny = możliwość wymiany łożysk.
    holz wrote:
    Świeżo nabyta informacja, linia wan 2006 fal produkcja Polska bęben rozbierały. Teraz to trza potwierdzić.

Potwierdzam :)
    wojtek__
    Level 14  
    W pralkach Bosch, żeby się dowiedzieć czy dany model ma skręcany/rozbieralny lub klejony bęben, najlepiej wejść na schemat danego egzemplarza na firmowej stronie Boscha do wyboru dla niego części zamiennych:

Bosch - Wyszukaj części zamienne

Przykładowo. Jeśli na schemacie dla egzemplarza WAW24740PL/12 nie ma wyszczególnionych osobno przedniej i tylnej części zbiornika bębna oraz łożysk, to oznacza, że zbiornik bębna jest nierozbieralny, klejony:
    Bosch - WAW24740PL/12
    Pralka Bosch - która linia, modele made in Germany?Bosch-WAW2...-edit1.jpg Download (314.36 kB)

Jeśli na schemacie dla egzemplarza WAN2826EPL/24 są wyszczególnione osobno przednia i tylna część zbiornika bębna, ale nie są wyszczególnione łożyska, to oznacza, że zbiornik bębna jest rozbieralny, skręcany, ale łożyska są ZINTEGROWANE z tylną kadzią zbiornika bębna i są niewymienialne (trzeba kupić całą tylną część zbiornika w przypadku potrzeby wymiany łożysk)
    Bosch - WAN2826EPL/24
    Pralka Bosch - która linia, modele made in Germany?Bosch-WAN2...-edit1.jpg Download (285 kB)

Jeśli na schemacie dla egzemplarza WAE24240PL/B3 są wyszczególnione osobno przednia i tylna część zbiornika bębna oraz łożyska, to oznacza, że nie będzie problemu z wymianą łożysk:
    Bosch WAE24240PL.B3
    Pralka Bosch - która linia, modele made in Germany?Bosch-WAE2...3-edit.jpg Download (279.64 kB)

Aktualnie serie Boscha ze skręcanymi zbiornikami i NIEzintegrowanymi łożyskami są: normalne WAE i wersja slim WLG
    Seria Boscha ze skręcanymi zbiornikami, ale ZINTEGROWANYMI łożyskami z tylną częścia zbiornika bębna są: WAN oraz wersje slim WLT i WLK
    Seria Boscha z klejonym zbiornikiem bębna są pozostałe serie: WAT, WAW, WAY, WAB, WIW, wersje slim NIE mają zbiorników klejonych
    qucia
    Level 11  
    Witam ! Wiem ,że temat prawie zamknięty ale mam pytanie związane z modelem pralki Bosch . W najbliższych tygodniach muszę kupić większą pralkę Boscha , obecnie mam 6kg , ale muszę kupić 9 kg . Biorę pod uwagę dwa modele Boscha : WAW 24540PL Serie 8 VarioPerfect i WAT 2466EPL Serie 6 . Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co oznaczają początkowe litery i który model wybrać . Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    PanAGD
    Level 23  
    wojtek__ wrote:
    Jeśli na schemacie dla egzemplarza WAN2826EPL/24 są wyszczególnione osobno przednia i tylna część zbiornika bębna, ale nie są wyszczególnione łożyska, to oznacza, że zbiornik bębna jest rozbieralny, skręcany, ale łożyska są ZINTEGROWANE z tylną kadzią zbiornika bębna i są niewymienialne (trzeba kupić całą tylną część zbiornika w przypadku potrzeby wymiany łożysk)

Mała aktualizacja. Łożyska w pralkach Bosch WAN są w pełni wymienne. Nie są one zatapiane w tylnej kadzi, i najzwyczajniej w świecie można je wybić i wymienić.