logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

denon pma700v - Nadmierne grzanie się wzmacniacza?

AdamSiwy 30 Paź 2016 23:07 1614 12
REKLAMA
  • #1 16029273
    AdamSiwy
    Poziom 8  
    Szanowni państwo, zakupiłem niedawno wzmacniacz Denon Pma700v, z moich oględzin wynika że nigdy nie był naprawiany czy modyfikowany. Wszystkie funkcje działają prawidłowo. Martwi mnie tylko to że gdy wzmacniacz jest włączony, to nawet bez wzmocnienia (gałka na 0%) końcówka mocy wyraźnie się nagrzewa. Temperatura nie przekracza 45°C przy pokrywie nad radiatorem tranzystorów końcówki. Podczas słuchania muzyki na 30% wychylenia gałki na kolumnach 6ohm temperatura sięga 80°. Tranzystory na przedwzmacniaczu także mocno się grzeją, tak że prawie parzą. Czy takie zachowanie jest normalne? Mam wątpliwości ponieważ nie miałem jeszcze wzmacniacza takiej mocy. W porównaniu do denona pma300v wydaje mi się to podejrzane. Bardzo proszę o opinie, szczególnie posiadaczy Denonów podobnej mocy.
  • REKLAMA
  • #3 16030092
    AdamSiwy
    Poziom 8  
    Pomierzyłem napięcia w punktach pomiarowych z instrukcji. Po 15 min "rozgrzewania" napięcie na lewym kanale doszło do 18mV a na prawym do 24mV. Co to może oznaczać? Czy wyregulowanie prądu zgodnie z instrukcją (8 +/- 3 mV po 15min) rozwiąże problem? Gdzie właściwie leży przyczyna problemu? Dzięki za pomoc.
  • Pomocny post
    #4 16030332
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    AdamSiwy napisał:
    Co to może oznaczać?
    Że się "rozjechało" ustawienie, albo fabrycznie ktoś nie ustawił tego prądu poprawnie. Przed regulacją potencjometry montażowe do ustawienia prądu spoczynkowego można spróbować przeczyścić - KONTAKT PR w niewielkiej (!) ilości powinien pomóc.
    AdamSiwy napisał:
    Czy wyregulowanie prądu zgodnie z instrukcją (8 +/- 3 mV po 15min) rozwiąże problem?
    W pewnym stopniu na pewno. Ustaw zgodnie z zaleceniami i sprawdź to będziesz wiedział na ile.
    Tranzystory w przedwzmacniaczu nie powinny się grzać - napięcie zasilające przedwzmacniacz jest prawidłowe?
  • REKLAMA
  • #5 16031027
    AdamSiwy
    Poziom 8  
    Wydaje mi się że napięcie zasilania przedwzmacniacza jest w porządku, o ile wszystko dobrze rozumiem.
    Wartości napięć ze schematu na kolejnych pinach łączących zasilacz z przedwzmacniaczem:
    1. -50,3V(-51,5V) (p.s O co chodzi z tą wartością w nawiasie?)
    2. 0,0V
    3. 0,0V
    4. +54,6V(+57,0V)
    5. -54,7V(-57,0V)
    Wartości zmierzone u mnie (DC):
    1. -51,6V
    2. 0,0v
    3. 0,0v
    4. 57,4V
    5. -57,6V
    Zmierzyłem także piny pod kątem napięcia zmiennego (tak z ciekawości) i zauważyłem że na 4 pinie jest 125,2V AC. Jest to powód do niepokoju?
    Zaraz biorę się za ustawienie prądu spoczynkowego, może to załatwi sprawę.
  • REKLAMA
  • #6 16031064
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    AdamSiwy napisał:
    O co chodzi z tą wartością w nawiasie?
    W nawiasie podane są napięcia bez wysterowania wzmacniacza. Przy pracy - gdy wzmacniacz oddaje moc nominalną napięcie siada.
    AdamSiwy napisał:
    Zmierzyłem także piny pod kątem napięcia zmiennego (tak z ciekawości) i zauważyłem że na 4 pinie jest 125,2V AC. Jest to powód do niepokoju?
    Dobrze by było, gdybyś zamieścił chociaż kawałek schematu z tymi pinami. Będzie łatwiej odnosić się do konkretów.
  • #7 16031094
    AdamSiwy
    Poziom 8  
    denon pma700v - Nadmierne grzanie się wzmacniacza?
    Tak to wygląda. Przyłącze zaznaczyłem na czerwono.
  • #8 16032313
    AdamSiwy
    Poziom 8  
    Regulacja prądu spoczynkowego rozwiązała problem grzania się końcówki, nawet przy głośnym słuchaniu jest w porządku. Tranzystory na przedwzmacniaczu dalej się grzeją, ale temperatura raczej nie przekracza 80 stopni. Nie wiem czy podejmować jakieś działania, w sumie sprzęt działa bez zarzutu.
  • #9 16032873
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    AdamSiwy napisał:
    zauważyłem że na 4 pinie jest 125,2V AC

