logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt oprogramowania do modułów WAGO KNX w budżecie 4 tys. zł?

horypio 05 Lis 2016 12:02 4596 5
  • #1 16041190
    horypio
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich,

Chcę się pobawić w moim nowo budowanym domu automatyką,
    Systemy takie w firmach są bardzo drogie,
    zastanawiałem się tutaj nad WAGO modułami:
    moje założenia to:

budżet to 4 tys na hardware (bez urządzeń peryferyjnych) i soft,
    system KNX,
    możliwość zdalnego logowania się przez internet,

Pytania do osób z doświadczeniem na modułach WAGO, ile kosztuje soft abym mógł bez przeszkód się z tym system pobawić, ?

Zastanawiałem się nad Siemens ale jest droższy z kolei mam duże doświadczenie na siemensie,

Tylko proszę o odpowiedzi osób które mają doświadczenie w temacie WAGO KNX,
    Pozdrawiam
    Piotrek
  • #2 16044993
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    Dobrze dobrane CPU pozwoli Ci na uruchomienie pełnej obsługi systemu przez internet (mam nawet takie CPU na biurku w pracy ale za cholerę nie pamiętam symbolu). Moim zdaniem WAGO to jedyne co z przemysłu świetnie sprawdza się w domu. Budżet 4 tys. to jednak niewiele na automatykę opartą o PLC (nawet w nieco tańszej formie oferowanej przez WAGO). Powiedzmy że CPU to wydatek około 2 tys. Pozostałe 2 tyś (przy odrobinie szczęścia) pozwolą na zakup 2 kart 16 Di i 2 kart 16 DO. Dlatego właśnie do budowy mojego IB używam sporo tańszego sprzętu od Atmela :-)
    PS
    a widziałeś sprzęt VIPA?
  • #3 16045079
    horypio
    Poziom 11  
    Dobre, nie widziałem tego cudu VIPA wow, wizualnie wygląda jak Siemens, co najciekawsze piszą że to działa pod step7,
    Ciekawa opcja

Pozdrawiam
  • #4 16060893
    ddokupil
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Moduły do Wago można za grosze znaleźć na ebayu. 2xDI/D0 za 2 euro. Można tego kupić z zapasem i gdyby się okazało, że coś stwarza problemy wymienić. W IB raczej nie będzie obwodów mission critical więc jeśli nagle nie będziesz mógł zapalić jednej żarówki to się chyba świat nie zawali.
    Ja swojego budynku jeszcze nie uruchomiłem ale bawiłem się swoim Wago "na sucho" i muszę przyznać że podoba mi się droga którą postanowiłem pójść. Ale fakt, ceny nowych modułów to jakaś pomyłka.

Polecam jeszcze http://edom-plc.pl
  • #5 16065200
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    Sprawdziłem na ebay.pl. Tytuły aukcji po niemiecku wiec mniemam, że to dobrze.
    Posortowałem po słowie WAGO i od najniższej ceny.
    Najtańsze co znalazłem to oczywiście moduł końcowy - 44 pln - juz przeliczone przez ebay.
    Najtańszy moduł 4DO to dokładnie taka sama cena - 44 zł.
  • #6 16620679
    horypio
    Poziom 11  
    Resumując, zainteresował mnie Siemens Logo 8 można rozbudować o sieć KNX, tak więc zostaje przy tym udało mi się na ebay.de kupić ten model w dość przystępnej cenie, ale budżet na całą automatykę 4 tys to widzę że nieco mało, chociaż na początek musi nie mogę zaszaleć musi starczyć jeszcze na kuchnie i łazienki),

Pozdrawiam
    Piotrek
REKLAMA