A nie przypadkiem 0,125AC?

AdamSiwy napisał:
    Nie wiem czy podejmować jakieś działania, w sumie sprzęt działa bez zarzutu.

A co chcesz jeszcze robić?
  • #10 16034812
    AdamSiwy
    Poziom 8  
    Cytat:
    A nie przypadkiem 0,125AC?

Mój woltomierz ma tylko zakres 200 i 750 AC. Nie mam nawet możliwości mierzyć tak małych napięć. Jak będę miał czas to zmierzę jeszcze raz, może np. nie ustawiłem precyzyjnie pokrętła w mierniku.
    Cytat:
    A co chcesz jeszcze robić?

No myślałem żeby zbadać przyczynę grzania się tranzystorów przedwzmacniacza.
  • #11 16034821
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Przecież to się mierzy na zakresie DC! Tam jest napięcie stałe z zasilacza głównego. Przed regulatorami dla przedwzmacniaczy. Jakby tam było jakiekolwiek napięcie zmienne, to by ci rozsadziło kondensatory w zasilaczu. Tak więc jest to błąd pomiaru.

Co do grzania się przedwzmacniaczy to różnie to bywa - generalnie nie powinny, ale widziałem już wzmacniacze, gdzie cała płyta preampów gotowała się podczas pracy i wszystko było zgodnie ze schematem. Sprawdź napięcia zasilające same przedwzmacniacze ZA regulatorami.
  • REKLAMA
  • #12 16034987
    AdamSiwy
    Poziom 8  
    Cytat:
    Przecież to się mierzy na zakresie DC!

Oczywiście że mierzyłem napięcia stałe. Tylko z ciekawości zmierzyłem też zmienne (ac). Nie wiem za bardzo gdzie mierzyć napięcia "za regulatorami". Grzeją się tylko te największe tranzystory, z przykręconymi radiatorami. Jak znajdę czas to rozkminię lepiej ten schemat i może coś zdziałam. A jak na razie wszystko gra, tylko mam dodatkowy grzejnik w saloine :D .
  • #13 16035036
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    AdamSiwy napisał:
    Nie wiem za bardzo gdzie mierzyć napięcia "za regulatorami".
    Regulator czyli układ stabilizacji napięcia. Stabilizacja polega w tym wypadku na podanie na regulator większego napięcia, którego "nadwyżka" jest wytracana na układzie regulatora (stabilizatora) w postaci ciepła.
    AdamSiwy napisał:
    Jak znajdę czas to rozkminię lepiej ten schemat
    Od tego powinieneś zacząć... Bo, jak widzę, masz podstawowe braki w wiedzy.
    AdamSiwy napisał:
    może coś zdziałam
    Nie radzę bez przyswojenia sobie podstaw. Grzebanie w sprzęcie bez tego może się skończyć tragicznie (dla sprzętu też).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił wzmacniacz Denon PMA-700V i zauważył, że nawet przy minimalnym wzmocnieniu końcówka mocy nagrzewa się do 45°C, a podczas słuchania muzyki temperatura osiąga 80°C. Po pomiarach napięć i prądu spoczynkowego, które były niezgodne z zaleceniami, użytkownik dostosował prąd spoczynkowy, co rozwiązało problem z grzaniem się końcówki mocy. Jednak tranzystory w przedwzmacniaczu nadal się nagrzewają, osiągając temperatury bliskie 80°C. Dyskusja obejmowała również pomiary napięć zasilających oraz sugestie dotyczące regulacji i czyszczenia potencjometrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA